RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Lara Aerts | Illustratie: Koosje Ruijgrok

banner-energie.png

Energierekening: kiezen voor vaatwasser of sopje?

Meer dan de helft van je energierekening bestaat uit stookkosten. Dat kan goedkoper. En ook gebruik van elektrische apparaten en warm water kan stukken zuiniger. Sla twee vliegen in één klap: help het klimaat én je portemonnee.

33-nummers-10euro-web

Verwarm eerst jezelf, dan je huis

Kiezen tussen een wollen kriebeltrui of de verwarming hoger zetten hoeft niet. Zorg voor mooie warme plaids op de bank, sloffen en (fleece)vesten, en maak van het draperen en dragen een gewoonte. Je verwarming kan dan al snel een graadje (of twee) lager.

Zuinig verwarmen

Stel je thermostaat zo in dat de verwarming een uur voor je op vaste tijden van huis vertrekt of gaat slapen al naar een lagere temperatuur gaat: naar 15 graden, of – nog beter – zet ‘m helemaal uit. Dat laatste bespaart meer, maar kijk uit voor bevroren leidingen bij vorst. Bij een lage temperatuur stijgt de luchtvochtigheid, dat kan schimmel en huismijt bevorderen; dus dat is weer niet zo goed voor mensen met een allergie. Hoe slechter het huis is geïsoleerd en hoe lager het rendement van de cv-ketel, hoe voordeliger het is om ‘s nachts de cv laag of uit te zetten. Bij huizen gebouwd na 1994 (en/of met een nieuwe hr-ketel en goede isolatie) is het verschil tussen doorstoken en uit of laag zetten minimaal. Heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat ‘s nachts hooguit twee graden lager, anders duurt het opwarmen te lang.

De truc met de folie

Het is een oude truc, maar het werkt echt. Plak folie tegen de muur achter de radiator, of tegen de achterkant van de radiator zelf. Of de muur nou wel of niet geïsoleerd is, of je enkel of dubbel glas hebt: het bespaart altijd!

Dubbel glas rendeert altijd

De overstap van enkel naar hoog rendement (hr++) glas levert gemiddeld zo’n € 280 euro per jaar op in een eengezinswoning. Hr++ glas is het duurst, maar het verschil met gewoon dubbel glas heb je in twee jaar terugverdiend via je energierekening.
Tip 1: ga alleen in zee met glaszetters die tien jaar garantie geven op het glas, en 5 jaar op plaatsing.
Tip 2: check bij je gemeente of er subsidie is bij het plaatsen van dubbel glas. Meer info: milieucentraal.nl

Stook niet voor de mussen

Isolatie zorgt voor minder warmteverlies en dus lagere stookkosten. Bovendien voelt een geïsoleerd huis comfortabeler. Op milieucentraal.nl vind je alle mogelijke isolatiemogelijkheden, kosten, opbrengsten en het rendement, dus wat je bespaart in vergelijking met een spaar-rekening. Er zijn rekenmodellen en tips voor het aanvragen van een offerte. Een kleine greep uit de bezuinigingen, gebaseerd op een eengezinswoning: Geld dat je besteedt aan gevelisolatie rendeert als een spaarrekening met 12% rente. Voor dakisolatie is dat 9%, voor vloer- en bodemisolatie 8%, voor dubbel glas 7%. Het isoleren van de spouwmuren kost € 2000 en bespaart per jaar € 570 aan stookkosten.

Energie-hoppen

Vergelijk regelmatig online de verschillende energie-aanbieders, bijvoorbeeld via vergelijkingssites als gaslicht.com of pricewise.com. Overstappen (of verlengen bij je huidige leverancier) gaat snel en het kost niks, mits je een contract hebt voor onbepaalde tijd. Een contract voor bepaalde tijd vroegtijdig opzeggen kost geld, doe dat dus alleen als het rendabel is. Let wel: sluit je een nieuw contract af, let dan goed op of het voor bepaalde of onbepaalde tijd is. Je wil er namelijk mogelijk weer vanaf zo gauw zich een goedkopere aanbieder aandient.JanJan Juffermans (70) woont in Boxtel, in een rijtjeshuis gebouwd in 1975. Hij woont er sinds 1978, en is sindsdien voortdurend bezig geweest het huis te verduurzamen. Dit resulteert in een jaarlijks elektriciteitsverbruik van ongeveer 88kWh/€ 20 (tegen een landelijk gemiddelde van 3.340 kWh/€ 735) en een gasverbruik van 1108 kuub/€ 720 (tegen een landelijk gemiddelde van 1.600 kuub/€ 1040). Jan zet zich in voor een kleinere Mondiale Voetafdruk en belandde in 2010 zelfs op de 34ste plaats in de Lijst Duurzame 100 van Trouw.

 

Het duurzame huis van Jan Juffermans

In Juffermans huis…
+ zijn de muren en vloeren geïsoleerd
+ zijn de ramen van dubbel glas (overal)
+ is een extra raam gemaakt op het zuiden (daar komt meer warmte door naar binnen dan dat eruit gaat)
+ liggen negen zonnepanelen op het dak
+ hangen zware gordijnen, die aan de buitenkant een isolerende laag bevatten
+ zit isolatiemateriaal achter de radiatoren
+ staat een zonneboiler op het dak
+ wordt de wc doorgespoeld met water waarmee je je handen hebt gewassen (via een simpel leidinkje)
+ liggen in elke stortbak twee volle flessen water (zodat er water wordt bespaard bij het doorspoelen)
+ is de voordeur voorzien van een trek- en duwbel, in plaats van een bel op stroom + zit een strip tochtleer achter de brievenbus
+ is de open trap dichtgetimmerd zodat er geen warmte naar boven ontsnapt
+ worden alleen spaarlampen gebruikt
+ zijn de verwarmingsbuizen geïsoleerd
+ wordt de wasmachine gevuld met warm water (hot fill)
+ staat geen vaatwasser (een sopje is zuiniger, mits je de kraan niet langer dan 2 minuten laat stromen)

Meer lezen? janjuffermans.nl