RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Niki Rap | Illustratie: Ingrid van Willemswaard

1.raambreed.png

Energie besparen

Geen trek in afzien, maar wel in een veel lagere gas- en elektriciteitsrekening? 29 acties die bewijzen dat het makkelijk kan: comfortabel bezuinigen en in een moeite door het milieu sparen.

Slaapkamer - ramen open


Geen steenkoude vloeren en ijsbloemen op het raam. Aangenaam en geldbesparend slapen doe je zo:
» Lucht de slaapkamer elke dag minimaal een kwartier. Ventileren is niet alleen gezonder, maar scheelt ook in de stroomkosten. Het maakt de lucht droger en daardoor is de ruimte sneller te verwarmen.
» Dicht gaten, naden en kieren met tochtstrips, kit of schuim. Nog makkelijker: leg een tochtrol in het kozijn. IKEA en soms ook Xenos hebben vrolijke slangen en andere anti-tochtknuffels voor de kinderkamer, maar zelf maken – of aan oma vragen – is ook een optie.
» Plak radiatorfolie achter radiatoren: zo gaat warmte niet naar buiten, maar wordt die juist teruggekaatst.
» Zet de verwarming in je slaapkamer een halfuur voor je naar bed gaat aan en draai ’m de rest van de dag en nacht uit (of laag): de kamer heeft maar weinig tijd nodig om op een prettige slaaptemperatuur te komen.
» Herstel de warmwaterkruik in ere. Net zo werkzaam als een elektrische deken, maar zonder dat het stroom en geld kost.

 

Woonkamer – ban sluipstroom

2.gordijn
De makkelijkste energysaver: doe de deur achter je kont dicht. Iets meer moeite, minstens zo veel effect:
» Alle gloeilampen vervangen is een slimme move als je de energienota een ink eind omlaag wil krijgen. Halogeen is een stap in de goede richting; spaar-, tl- en ledlampen zijn nog betere alternatieven. Maar de kwaliteitsverschillen - en dus de hoogte van je besparing - zijn groot. Let bij aankoop ook op het energielabel, met een A heb je de beste in handen. Op het Lampenportal van olino.org vind je alle ins en outs op verlichtingsgebied, zodat je op z’n milieuvriendelijkst en zuinigst kunt gaan shoppen.
» Maak handig gebruik van het daglicht: schuif het bureau bijvoorbeeld dichter naar het raam en ga voor een lichte kleur als de muren een nieuw verfje nodig hebben. Hoeven de lampen veel minder vaak aan.
» Ban sluipstroom: zet de tv helemaal uit als je niet kijkt. Staat-ie in de slaapkamer en wil je je bed niet meer uit, dan is een standby-killer (energiebespaarshop.nl) superhandig. Dankzij deze tussenstekker schakelt de tv na 1 minuut automatisch over van standby naar echt off. En je kunt ’m gewoon weer met de afstandsbediening aanzetten. Anti-sluipmaatregel bij de computer: zet ’m handmatig op ‘sluimer’ als je een korte pauze inlast. Dat scheelt heel veel loze elektriciteit. Net als de telefoon oplader uit het stopcontact halen als je je mobiel loskoppelt.
» Steek kaarsjes aan: romantiek, warmte en budgettering in één klap.
» Ga voor een laptop, die verbruikt tot 90% minder stroom dan een desktop. Nog een voordeel: je kunt werken waar je wilt, en dus de warmste plek in huis kiezen.
» Zet de schaar in je gordijnen, althans in de exemplaren die voor de verwarming hangen en daar onbedoeld warmte wegsluizen. Omvouwen op de vensterbank is minder arbeidsintensief en werkt natuurlijk ook.

3.wokKeuken – niks au bain -marie


» Ga wokken, een lekkere manier om ongemerkt te besparen: geen water dat warm hoeft te worden en een kortere baktijd, omdat alle vlees, vis en/of groente al zijn kleingesneden.
» Laat die bak lasagne uit de ijskast eerst op kamertemperatuur komen. Hoeft de oven stukken minder hard te werken.
» Ontdooi eten in de ijskast, niet in de magnetron. Scheelt opwarmkosten én de ijskast wordt er ‘gratis’ kouder van. » Smelt chocola – en andere dingen die vlug schiften of aanbranden – liever niet au bain-marie. Die methode kost namelijk nogal wat energie: je moet een pan met water aan de kook brengen, er een kommetje boven hangen en wachten tot alles op temperatuur is. De magnetron is veel zuiniger, daarin verwarm je waterloos en snel.
» Ontkalk de waterkoker regelmatig. Een verwarmingselement dat vol zit met kalk doet er langer over om op te warmen.

 

Badkamer – dopjes op de kranen

5.was
Bibberend met een washandje bij de wastafel? Kom op, dat kan fijner:
» Schaf een waterbesparende douchekop aan. Hiermee gebruik je zo’n 20% tot wel de helft minder water. Je krijgt niet opeens een miezerig straaltje, er is echt nul verschil.
» Draai geen half wasje, maar stop de wasmachine zo vol mogelijk; je moet er nog een vuist bovenop kunnen denken. Voilà: twee wassen voor de stroom- (en water)prijs van één.
» Installeer waterbesparende straalregelaars op kranen: met deze dopjes verbruik je zo de helft minder water zonder dat je er iets van merkt.
» Douche vaker dan dat je in bad stapt. De hoeveelheid water die je gebruikt, hangt natuurlijk af van hoe lang je eronder staat. Stel je doucht net als de gemiddelde Nederlander acht minuten, dan gaat er al gauw 60 liter doorheen. In een volle badkuip gaat makkelijk het dubbele, dus dat is snel verdiend.
» Verkort de douchetijd. Elke minuut minder scheelt sloten water en geld. De Shower Coach, een douchetimer die je maximaal vijf minuten gunt, is een melig doch effectief sinterklaascadeautje om dit aan (puberende) gezinsleden duidelijk te maken.
» Haal de elektrische tandenborstel van de lader als-ie vol is, en vergeet de stekker van de oplader niet uit het stopcontact te trekken. Voor de meeste elektrische borstels is het sowieso goed om de accu eens af en toe helemaal leeg te laten lopen, dan gaan ze langer mee.Diepteinvesteringen – ga voor hoog rendement


4.panelenNiet één-twee-drie gerealiseerd en betaald, maar uiteindelijk enorme kostenbespaarders:
»Isoleer je dak: kost rond de 4000 euro, maar levert je op jaarbasis zo’n 650 euro op. Heb je er na een jaar of zes dus al uit.

» Ga voor zonne-energie: kies voor een zonneboiler om warm water voor de helft van de normale prijs te verwarmen. Of laat zonnepanelen plaatsen: je bespaart zomaar zo’n € 300 per jaar. En je krijgt – nu nog – subsidie. Kijk op zonnepanelen.nl hoe dat in z’n werk gaat.
» Ga voor HR, hoog rendement: niet alleen als het om de cv-combiketel gaat (kost ongeveer € 2000 en je bezuinigt er jaarlijks makkelijk € 200 mee), maar ook voor ruiten: met 100 spaar je gemiddeld € 280 per jaar uit.
» Verbeter de isolatie van de vloer op de begane grond: voilà, scheelt jaarlijks al snel € 200.
» Stap over naar een goedkopere energieleverancier. Via de Energievergelijker op consumentenbond.nl heb je in no time de voor jou voordeligste gevonden.
» Kies voor vervanging in plaats van reparatie als je (behoorlijk) oude wasmachine het begeeft. Hetzelfde geldt voor koelkasten en vriezers: exemplaren van voor de eeuwwisseling zijn zulke stroomverslinders dat je de aankoopprijs van een nieuwe er zo uit hebt: die verbruikt namelijk vele malen minder energie.