RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Lara Aerts en Femke van der Laan | Fotografie: Stocksy, iStockphoto

hand-met-geld.png

Gaat de knip van je beurs?

Ja hoor, de miljoenennota heeft het zelf gezegd: de belastingen worden verlaagd en (bijna) iedereen gaat er in 2016 op vooruit. Omdat de crisis aan het voorbijtrekken is en er dus minder bezuinigd en meer uitgegeven kan worden. Door de overheid, en door ons.

 

tips

Gezinnen met kinderen profiteren het meest

Werkende mensen gaan er het meest op vooruit: hun koopkracht – dat geeft aan hoeveel een huishouden kán kopen met het besteedbaar inkomen – stijgt met gemiddeld 2,6%. Hebben deze werkende mensen ook nog kinderen, dan kan dat oplopen tot bijna 4%. Afhankelijk van inkomen en aantal kinderen zit er maandelijks zo’n € 40 tot € 145 meer in de portemonnee. Dit positieve nieuws komt van Annemarie Koop van het Nibud: ‘Gezinnen met werkende ouders profiteren vanaf 2016 van een verhoging van de inkomensafhankelijke combinatiekorting en het kindgebonden budget. Gaan de kinderen naar de kinderopvang, dan loopt de koopkrachtstijging nog meer op: van de rekening wordt 5% meer vergoed. Dat is bijvoorbeeld € 25 per maand extra op een rekening van € 500.’ De koopkrachtplaatjes in 2015 zagen er een stuk minder florissant uit: alleen werkende alleenstaande ouders gingen er toen in koopkracht substantieel op vooruit.

Niet overal feest

Jammer genoeg kan niet overal de vlag uit. Bijstandsgerechtigden krijgen geen voordeel in 2016. Ze gaan er ook niet op achteruit trouwens. Wie er wel op achteruit gaan zijn chronisch zieken en gehandicapten. Hun zorgkosten worden tegenwoordig voor het grootste gedeelte door gemeenten betaald, en die zijn over het algemeen minder scheutig dan het Rijk voorheen was. Het is afhankelijk van de gemeente waar ze wonen hoe het uitpakt. Er zijn uitschieters met een koopkrachtverlies van bijna 15%. Iemand die werkt en een beperking heeft, verliest tussen de 2,9% en 11,1%. Bij gepensioneerden is het beeld wisselend. Ouderen met een hoger pensioen, en ouderen met een laag inkomen en veel spaargeld kunnen in koopkracht dalen. Maar veel ouderen gaan ook profiteren van een verhoging van de ouderenkorting met € 145 per maand. Maar gaan we ook echt meer uitgeven? Duidelijk, veel mensen krijgen in 2016 meer geld te besteden dan in 2015. Maar durven we, met een crisis nog maar nipt op weg naar het achterhoofd, het geld dan ook uit te geven? Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek zijn consumenten vanaf de lente van 2014 al voorzichtig meer gaan uitgeven dan het jaar ervoor, in 2015 nam die stijging nog eens toe. We geven meer geld uit aan voedings- en genotsmiddelen, kleding, horeca, vakanties, de kapper en zakelijk advies. Het Nibud deed in 2014 onderzoek naar de beleving van consumenten van de crisis. Waar zouden zij geld aan uitgeven in betere tijden? De top 3: het opknappen of verbouwen van hun woning, extra kleding en vakantie. Het is volgens Annemarie Koop van het Nibud goed mogelijk dat het verbouwen of opknappen van de woning, wat veel geld kost, pas echt een vlucht gaat nemen als mensen meer vertrouwen krijgen in de eindigheid van de crisis.

BA_600x200_RAD_stopper_site
Sammie: ‘Ik betaal nu zo’n 20% meer aan zorgkosten’

datum indiening: vr 29 jan 2016, 17:23

Sammie (55, doet vrijwilligerswerk) is getrouwd en heeft een volwassen dochter. Ze is chronisch ziek. Sammie: ‘Door de crisis ging het bedrijf waar mijn man werkte onverwacht failliet. Hij was toen 57, dus het was lastig om weer aan de slag te komen. We hebben bezuinigd op lidmaatschappen, goede doelen, vakanties en uitjes. We probeerden wel te blijven sporten en gezond te eten. Mijn man heeft nu net weer een leuke baan met een tijdelijk contract, dat zegt wat over het aantrekken van de economie. Als we weer een buffertje hebben opgebouwd, wil ik een wc laten aanleggen op onze slaapverdieping. We hebben er nu alleen beneden een. Ik ben slecht ter been, en dan is het vervelend om ‘s nachts de trap af te hobbelen. Dat de zorgkosten zijn gestegen, heb ik al gemerkt. Eerst kreeg ik bepaalde zorgkosten vergoed door de overheid. Nu moet de gemeente daarvoor opdraaien. Wat was hun aanbod? Een collectieve verzekering, die ook aan bijstandsgerechtigden wordt aangeboden. Maar die is amper goedkoper dan de verzekering die ik al heb, én er wordt minder vergoed. Ik betaal nu zo‘n 20% meer aan zorgkosten dan eerst. En het schijnt in 2016 alleen maar slechter te worden. Ik denk dat we dat toilet toch nog maar even uitstellen.‘

dokter.png
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.