RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Wilma van Hoeflaken | Fotografie: iStockphoto

BN_jaarbegroten.jpg

Geen cent te veel

Exact weten waar je geld blijft. Nooit twijfelen of je je die nieuwe tv kunt permitteren. Niet meer voor financiële verrassingen komen te staan. Doe jezelf een groot plezier met een simpele financiële jaarbegroting.

 

Meer tips om te bezuinigen?

Je inkomsten en uitgaven in kaart brengen, een begroting maken. Het is wel een gedoe.
‘Ja, het is even een gedoe’, erkent Gabriëlla Bettonville, hoofd communicatie bij het Nibud. ‘Maar je krijgt er veel voor terug. Uit onze onderzoeken blijkt keer op keer dat mensen die hun financiën op een rijtje hebben veel rust ervaren. Er is geen stress meer over geld. Ze weten wat er binnenkomt, wat er uitgaat en welke grote uitgaven ze nog kunnen verwachten. Daardoor kunnen ze ook beter omgaan met veranderingen in hun inkomen, bijvoorbeeld bij werkloosheid of bij sterk wisselende inkomsten, waar zzp’ers nogal eens mee te maken hebben.’

Wat is een goed moment op een jaarbegroting te maken?
De financiën op orde brengen is voor veel mensen een van de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Is de kerstvakantie een mooi moment voor de begroting? ‘Dat kun je doen, maar je kunt beter even wachten tot het nieuwe jaar is begonnen. In de eerste weken van het jaar beschik je over meer gegevens. Dan komt het energiebedrijf met een eindafrekening, zodat je precies weet hoeveel je dit jaar maandelijks kwijt bent aan energie. Voor water geldt hetzelfde. In die weken krijg je ook een nota voor gemeentelijke belastingen, die je in maandelijkse termijnen kunt betalen. Wij zeggen: ga met de jaarbegroting aan de slag als je ook al bezig bent met je belastingaangifte. Dat is het moment waarop je toch al getalletjes boven water moet krijgen.’

Maar waarom meteen een begroting voor een heel jaar?
‘Dat is handig, want niet elke maand is hetzelfde. December is meestal een dure maand, terwijl een korte maand als februari een goedkope maand is. Bovendien zijn je inkomsten ook niet elke maand hetzelfde. Kinderbijslag krijg je eens per kwartaal. Vakantiegeld eens per jaar. Met een jaarbegroting weet je of je dat vakantiegeld aan extraatjes kunt uitgeven, of dat je het nodig hebt voor je dagelijkse uitgaven.’

Het Nibud adviseert om, desnoods maar één maand, een kasboekje bij te houden. Waarom?
‘Zodat je ziet wat je in een maand uitgeeft aan boodschappen en kleinigheidjes. Daardoor ga je al vanzelf bezuinigen. Je wilt niet opschrijven dat je alwéér bonbons hebt gekocht. Een huishoudboekje werkt als een rem. Veel mensen schrikken als ze zien hoeveel geld ze in een week uitgeven aan koffie op het station. Tegelijkertijd werkt het als een geruststelling. Nu koop je die dure jas, omdat je op dit moment het geld toch wel hebt. Maar je weet niet zeker of je je die uitgave wel kunt permitteren. Als je een begroting hebt gemaakt, weet je dat wel.’

Zo maak je zelf een begroting
Een begroting is een overzicht van al je inkomsten en uitgaven. De meeste inkomsten en uitgaven komen elke maand terug. Je krijgt elke maand je salaris en je betaalt elke maand je huur of hypotheek. Maar sommige inkomsten en uitgaven zijn niet maandelijks. Kinderbijslag krijg je maar eens per kwartaal en je inboedelverzekering betaal je waarschijnlijk eens per jaar. Daarom kun je het beste een jaarbegroting maken.


Lees verder voor ons 4 stappenplan om een jaarbegroting te maken>>50Stap 1
Breng het jaar in kaart
In een jaarbegroting zet je alle maanden van het jaar naast elkaar. Maak daarnaast nog een 13de kolom, waarin je het gemiddelde bedrag per maand kunt invullen. Noteer vervolgens je inkomsten per maand. Je netto salaris krijg je elke maand. Je vakantiegeld alleen in mei. Kinderbijslag in januari, april, juli en oktober. Bij je uitgaven doe je hetzelfde. Noteer de vaste lasten die elke maand terugkomen: huur of hypotheek, energie, water, zorgverzekering, alimentatie, telefoon en internet. Noteer andere vaste lasten bij de maand waarin je ze betaalt. Misschien betaal je bijvoorbeeld elke maand in juli de premie van je opstalverzekering. En het abonnement op je krant betaal je misschien elk kwartaal. Maak je al jaren in mei een stedentrip met een vriendin? Doe je de aanbetaling van het huisje voor de zomervakantie in maart en betaal je het restbedrag in juni? Noteer het allemaal in de maand waarin je de betaling doet. Van sommige uitgaven heb je misschien geen helder beeld. Wat geef je per maand uit aan boodschappen? Als je al je uitgaven met je pinpas betaalt, zijn ze gemakkelijk te achterhalen. Maar als je steeds een bedrag ‘uit de muur’ trekt en dat zowel gebruikt voor boodschappen, bijdragen in een collectebus, een bezoekje aan de kapper en een nieuwe jurk weet je waarschijnlijk niet precies waar je geld blijft. Dan krijg je inzicht door een of twee maanden alles te noteren in een kasboekje. Je kunt ook op nibud.nl het ‘persoonlijk budgetadvies’ invullen. Daar zie je met welke bedragen je in jouw situatie minimaal rekening moet houden. Je vindt er ook de bedragen die je zou moeten reserveren voor bijvoorbeeld het onderhoud van je huis en je auto, voor kleding en schoenen en voor apparaten en meubels die aan vervanging toe zijn. Als je dat weet, kun je de jaarbegroting volledig invullen. Een jaarbegroting maakt in een oogopslag duidelijk in welke maanden je extra kosten hebt en in welke maanden je extra geld opzij zou kunnen leggen.

500Stap 2
Bereken wat je per maand uitgeeft
Door je jaarbegroting om te rekenen naar een maandbegroting, zie je wat je per maand gemiddeld te besteden hebt. Als je elk kwartaal voor je peuter € 191,65 kinderbijslag krijgt, is dat € 766,60 per jaar, dus € 63,88 per maand. Als je eens per jaar € 400 uitgeeft aan je opstalverzekering, ben je per maand gemiddeld € 33,33 kwijt. Breng op deze manier al je inkomsten en uitgaven per maand in kaart.

centjes

Stap 3
Stel vast wat je per maand nodig hebt
Je weet nu precies wat de vette en magere maanden zijn. Stel aan het begin van de maand vast hoeveel geld je nodig hebt. Als blijkt dat je deze maand geld overhoudt, is het slim om dat direct op een spaarrekening te zetten. Misschien moet je daar een aparte spaarrekening voor openen, een soort huis-tuin-enkeukenspaarrekening. Niet voor later, maar om over het nodige geld te beschikken in de dure maanden.

opzijnkant

Stap 4
Inzicht! Nu kun je beter bezuinigen
Misschien heb je je doel nu al bereikt. Je hebt inzicht in je inkomsten en uitgaven en grip op je geldzaken. Maar het kan ook zijn dat je niet tevreden bent met het resultaat. Misschien vind je dat je te veel geld uitgeeft, ook al kun je het je permitteren. Of je kunt het je niet permitteren, want je staat vaak rood en je reserveert te weinig voor onverwachte uitgaven. Bezuinigen is meestal niet gemakkelijk, maar nu je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven zie je wel sneller waar het wat minder kan en waar niet.
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.