RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Frank van Lonkhuyzen | Illustratie: Magosja Turkawski

Beeld-handen.png

Crowdfunding

Het Vrijheidsbeeld werd ooit betaald met kleine bijdragen van duizenden Amerikanen. Crowdfunding noemen we dat tegenwoordig. Dankzij de gierigheid van banken en de populariteit van internet is geld ophalen bij de massa helemaal hot. Zo werkt het.

Crowdfunding is een manier om projecten van de grond te krijgen zonder tussenkomst van een traditionele financiële instelling. Je gaat niet naar een bank of een investeringsmaatschappij, maar presenteert je plannen op internet. Bij voldoende animo kan je crowdfunding-campagne van start gaan. Mensen die geïnteresseerd zijn in jouw product of de dienst die je aanbiedt, leggen geld in. 

Waarom is het van deze tijd?

Crowdfunding past goed in deze tijd van sociale media. Veel mensen willen ergens ‘fan’ van zijn en keren zich af van grote instituten die bepalen wat goed voor ze is. Mensen delen auto’s via SnappCar en vinden slaapplaatsen via Airbnb. De mogelijkheden die internet biedt om zaken zelf te regelen, hebben een enorme impact op de economie. 

Via crowdfunding-platforms onderzoeken ondernemers of er voldoende vraag is voor een nieuw product en zorgen toekomstige afnemers voor startkapitaal. Gevolg: minder geldverslindende marketingcampagnes achteraf, minder spullen die wegkwijnen in magazijnen en minder kostbare misgokken van managers in maatpakken. ‘U wilt het hebben? Dan gaan wij het maken.’ Zo werkt het.

 

Hoe kun je meedoen?

De plek waar plannenmakers en financiers elkaar ontmoeten noemen we een crowdfunding-platform. Er zijn platforms voor beeldende kunst, mode, muziek, nieuwe technologie en voor ontwikkelingsprojecten. Youasme is het eerste gecrowdfunde modemerk in Nederland. Bij voordekunst.nl draait het om donaties met tegenprestatie in de culturele sector. Via Kickstarter hebben 69.000 deelnemers de Pebble mogelijk gemaakt, een horloge dat in contact staat met je smartphone. De oprichters van Pebble hoopten via crowdfunding 100 duizend dollar binnen te halen om een productielijn op te zetten. Het werd 10 miljoen. 

Iets voor jou?

Douw & Koren is een adviesbureau, gespecialiseerd in crowdfunding. Oprichter Simon Douw (28) heeft een tip voor wie zich wil oriënteren: ‘Zoek via onze site een platform uit dat je aanspreekt en ga zelf doneren en investeren. Zo merk je hoe ‘t werkt en wat je belangrijk vindt.’ Nog een advies: ‘Wanneer je zelf een campagne wil beginnen, is het gemakkelijker wanneer dat om iets tastbaars gaat dan om bijvoorbeeld de ontwikkeling van een nieuw soort boekhoudsoftware. Dat laatste is te weinig concreet, niet goed invoelbaar. Biologische ijsjes en boekwinkels zijn dat wel.’

Lees verder en bekijk de belangrijkste crowdfundingplatforms >>
4. Symbid

datum indiening: do 26 mrt 2015, 10:51

Investeren in ondernemingen, vanaf € 20. Greendaddy (bamboe kleding) en Wiplala De Film zijn succesvol ‘gecrowdfund’ via Symbid.

symbid.jpg
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.