RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst Antoinette Hertsenberg fotografie Sanne Tulp styling Ilona Jongepier visagie Bianca Fabrie jurk antoinette Zizi

_324195.jpg

Knäckebröd

Onlangs lunchte ik in Helsinki in een restaurant en at daar het allerbeste knäckebröd dat ik ooit heb geproefd. Dat wilde ik thuis ook maken.

NODIG

  • 2 kopjes maïsmeel
  • driekwart kop zonnebloempitten
  • halve kop lijnzaad
  • halve kop sesamzaad
  • halve kop pompoenzaad
  • 2,5 dl kokend water
  • halve kop olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
  • zeezout

Het knäckebröd dat ik at was nog warm. Het kwam net uit de oven. Verser kon gewoon niet. Het zat vol met gezonde pitjes en zaadjes, en bevatte maar een heel klein beetje zout. Het was bijna zonde om er iets op te doen, zo lekker was het. Na enig speurwerk heb ik het recept achterhaald. Het maken stelt niks voor, het wachten tot het klaar is en uit de oven mag, is eigenlijk het moeilijkste deel van dit recept. En daarna de neiging weerstaan om alles in één keer op te eten!

 

Warm knäckebröd, vers uit de oven. Zo lekker dat je er niet eens beleg op doet

 

ZO MAAK JE HET
Verwarm de oven op 150 °C. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Giet het hete water erbij en voeg de olie toe, en meng tot een gladde pasta. Bekleed een bakplaat met bakpapier en giet het mengsel op de plaat. Doe een plastic zak over je hand en plet het deeg zo dun als je kunt, gebruik (bijna) de hele plaat. Strooi tot slot een klein beetje zout erover. Kerf met een mes het mengsel in stukken (of doe dit niet en breek het in stukken na het bakken). Bak ’t ongeveer 45 minuten in de oven. Laat afkoelen voordat je het in stukken breekt.

 

Wil je variëren? Ga je gang!
Voeg eens kruiden toe, bijvoorbeeld rozemarijn of oregano. Of probeer verschillende oliën: pinda, olijfolie of lijnzaadolie. Gebruik geen zware olie zoals sesam- of olijfolie, of mix die met bijvoorbeeld zonnebloemolie. Geen maismeel in huis? Het kan ook met bloem of speltmeel, alleen is dat niet glutenvrij.

 
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
inhoud6.jpg