RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Lara Aerts en Femke van der Laan | Fotografie: Wout Jan Balhuizen, Getty Images

BN_Sleur.png

Hoe krijg je weer lol in je werk?

Gevolg van de crisis: steeds meer mensen piekeren er niet over om van baan te veranderen ook al hebben ze het niet naar hun zin en vervelen ze zich. Hoe zorg je dat je uit de sleur raakt en weer lol krijgt in je werk?

EEN OP DE ACHT
‘Tja, je hoort niemand toegeven dat-ie al vanaf drie uur ’s middags spelletjes zit te spelen op z’n telefoon’, zegt Bart Flos, coach en schrijver van Het Anti-sleurboek. Eerste hulp bij baanbalen en ander werkbederf ’. Volgens Flos ervaart een op de acht mensen een vorm van sleur op het werk. Hij signaleert dat het hip is om druk te zijn, en dat het daarmee automatisch niet hip is om niet druk te zijn. Van onderbelasting kun je behoorlijk last hebben. Hetzelfde ziet arbeidspsycholoog Wouter Vrooland: ‘Een weekje lanterfanten is natuurlijk prima, maar als je te lang een sleur ervaart en je geen voldoening meer haalt uit je werk, kun je behoorlijk apathisch worden. Zelfs tegen het depressieve aan.’ Maar er is goed nieuws: je kunt er iets tegen doen.

WAAR DOE JE HET VOOR?
De kans op sleur is volgens Vrooland groter als je in een grote organisatie werkt. Je bent dan een klein radartje, en je ziet niet direct resultaat van je werk. Stel: je houdt je in een sportschool bezig met de pensioenadministratie. Dat heeft niet direct iets te maken met het doel van het bedrijf: het begeleiden van mensen die fit willen worden. Je staat dus ver af van het eindproduct en je ziet misschien het nut van je werk niet meer in. Maar ook in een klein bedrijf kun je het waardoe- ik-het-voor gevoel krijgen: elke dag weer die haardossen bijpunten of halfjes bruin (‘wilt u een tasje?’) verkopen. Maar natuurlijk heeft jouw werk nut. Maak eens twee lijstjes: het ene met wat jij betekent voor het bedrijf, het tweede met wat jouw werk jou oplevert. Van zo’n positieve blik knap je al behoorlijk op.

OPLOSSINGEN ZIJN ER ALTIJD
Voor het doorbreken van de sleurterreur is het natuurlijk niet genoeg om je bewust te worden van de positieve kanten van je werk. Je moet ook de negatieve zaken in kaart brengen. En daar iets aan doen. Je ontkomt er niet aan dit met je baas te bespreken, maar het beste is om al met een plan de campagne aan te komen. Een baas krijgt liever iemand met een lijst oplossingen op bezoek dan iemand met een lijst klachten. Bedenk: wat zou je werk draaglijker maken? Een integraal ander takenpakket? Zo ja: welke baan binnen het bedrijf lijkt jou dan leuk? En wat is er voor nodig om die baan te kunnen krijgen? Of zou afwisseling al helpen? En zo ja: met wat? Of heb je meer baat bij extra taken? Welke taken lijken jou leuk? Of is het niet zozeer de inhoud van je werk maar de grijstinten van je kantoor of de urenlange reistijd die je de werklust ontnemen? Je zou kunnen voorstellen dat je gaat flexwerken: op een andere plek binnen het kantoor, of eens vanuit huis, of vanuit een koffietentje met je laptop. Praat ook eens met je partner en met vrienden en kennissen: misschien komen zij met nuttige ideeën. En bedenk: oplossingen zijn er altijd. Stel je werkt in een bloemenstal. Je bent het spuugzat om elke dag tussen negen en vijf kleumend boeketjes samen te stellen. Maar ja, dat is het werk nou eenmaal. Of toch niet? Misschien vind jij het leuk om ’s ochtends om vijf uur te starten, en naar de bloemenveiling te gaan. De collega die dat altijd deed, is misschien zielsgelukkig dat hij of zij een paar keer per week langer in bed kan blijven liggen. Het uitwisselen van taken - ook wel job rotation genaamd - verruimt je blik. En die van je collega. En waarom ga je niet bij bedrijven langs met de vraag of je hun bloemenleverancier kunt worden? Voor je het weet heb je een bloeiende business uit de grond gestampt en ben je de hele dag bezig met het schikken van de prachtigste boeketten die je hoogstpersoonlijk langs brengt in de directie- en vergaderkamers van een hele verzameling lokale bedrijven.
 • tip1.jpg
  DOE MEER LEUKE DINGEN IN JE VRIJE TIJD

  De sleur doorbreken kun je ook doen door te kiezen voor veranderingen buiten de werkvloer. Zo adviseert Flos in Het Anti-sleurboek bijvoorbeeld je huis anders in te richten, je route te veranderen (ga eens met de bus in plaats van met de auto, of rijd een andere route), iets aan je uiterlijk te doen (een nieuwe garderobe of een nieuw kapsel), nieuwe dingen te proeven en andere soorten boeken te lezen of lms te kijken. Ook arbeidspsycholoog Vrooland vindt het een nuttige kijkrichting: ‘Veel mensen zoeken de oplossing voor de sleur buiten hun werk, als een soort troost: ze gaan meer sporten, vrijwilligerswerk doen, wat vaker weekendjes weg. Ik adviseer dat zelf ook: doe leuke dingen, zodat je minder met je werk bezig bent. Maar uiteindelijk moet je natuurlijk óók het echte probleem tackelen.


 • Tip2.jpg
  COMMISSIETJE HIER, COMMISSIETJE DAAR

  Zeker in grote organisaties is er altijd meer te doen dan in jouw takenpakket staat vermeld. Je moet er alleen wel zelf op afstappen. Misschien kun je wel bedrijfshulpverlener worden, in de feestcommissie stappen, je aanmelden als OR-lid of nieuwe foto’s maken voor de website. Wees niet bang dat jouw eigen taken daardoor in de knel komen: bij de meeste mensen remt verveling juist af, terwijl ‘lekker veel omhanden’ ervoor zorgt dat je als een speer gaat.


 • Tip3.jpg
  TRAP NIET IN DE KLAAG-VALKUIL

  Als je je verveelt op je werk, ligt cynisme op de loer: lekker met collega’s klagen over hetzelfde schuitje waarin iedereen zit. Maar pas op voor die valkuil, waarschuwt arbeidspsycholoog Vrooland: ‘Cynisch worden is een manier om met stress en onvrede om te gaan. En het kan ook ontzettend grappig zijn. Maar zit je eenmaal in zo’n klaagcultuur, dan kan het moeilijk zijn om eruit te stappen. Totdat de baas het gezeik zat is.’ Die klaagcultuur kun je misschien zelf richting een oplossingscultuur buigen. Vraag tussen de cynische grapjes eens: hoe zouden we het dan willen? Tuurlijk, we willen allemaal slapend rijk worden onder een palmboom, maar hoe zou het werk hier op kantoor leuker kunnen worden? Probeer die klaagcollega’s te mobiliseren om iets te veranderen. Komen jullie tot de conclusie dat het kopiëren van stapels dossiers elke week zorgt voor zelfmoordneigingen? Misschien kun je de klus voortaan met zijn tweeën klaren: dan gaat het veel sneller. Ook niet doen: alles bij het oude laten. Dat is voor jou niet jn, maar ook voor je baas niet: niemand zit te wachten op een zak-en-asserig klaagbeest als werknemer. Als jij bereid bent om te leren en te groeien, nieuwe taken naar je toe te trekken, je te specialiseren of zelfs een totaal nieuwe functie aan te nemen, dan blijf je voor je werkgever


 • Tip4.jpg
  VRAAG OM EEN COACH

  Bij grote(re) bedrijven is het de normaalste zaak van de wereld om arbeidscoaches in te zetten bij het begeleiden van werknemers. Vraag je baas er eens om, zo toon je je betrokken bij je eigen sleurgenezing. Werk je bij een klein bedrij e? Ook dan kan het zinnig zijn zo’n traject voor te stellen. Vaak ben je er in een paar gesprekken wel uit, en de kosten van zo’n coach zijn voor je baas aftrekbaar; de scus betaalt dus mee. Zit je werkgever in zwaar weer, dan kun je voorstellen de kosten te delen. Vraag je coach ook om met jou een vij arenplan te maken: met welke stappen ga jij je doel bereiken? Ook zonder coach is dit een prima advies trouwens. Of denk jij dat je binnen een week al uit je sleur bent gebroken?


 • Tip5.jpg
  GA JE SPECIALISEREN

  Vrooland adviseert ook om te kijken naar wat je nog zou willen leren. En dan bedoelt hij juist niet de dingen die je nog niet zo goed kan: ‘Bedenk juist waar je goed in bent en hoe je dat nog meer kunt verbeteren, zodat jij en de organisatie daar nog beter gebruik van kunnen maken.’ Stel je bent kapster, en klanten vragen vaak naar jou voor hun highlights. Vraag of je nog extra kleurcursussen kunt volgen, zodat je daar specialist in wordt. Misschien ga je daarna wel zelf kleurlessen geven aan de stagiaires bij jullie in de zaak. Volgens Vrooland zijn specialisten (iemand die veel weet van één onderwerp) tegenwoordig gewilder dan generalisten (iemand die een beetje weet van veel onderwerpen), dus ook carrière-technisch is het goed om je kennis en vaardigheden te verdiepen.


 • Tip6.jpg
  MAAK TWEE LIJSTJES OM POSITEF TE WORDEN

  Voorbeeldlijstje 1
  Ik ben nuttig op het werk omdat: ik elke week veertig haardossen bijpunt/ twaalf kinderen liefdevol opvang/dertig foutjes in facturen onderschep. er toch zeker drie keer per jaar een verdrietige collega bij me uithuilt. de jongen van de postkamer met me flirt en vrolijk van me wordt.

  Voorbeeldlijstje 2
  Mijn werk is nuttig voor mij omdat: ik salaris krijg. Daardoor hebben we het tuinhuis kunnen vernieuwen, een rashond kunnen kopen, en in de zomer gaan we drie in plaats van twee weken op vakantie. ik bevriend ben geraakt met Mirjam, de vrouw van mijn collega Dennis. ik elke dag een half uur heen en terug moet fietsen, hierdoor ben ik een slanke den.Sluiten

INHOUD
In dit RADAR+ magazine
inhoud_0218.jpg
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.