RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Hans Pieter van Stein Callenfels | Illustratie: Francesco Bongiorni

1Bongiorni_smartphone-apps.png

Smartphone tips en musthave apps

Oké, dus je Whatsappt met je vriendinnen en je kinderen en bent inmiddels ook in staat een potje Wordfeud te spelen. Maar haal je wel alles uit je smartphone? Vijf slimme tips plus tien musthave apps.

1. Altijd internet
Met je smartphone heb je altijd een mobiele internetverbinding met 3G-verbinding. Die kun je ook gebruiken om met je laptop of tablet te internetten, als je bijvoorbeeld een keer een langere mail wilt typen en er geen wifi voorhanden is. Maak van je telefoon dus een ‘mobiele hotspot’ waarop je met een ander apparaat kunt inloggen. Bij de iPhone zit die optie verborgen onder instellingen – persoonlijke hotspot. Bij telefoons die draaien op Android (bijvoorbeeld die van Samsung en LG) ga je naar instellingen – draadloos & netwerken – (meer) – tethering & draagbare hotspot. Gebruik wel een wachtwoord, anders kan iedereen inloggen op jouw internetverbinding. Je batterij gaat ook sneller leeg dan bij normaal gebruik. En let er op dat je dataverbruik sneller oploopt dan bij gewoon internetten met je telefoon. Sommige providers verbieden hun klanten te ‘tetheren’, zoals dit heet, maar daar moet je je niet te veel van aantrekken: je betaalt immers gewoon voor je data. 

2. Gesprekken opnemen
Wie regelmatig lastige gesprekken voert met klantenservices of incassobureaus, doet er goed aan zijn telefoongesprekken op te nemen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit niet verboden en ben je ook niet verplicht het vooraf aan je gesprekspartner te melden. Wil je de opname publiceren, dan is het een ander verhaal. Gebruik voor de iPhone de app TapeACall (simpele versie gratis, de betaalde versie à € 9 biedt allerlei extra’s, opnamebestanden versturen bijvoorbeeld). Android-gebruikers kunnen Call Recorder gebruiken, voor Windows Phone is er een gelijknamige app, ook gratis. Los van telefoongesprekken is elke smartphone ook in staat om geluid op te nemen in aardige kwaliteit. Zware vergadering of belangrijk interview? Gebruik de ingebouwde voice recorder – bij de iPhone heet ie 'dictafoon', bij Android 'Sound Recorder'.

3. Zaklamp
Ooit de weg geprobeerd te vinden op een stikdonkere camping? Of nog even die laatste pagina’s van je thriller willen lezen zonder je partner wakker te houden? de meeste smartphones hebben een ingebouwde flits die je prima kunt gebruiken als zaklampje. dat moet wel met een app. Voor de iPhone is er bijvoorbeeld de app Mag. Light (gratis, bovendien meteen ook een vergrootglas). voor Android-toestellen is er bijvoorbeeld Flashlight Widget. Windows Phone-gebruikers kunnen uit de voeten met Zaklamp 7. Let op: zo’n zaklampje trekt veel stroom.

4. Pers alles uit je batterij
Je doet langer met een volle batterij als je de volgende punten aanhoudt:
• Zet WiFi, bluetooth, 3G en alle andere draadloze communicatie zo veel mogelijk uit als je het niet nodig hebt.
• Zet de helderheid van je scherm zo laag mogelijk (via het menu instellingen, verschilt per type telefoon).
• Android: zet widgets en bewegende ‘live homescreens’ zo veel mogelijk uit
• Zet je trilfunctie uit.
• Installeer een task manager-app (Android) en schakel open apps zo veel mogelijk uit (bij iPhone: druk twee keer op de home knop, druk op een van de app’s die onderin je schermen verschijnen, houd vast tot je een verkeersbordje ziet; druk daarop om de app te sluiten).
• iPhone: zet Locatievoorzieningen uit (onder instellingen – privacy). daarmee schakel je je energievretende GPS-verbinding uit. Android: haal het vinkje weg bij instellingen – locatie – GPS-satellieten.

5. Sneller werken
• Netjes typen kan soms lastig zijn op een smartphone. Keurig een punt na elke zin, spatie, hoofdletter… vaak een boel gepruts met verschillende menuutjes. TIP: druk aan het eind van een zin twee keer op de spatiebalk, dan krijg je automatisch een punt, spatie en slaat shift aan voor de eerste hoofdletter van je volgende zin (soms moet je deze functie eerst aanzetten in het toetsenbordmenu onder instellingen – algemeen).
• Nog meer tijd besparen? Druk in het telefoonmenu op de ‘bel’-knop, dan verschijnt automatisch je laatst gedraaide nummer. Nog een keer op bellen drukken om, ja, het nummer te bellen.
• Op je iPhone zoek naar een app, maar je ziet door de bomen het bos niet meer? Veeg naar rechts, dan verschijnt een zoekveld. Typ de eerste letters van je app, en er verschijnt automatisch een lijstje hits.
2. Camera + / Camera Zoom FX

datum indiening: wo 18 sep 2013, 14:28

De standaard camera-app op je telefoon is prima, maar wil je wat meer mogelijkheden (sluitertijd, witbalans, grappige effecten), investeer dan in een foto-app. Voor Apple is Camera+ (€ 1,79) al tijden favoriet. De beste Android-app is Camera Zoom FX.

2.camra.png
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.