RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Rob Stallinga |Fotografie: Getty Images

BN_geld.png

Wel of niet beleggen

Sparen levert niets op en de beurzen gaan weer vrolijk omhoog. Schoorvoetend durven mensen (weer) te beleggen. Dat is een goede zaak volgens financieel journalist Rob Stallinga. ‘Laat de tijd zijn werk doen en raak vooral niet in paniek als de beurzen zo nu en dan crashen.’

Amerikaanse financiële media reageerden ontsteld op recent onderzoek waaruit bleek dat iets meer dan de helft van de Amerikanen niet aan beleggen doet. Zij hebben de beursrally, die inmiddels zijn zesde jaar ingaat, totaal gemist. Dat is extra zuur voor al die Amerikanen die hun eigen pensioen zelf moeten regelen. Beleggen kan dan een uitkomst zijn. Ook in de VS zijn de spaarrentes namelijk niet om over naar huis te schrijven, terwijl de Dow Jones en Nasdaq wel record na record breken. Waarom wordt er in het land van de moedigen zo weinig belegd? Dat is uiteraard ook onderzocht. Mensen hebben er geen verstand van, dus beginnen er niet aan. Aandelen worden als te risicovol gezien. Die gedachte heeft met name postgevat door de twee beurskrachs die we sinds 2000 om de oren hebben gekregen. Ook heerst er een stevig wantrouwen jegens financiële adviseurs die liever de eigen portemonnee zouden spekken dan goed voor de klant zorgen. En ja, een deel van de Amerikanen wil wel beleggen, maar heeft daar gewoon het geld niet voor.

Wij houden van sparen
In Nederland is aan geld achter de hand geen gebrek. Ondanks de lage rentestand nam in de eerste helft van vorig jaar het nationale spaartegoed toe met 6,6 miljard euro tot het astronomische bedrag van 335 miljard euro. Dat komt overeen met € 44.000 per huishouden. Tien jaar daarvoor was het nog € 30.000. De toenemende spaartegoeden en de dalende spaarrentes hebben de animo om te beleggen niet bijzonder vergroot. Integendeel. In 2013 belegden 1,37 miljoen Nederlandse huishoudens. In 2000, vlak voor de internetkrach, waren dat er nog 1,9 miljoen. De financiële crisis van 2001 en de kredietcrisis van 2009 hebben ons blijkbaar kopschuw gemaakt. Nu de koersen de laatste maanden omhoogschieten, zien de brokers de particulieren weer mondjesmaat toestromen. Maar toch, meer dan de helft van de Nederlanders gelooft nog altijd dat sparen de beste manier is om de financiële doelen te halen, zo blijkt uit een recente studie van Nationale Nederlanden. Onbegrijpelijk, want wat levert dat sparen op? De hoogste vrij opneembare spaarrente op het moment van schrijven bedraagt 1,45%. Over bedragen hoger dan € 21,330 rekent de fiscus 1,2% vermogensbelasting, dus daar word je niet erg rijk van. Waarvan dan wel? Volgens hetzelfde onderzoek van Nationale Nederlanden ziet 15% van de ondervraagden de loterij als een manier omrijk te worden. Keep on dreaming.

No guts no glory
Wat is dan wel het aangewezen alternatief voor al dat Nederlandse spaargeld? Hoewel veel mensen aandelen nog altijd verwarren met casinofiches, leveren aandelen op de lange termijn echt het meest op. Sinds 1900 verdiende een belegger in Nederlandse aandelen gemiddeld 8% per jaar. Dat is veel meer dan sparen en obligaties in deze periode hebben gedaan. En de risico’s dan? Die zijn er zeker. Dat is ook de reden van het hoge rendement. De aandelenbelegger wordt beloond voor de risico’s die hij neemt. Maar die risico’s zijn vooral een probleem voor de korte termijn. Wie in aandelen belegt, doet dat natuurlijk voor de lange termijn, met geld dat niet nodig is. Uiteindelijk komt het altijd goed. Kwestie van geduld hebben. En niet te veel naar de koersen kijken, want die kunnen hevig bewegen. De weg omhoog gaat schoksgewijs. Kijk de grafieken er maar op na.

 

Zelf pensioenbeleggen
Het simpelste en beste advies aan de jongste generatie die heel wijs nu al voor het pensioen wil sparen: stop elke maand wat geld in een wereldwijd aandelenfonds of

indextracker (ETF). Bekende fondsen zijn het fonds Robeco of het ING Global Fund, maar elke bank heeft wel een wereldwijd aandelenfonds in de aanbieding. Een indextracker die de wereldwijde aandelenindex volgt, is bijvoorbeeld Vanguard Global Stock Index Fund. Laat vervolgens de tijd zijn werk doen en raak vooral niet in paniek als de beurzen zo nu en dan crashen. 

De mogelijke winst? Wie veertig jaar lang maandelijks € 200 inlegt en jaarlijks een netto rendement van 6% boekt, ziet de totale inleg van € 96.000 aangroeien tot
iets meer dan € 393.000. Bij netto 8% per jaar is het eindbedrag € 671.000.
Hierbij ter vergelijking wat sparen oplevert.
Veertig jaar lang € 200 op een spaar-rekening storten die 1% geeft, levert € 118.500 op. Met 2,5% rente wordt het resultaat € 116.500. 

Wel belangrijk: vergeet niet, als de einddatum begint te naderen, een deel van de aandelenportefeuille te verruilen voor minder risicovolle beleggingscategorieën. Het zou toch jammer zijn als een flinke krach vlak voor de pensioengerechtigde leeftijd – als die dan nog bestaat – het beleggingsresultaat ruïneert.Drie beleggingswijsheden van super investeerder Warren Buffet:

1. Beleggen moet rationeel zijn. Als je het niet begrijpt, doe het dan niet. 
2. Risico komt voort uit niet weten waarmee je bezig bent. 
3. Als een onderneming goed draait, dan zal de beurskoers uiteindelijk wel volgen.

Vuistregel
Een oeroude vuistregel om het gewenste aandelenpercentage binnen een portefeuille vast te stellen, is de 90-min-leeftijd-regel. Bent je 25, dan maken aandelen 65% van de portefeuille uit en obligaties 35%. Op je veertigste is het fifty- fifty. In de jaren erna neemt het aandelenpercentage geleidelijk af naar nul.

Makkeijk en veilig
Wie een niet al te lange beleggingshorizon heeft, gaat geen al te grote risico’s nemen. Dan is een multi-assetfonds, ook wel bekend als mix- of mengfonds, een uitkomst. Nederlandse banken verkopen deze producten onder de naam profielfondsen. Elk beleggingsprofiel (defensief, neutraal of offensief) heeft zijn eigen mixfonds. SNS heeft aan deze profielfondsen kleuren gekoppeld. Blauw is zeer defensief, paars zeer offensief. De populariteit van deze fondscategorie stijgt hard. Vorig jaar bestond 30% van alle verkochte beleggingsproducten in Europa uit multi-assetfondsen. Het succes van de multi-assetaanpak is eenvoudig te verklaren. Het is gemakkelijk en het is veilig. Omdat een multi-assetfonds de inleg spreidt over alle denkbare beleggingscategorieën is de kans op negatieve rendementen klein. Op basis van een klassieke wereldwijd gespreide portefeuille was er sinds 2004 alleen verlies in 2008 (-22,6%) en 2011 (-1,1%). In alle andere jaren boekte deze beleggingsaanpak winst. Als je maar breed genoeg in de markt zit, kan het eigenlijk niet misgaan.

Kwestie van timing
De simpelste manier om niet op het verkeerde moment in de beurs te stappen, is door te middelen in de tijd. Door periodiek een vast bedrag in te leggen, is het risico nul dat je met het totaal beschikbare vermogen op een ongunstig moment instapt. Je koopt op deze manier weliswaar duur op de top van de markt maar goedkoop op de bodem.

Een gewaarschuwd mens
Als een rendementsprognose te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo. Er bestaat geen rendement zonder risico. Beleggingsproducten die met hoge rendementen schermen zonder dat daar risico’s bij komen kijken, kunnen het beste ongelezen de prullenbak in worden gegooid. Zeker als de aanbieder een onbekende partij is met een ronkende naam, die alleen bedragen boven de € 50.000 accepteert. Investeringen boven dat bedrag vallen buiten de Nederlandse toezichtkaders. Niet doen dus.