RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Wilma van Hoeflaken | Fotografie: Getty Images

Beleggen.jpg

Beursbericht

De koersen stijgen, dus we durven weer aandelen te kopen. Is dat verstandig? Wie moet er wel beleggen en wie juist niet?

 

 

 

3 dingen om rekening mee te houden
* Iedereen weet het al, maar toch: resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
* Rendement en risico gaan hand in hand. Hoe groter de kans op een hoog rendement, hoe groter de risico’s.
* Kijk naar de kosten die banken en beleggingsinstellingen in rekening brengen. Die variëren sterk en duwen je rendement omlaag.

Als het goed gaat op de beurs is er altijd een enorme toeloop van particuliere beleggers. Vaak zijn dat mensen die nooit eerder aandelen hebben gehad en die enthousiast gemaakt zijn door mensen die al aandelen hebben. Hoewel, enthousiast is eigenlijk niet het goede woord. Omdat de aandelenbezitters doen alsof zij slapend rijk worden, krijgen de niet-aandelenbezitters het gevoel dat ze de boot missen. Dat wrijven de aandelenbezitters hen ook in. ‘Heb jij je geld nog op een spaarrekening? Dan ben je een dief van je eigen portemonnee.’ Daar zit wat in, denkt de niet-aandelenbezitter, die op zijn spaargeld anderhalf procentje rente krijgt. Dus koopt hij aandelen. Omdat het goed gaat op de beurs – anders had hij die aandelen immers niet gekocht – betaalt hij er relatief veel voor. Na een piek op de beurs, komt er altijd een dip. De particuliere belegger ziet zijn geld verdampen en weet niet hoe snel hij van die ellendige aandelen moet afkomen. Hij verkoopt ze met verlies.

We zijn 2008 al een beetje vergeten
Zo hoeft het natuurlijk niet te gaan, maar het gebeurt wel vaak. Zo kochten we in de zomer van 1997 met z’n allen zoveel aandelen dat er gesproken werd van een ‘campinghausse’. Toen in 2000 de internetbubbel uit elkaar spatte, verkochten we diezelfde aandelen weer. Natuurlijk stegen de koersen daarna weer, want dat doen koersen nu eenmaal, en vervolgens daalden ze weer, want dat doen ze ook. In het najaar van 2008 waren er maar liefst twee ‘zwarte maandagen’ achter elkaar, op 29 september en op 6 oktober, en vluchtten wij particuliere beleggers opnieuw. 

Nu komen we weer terug, want we zijn de koersval van 2008 een beetje vergeten en we zien de aandelen weer stijgen. Is het verstandig om nu te gaan beleggen? Om die vraag te beantwoorden, moet je eerst twee andere vragen beantwoorden. Heb je je geld de komende jaren nodig? Als dat zo is, kun je beter geen aandelen kopen. Voor beleggen heb je een lange horizon nodig. Denk aan minstens een jaar of tien. De tweede vraag is: lig je ’s nachts wakker als de koersen dalen? Als dat zo is, moet je ook niet gaan beleggen, want dan word je ongelukkig. Maar als je in slechte tijden denkt: ach, het is maar papieren verlies, dan is beleggen geen slecht idee. Zeker niet als je ook dan aandelen blijft kopen, want dan is het uitverkoop op de beurs. Het allermooiste is om er weer uit te stappen als de koersen hun hoogtepunt bereikt hebben. Inderdaad, het moment waarop al die andere particuliere beleggers de beurs bestormen! +

Voor leergierige dummies
Zowel voor beginnende als ervaren beleggers is Beleggen voor dummies een handig boek. Alle basisbegrippen (wat is een obligatie? wat is rendement?) worden uitgelegd, maar je leert ook hoe je aandelen kunt selecteren en hoe je een evenwichtige beleggingsportefeuille samenstelt.
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.