RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Loethe Olthuis met dank aan bierwinkel Hop, Amersfoort (bierwinkelhop.nl)

GettyImages-616899826.jpg

Gemberbier

Meteen maar even duidelijk maken: gemberbier is niet hetzelfde als ginger ale wat limonade is. Onder gemberbier worden allerlei drankjes geschaard die als enige gemene deler hebben dat er flink wat gember in zit. Er kan ook alcohol in zitten, maar dat hoeft niet. We probeerden er zeven uit. ‘Brrr! Zoet zeepsop op een bedje van chemische gember!’

Gember is zowel verfrissend als behoorlijk pittig, waardoor je het gevoel hebt dat je alcohol drinkt, ook als het er niet in zit. Het is razend populair bij hippe ­twintigers en dertigers. Wat vindt een proef­panel van bijdetijdse veertigplussers eigenlijk van ­gember biertjes? Ons panel bestond uit Loethe, profes­sionele ­proever, wijn- en cider liefhebber, Ronald, bier- en wijndrinker, Wladimir en ­Svetlana, ­Russische wijn- en wodka liefhebbers, Geert, bier- en wijndrinker, en Leontine, port fan. Zij proefden zeven ­verschillende gemberbieren uit zowel de supermarkt, de (bier)speciaalwinkel en Gall & Gall.

 

WAAR KOMT GEMBERBIER VANDAAN?
De wortels van wat we nu gemberbier noemen, lijken op verschillende plekken te liggen. Zoals in het Verenigd Koninkrijk. In de 19de eeuw werd in Engeland, Schotland en Ierland van gember uit de koloniën, suiker, citroen en water een zwak alcoholische drank ‘gebrouwen’ die ginger beer heette, maar eigenlijk meer een gemberwijn was. Ginger beer ging met emigranten mee naar Australië en Amerika. In Amerika veranderde ginger beer tijdens de beruchte drooglegging, in de jaren twintig van de vorige eeuw, in een niet-­alcoholisch drankje. Men liet gember met specerijen en suiker in water trekken. Door de scherpe ­gembersmaak had je toch het gevoel dat je alcohol dronk. Maar ook in Suriname en de Caraïben is er ‘ginger beer’: een pittig drankje van tot siroop ingekookte gember met suiker, aangelengd met (prik)water. Het gevolg van deze wereldreis is dat er tegenwoordig ‘gemberbier’ is met én zonder alcohol; gebrouwen, gegist, getrokken of met ­gemberextract; met en zonder extra specerijen.

 

DE CONCLUSIE
De gemberbieren zijn zo verschillend, dat ­vergelijken en beoordelen lastig bleek. Proef je ze als ‘bier’ dan is de uitkomst anders dan wanneer je ze meer als frisdrank ziet, vond ’t panel. Gember ­smaak en -bite’ zijn vaak zo overheersend dat van doordrinken geen sprake is: één, hoogstens twee gember biertjes is genoeg. Zo werd Fever Tree als aperitiefje goed beoordeeld, maar kreeg het een diepe onvoldoende als ‘bier’. De enige doordrinker was eigenlijk Gember Goud. Die was ook aan­merkelijk minder zoet dan de andere gemberdrankjes, maar had ook de meeste alcohol: niet té veel doordrinken dus!

 

de test

Gember Goud, 4,6% alcohol, 330 ml, € 2,95 (sterk- amsterdam/webwinkel, bierwinkel)
Loethe: ‘Hoppig. Ruikt als bier. Ziet eruit als bier. Smaakt naar bier. En er zit gember in. Wat je noemt gemberbier!’ Svetlana: ‘Bij de eerste slok zou je niet denken dat er gember in zit. De smaak komt, heel subtiel, pas wat later.’ Geert: ‘Gewoon lekker bier.’
gebrouwen-door-vrouwen-gember-goud

 7+thomas-henry-ginger-ale
Thomas Henry ginger beer, 0% alcohol, 200 ml, ca. € 1,48 (Gall & Gall, verkocht als 4-pack voor € 5,95)
Loethe: ‘Te veel gember. Te peperig. Alsof ze ‘geen alcohol’ willen compenseren door meer gember.’ Leontine: ‘Lijkt me ideaal in een hete grog als je verkouden bent, je neus is meteen open.’ Wladimir: ‘Dit vind ik wel écht gember. En lekker.’ 
Bundaberg ginger beer, 0,5% alcohol, 375 ml, € 1,99 (supermarkt)
Loethe: ‘Goede gember­smaak en toch zacht. Toppertje.’ Leontine: ‘Pittig, fris, niet te zoet: lijkt me ook lekker bij oosters eten.’ Svetlana: ‘Het brandt je mond niet uit, maar heeft wel een goede gember­smaak.’ Ronald: ‘Ik vind dit de beste. En zonder alcohol ... Toch?’
bundaberg-ginger-beer-375ml-5669 8 
 6 1/2john-crabbies-traditional-cloudy-ginger-beer-330ml-nrb-glass-bottle Crabbie traditional cloudy ginger beer, 0% alcohol, 330 ml, € 2,95 (bierwinkel)
Loethe: ‘Goede gember ­smaak maar erg zoet. Limonade.’ Geert: ‘Goede frisdrank, maar doe er wel citroen en ijs in, tegen het zoet.’ Leontine: ‘Gember­limonadesiroop.’
Crabbie’s original alcoholic ginger beer, 4% alcohol, 330 ml, € 2,95 (bierwinkel) Loethe: ‘Erg lekker, wat complexer dan de andere, bittertje, goede gember­smaak. Dit is gemberwijn.’ Ronald: ‘Hop, weg van de frisdrank, op naar het bier. Bijzonder.’ Svetlana: ‘Ik vind het door dat kruidige een beetje hoestdrank met gember.’ crabbiesgingerbr330m7 1/2 

image3

6

Old Jamaica Ginger beer, 0% alcohol, 330 ml, € 0,72 (supermarkt)
Loethe: ‘Brrr. Niet te drinken! Zoet zeepsop op een bedje van chemische gember.’ Leontine: ‘Ook een tikje muf.’ Ronald: ‘Maar wel toe­gankelijker dan sommige andere. Echt frisdrank.’
Fever tree, premium ginger beer, 0% alcohol, 200 ml, € 1,39 (bierwinkel)
Loethe: ‘Een heel duidelijke gembersmaak, maar wel érg pittig.’ Ronald: ‘Wauw, wat heet! Bijna pure peper!’ Geert: ‘Dit drink je niet om je dorst te lessen, het lijkt wel ouzo.’ Leontine: ‘Prima als aperitiefje, maar mislukt als bier of frisdrank.’
FeverTreeGingerBeer6-

Gemberbier te zoet? Probeer Ginger Lemon Iced Tea van thijstea.nl, gemaakt van ‘afgeschreven’ citroenen en gember­wortels




Sluiten

INHOUDSOPGAVE
In dit RADAR+ magazine
004_BW_RADAR6.jpg
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.