Radar+ Online

Word Abonnee

Fotografie: Dana van Leeuwen | Styling: Ilona Jongepier | Visagie: Biancab Fabrie Top

_S9C9784_RGB.jpg

Antoinette maakt: Cheesecake zonder cheese

Jammer dat in cheesecake zoveel suiker zit, én een ongelooflijke hoeveelheid vet in de vorm van boter en kaas. Maar daar weet Antoinette wat op.

Ik ben dol op cheesecake. Maar ik heb geen zin in een vette hap en een suikerstoot. Het alternatief? Gebakken kwarktaart. Huh? Kun je kwark ook bakken? Jazeker, en het resultaat zal je verrassen. Mijn kinderen riepen van tevoren dat ze geen kwark lusten. De verwachtingen waren dus buitengewoon laag gespannen, maar toen de eerste happen waren genomen, vochten ze elkaar de tent uit voor de laatste kruimels. Belangrijk is dat je 'm anderhalf uur in in de oven laat staan op 150 graden: als je hem te heet bakt wordt-ie te bruin, en bovendien niet gaar.

 

Voor het deeg:

• 1 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)

• 30 gram suiker

• 30 gram gezouten amandelen

• 60 gram poedersuiker

• 120 gram bloem

 Voor de vulling:

• 3 eieren, gesplitst

• 500 gram magere kwark

• twee flinke theelepels bloem

• 1 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)

• 1 citroen 

• 90 gram suiker

• snufje zout

plus een beetje boter

 

Verwarm de oven voor op 150 graden. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het uit. Doe het schraapsel in een kom met de suiker, de amandelen, de poedersuiker en de bloem. Mix alles in een blender tot de amandelen helemaal fijn zijn. Voeg dan beetje bij beetje de boter erbij, tot er een los deeg ontstaat. Het mogen vlokken zijn, het hoeft geen homogeen deeg te worden, maar de ingrediënten moet wel goed verdeeld zijn. Doe in een kom en zet zolang in de koelkast.

Klop de eiwitten met een snufje zout tot ze pieken. Doe in een andere kom de eidooiers, de vanille, de kwark, de suiker en de bloem, en klop door elkaar. Voeg de rasp van de schil van de citroen toe, en gebruik het sap van een halve citroen. Nog even luchtig door elkaar roeren, en dan voorzichtig de eiwitten door het mengsel scheppen. 

Vet een taartblik van 20 cm goed in met boter. Stort het deeg op de bodem en druk goed aan. Vervolgens giet je het kwarkmengsel erop, en zet je de taart in de oven (niet te hoog) voor 90 minuten. 

PS Eerst laten afkoelen voor je de rand verwijdert. 

 

feesttip
Deze taart kun je kaal eten, maar je kunt hem ook versieren met fruit van het seizoen: blauwe bessen, aardbeien, frambozen – wat je maar wilt.

 

Liever limoen?
Je kunt de citroen vervangen door twee limoenen. Ook hiervan rasp je de schillen, en gebruik je het sap van een halve limoen. Vind ik nóg lekkerder.




Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.