RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: José Rozenbroek |Beeld: Getty images

bed.jpg

Slapen op een wolkje

Op zoek naar een echt goed bed? Dan zul je huiswerk moeten maken. RADAR+-hoofdredacteur José Rozenbroek deed een rondje beddenwinkels.

 

 

 

"Ga vooral in de winkel uitgebreid op de bedden liggen om ze uit te proberen."

Ooit kocht ik een Tempur-matras. Dat zijn matrassen ontwikkeld op grond van NASA-technologie, die in ziekenhuizen worden gebruikt als wapen tegen doorliggen.
Mijn zus en haar man, kritische consumenten, zworen erbij.

Het matras van visco-elastisch schuim is in eerste instantie hard en wordt onder invloed van je lichaamswarmte zacht en soepel. Het werkt drukverlagend en zou dus goed zijn voor je rug. Omdat ik geen zin had in een rondje beddenwinkels kocht ik in tien minuten, zonder vragen te stellen bij een beddenman – die mij ook geen vragen stelde – twee dure matrassen voor mijn 20 jaar oude Auping Auronde spiraalbed. In mijn oude huis met koude slaapkamers ontpopte mijn nieuwe matras zich tot een ijskoud blok beton dat pas gaandeweg ontdooide. De plek waarop ik ging liggen, werd weliswaar na een paar minuten zacht en warm, maar elke keer dat ik ging verliggen, moest ik weer het gevecht aan met de ijsman onder mij, die halverwege de nacht transformeerde in een zweterige griezel waardoor ik klam en kledderig wakker schrok.
Na een jaar slecht slapen mocht ik een nieuw matras van mezelf uitzoeken. Deze keer deed ik wel mijn huiswerk. Ik besloot dat ik een boxspring wilde; dat vond ik in hotels altijd zulke heerlijke bedden: zacht en weelderig en weldadig. Maar wat moest zo’n ding kosten? Bij Ikea heb je al een tweepersoonsboxspring voor nog geen € 1000. Wie even googelt, vindt nog veel goedkopere matrassen. Een Auping heb je vanaf een kleine € 2000 en wie van gekkigheid niet weet wat-ie met zijn geld moet doen, kan ook een Hästens van puur natuurlijke materialen bestellen voor € 50.000. Voor elk wat wils dus.

Hoe moet je nu een bed of matras uitzoeken?
Je kunt natuurlijk blind het advies van de Consumentenbond volgen, maar ook zij zeggen: niets is zo persoonlijk als een bed. Volg daarom de raad op van álle beddenverkopers: om te weten of een bed bij jou past, moet je er uitgebreid op gaan liggen. Gooi alle schroom overboord, trek een paar makkelijk uit te schoppen schoenen en schone sokken aan en doe een rondje beddenwinkels. Of het nu Ikea is of de betere beddenzaak; ga een tijdje liggen op alle matrassen binnen je budget. En laat je adviseren door een goede verkoper. Een bed moet ondersteunend en drukverlagend zijn. 

Zoals een verkoper tegen me zei: 'Je moet in een bed slapen alsof je op een wolkje ligt.' Bij Duxiana, een fantastisch maar ook prijzig boxspringmerk uit Zweden, hebben ze zelfs boven de Amsterdamse showroom een appartement waar serieuze kopers een Dux een nachtje kunnen uitproberen. Daar zeggen ze: de Dux is een duur bed, een bed voor je leven. Je moet dus zeker van je zaak zijn als je er een koopt. Steeds meer winkels bieden tegenwoordig ook aan dat je een matras een tijdje thuis mag uitproberen. Bevalt het na een paar weken toch niet? Dan kun je hem omruilen tegen een ander model of zelfs je geld terugkrijgen.

Wat ik zelf heb gekocht?
Bij de plaatselijke beddenwinkel trof ik een verkoopster met kennis van zaken en met eindeloos geduld. Ze stelde vragen, hoorde mijn wensenlijstje en budget aan, en zocht een aantal bedden voor me uit waarop ik moest proef-liggen. Al met al ben ik er een middag geweest, van bed naar bed hobbelend. Na lang wikken en wegen koos ik een bed van het huismerk. Ik deed mezelf meteen een fijn nieuw dekbed cadeau waarop ik ongevraagd een fikse korting kreeg. Toen mijn bed een paar weken werd bezorgd was, ik de koningin te rijk. Sindsdien slaap ik op een wolkje.

Wat is een boxspring eigenlijk?
Momenteel zijn boxsprings erg populair. Maar wat is dat nou eigenlijk voor een bed? Een boxspring bestaat uit twee delen: de onderste is een ‘box’, een houten bak met daarin springveren, de ‘springs’. Meestal zijn dat losse veren, maar sommige merken hebben een ononderbroken veersysteem waarbij de springveren horizontaal met elkaar in verbinding staan. Daardoor wordt het lichaamsgewicht optimaal verdeeld. Op de box komt een matras met dezelfde veren, en daarop een topmatras, dat de levensduur van het matras verlengt. Een springveersysteem is een open systeem dat goed ventileert, ‘terug’duwt en dus ondersteuning geeft.
 • droog.jpg
  Niet slikken, maar klikken

  Er zijn steeds meer online slaaptherapieën, zoals somnio.eu en slaapcoach.nl. Het uitgangspunt: geen medicijnen, maar cognitieve gedragstherapie. In een paar weken tijd leer je lekker slapen, aan de hand van persoonlijke opdrachten en onder begeleiding van een psycholoog.
  Liever eerst zelf proberen? Volg de Teleac-zelfhulpcursus op ntr.nl/beter­slapen, of installeer de gratis Slaap Lekker-app van VGZ op je telefoon: die staat vol goede tips. Ook een goeie: de Deep Sleep-app van Andrew Johnson, die je met zijn gebronsde stem en meditatietechnieken geheid in slaap doet vallen. Mocht je na deze tips nog niet de slaap kunnen vatten, is het verstandig om contact te zoeken met een psycholoog of gespecialiseerd slaapcentrum.


 • gans.jpg
  Je hebt dons en dons

  De meeste donzen dek­- bedden zijn gevuld met Europees ganzendons en kosten tussen de € 250 en € 600. Je hebt ook eiderdons, dat is afkomstig van de IJslandse eidereend. Deze beschermde eendensoort maakt nestjes van zijn eigen dons. Als de jongen zijn uit­gevlogen wordt dit dons verzameld en gebruikt voor heel lichte en heel warme dekbedden, die bovendien heel duur zijn: tussen de € 5000 en € 10.000!


 • dekbed-dons.jpg
  Welk bed en welk dekbed?

  * Heb je het snel erg warm? Kies dan liever voor een spiraalbodem; die ventileert het best. Als je snel transpireert in bed, kijk dan ook goed naar je dekbed, want de meeste ventilatie komt van boven. Kies, als je er tenminste niet allergisch voor bent, voor een niet te zwaar donzen dekbed of een ander natuurlijk materiaal als wol. In de zomer is een zomerdekbed van zijderups ideaal.
  * Moet een goed bed hard zijn? Nee, dat is inmiddels achterhaald. Een bed mag lekker zacht zijn, maar moet wel ondersteunend en drukverlagend zijn.
  * Is je partner een stuk zwaarder of lichter? Koop dan niet een matras uit één stuk, maar kies voor twee aparte matrassen, passend bij ieders lichaamsgewicht. Tot 70 kilo wordt een zacht matras aangeraden, van 70-90 kilo een medium matras en vanaf 85-90 kilo een hard matras. Dat voelt overigens nog steeds zacht! Bij het proefliggen ben je geneigd om keurig op je rug te gaan liggen, maar dat is niet de natuurlijke slaap-ligging voor de meeste mensen. Ga op je zij liggen als je een zijslaper bent. Neem de tijd; probeer bewust te ervaren wat je voelt.
  * Wil je niet veel besteden? Ga naar een goede beddenwinkel en vraag naar hun ‘private label’. Dat zijn doorgaans prima bedden maar zonder de ‘marketingtoeslag’ waarvoor je bij de bekende merken betaalt. Zet je over je eventuele schroom heen en probeer te onderhandelen. Een goede openingszin is: ‘Is dit echt uw allerbeste prijs?’ En anders krijg je misschien wel een dekbed of hoes­laken cadeau. Niet geschoten is altijd mis!Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.