RADAR+ Online

Word Abonnee

Receptuur uit De lente op tafel van: Stéphane Reynaud (fontaineuitgevers.nl) Fotografie: Marie-Pierre Morel

avril-1147.jpg

Franse finesse

De-lente-op-tafel

Snak je naar de lente? Eet dan vanavond een voorjaarsgerecht van Stéphane Reynaud uit zijn boek De lente op tafel. Simple comme Bonjour!

 

avril-1105

Risotto met asperges en doperwten Voor 6 personen Voorbereiding 10 minuten Bereiding 22 minuten

Nodig
6 groene asperges • 50 g parmezaan • 3 sjalotten • 3 eet­lepels olijfolie • 350 g risottorijst • 1 liter groentebouillon • 150 g gedopte doperwten • zout, peper

Schil de onderkant van de asperges, snijd ze in dunne reepjes. Rasp de parmezaan grof. Pel en snipper de sjalotten. Fruit ze in een grote pan in de hete olijfolie en bak de rijst mee tot de korrels doorschijnend zijn. Voeg royaal bouillon toe. Laat de rijst 15 minuten op laag vuur koken en voeg steeds een scheut bouillon toe. Doe de asperges en dop- erwten erin en kook alles nog 5 minuten. Roer er parmezaan door, laat nog 2 minuten koken en breng op smaak met zout en peper. 

avril-1123

Doperwten met rauwe ham Voor 6 personen Voorbereiding 30 minuten Bereiding 10 minuten

Nodig
2 kg verse doperwten (ca. 600 g gedopt of doperwten uit de vriezer) • 3 uien • 3 plakken rauwe ham • 3 blaadjes kropsla • 50 g boter • 1 theelepel suiker • 2 dl groentebouillon • zout, peper Dop de erwten.

Pel en snipper de uien. Snipper de plakken rauwe ham en de sla. Smoor de uien met de ham in de boter, voeg de doperwten, de sla en de suiker toe en giet de bouillon erover. Stoof alles circa 10 minuten en voeg zout en peper naar smaak toe.

avril-1147

Kiptajine met citroen Voor 6 personen Voorbereiding 15 minuten Bereiding 45 minuten

Nodig
800 g ontbeende kippendijen • 3 tomaten • 1 aubergine • 1 venkelknol • 4 sjalotten • 4 tenen knoflook • 2 citroenen zonder waslaag • olijfolie • 1 theelepel gemberpoeder • 1 theelepel gemalen korianderzaad • 1 thee­lepel kaneel • 1 eetlepel suiker • 2½ dl kippenbouillon (van poeder of blokje) • zout, peper • Extra: tajine

Snijd de kip, de tomaten en de aubergine in blokjes en snijd de venkel in dunne plakjes. Pel en snipper sjalotten en knoflook grof. Snijd de citroenen in 8 parten en verwijder de pitten. Bak de kip in de hete olie in de tajine met de specerijen, sjalot en knoflook, voeg de suiker toe en laat hem karameliseren. Doe de groenten, de bouillon en zout en peper erbij en sluit de pan. Stoof de kip 45 minuten. Dien hem direct op. 

été-1398

Koolvis met spinazie Voor 6 personen Voorbereiding 15 minuten Bereiding 15 minuten

Nodig
2 tenen knoflook • 3 wortelen • 6 bosuien • 2 eetlepels bloem • 6 moten koolvis • 1-2 eetlepels olijfolie • 600 g jonge spinazie • ½ glas witte wijn • 60 g boter • zout, peper

Pel en snipper de knoflook. Schrap de wortels en snijd ze in dunne reepjes. Snijd de bosuien fijn. Strooi bloem over de stukken vis. Bak ze in een antiaanbakpan in hete olie in 10 minuten gaar. Houd ze warm. Bak in dezelfde olie de knoflook, wortel en bosui en voeg de spinazie en wijn toe. Laat alles 2-3 minuten sudderen, meng de boter erdoor en breng op smaak met zout en peper. 

Q-uiche-113

Uientaart Voor 6 personen Voorbereiding 20 minuten Bereiding 20 minuten

Nodig
250 g bladerdeeg (diepvries) • 2 eetlepels Provençaalse kruiden • 6 grote uien • 2 eetlepels olijfolie • 1 eetlepel honing • 50 g pijnboompitten • fleur de sel • Extra: taart­ringen of vormpjes van ca. 10 cm doorsnee

Verhit de oven tot 180 °C. Rol het deeg over de Provençaalse kruiden uit. Bekleed ringen of vormpjes met het deeg en prik het in. Pel en snipper de uien. Bak ze in de olie tot ze gekarameliseerd zijn. Voeg honing en pijnboompitten toe en laat ze kleuren. Bak de deegbodems 10 minuten in de oven. Haal ze eruit, vul ze met het uienmengsel en bak ze nog 5-10 minuten (de deegbodem moet knapperig zijn). Bestrooi ze met fleur de sel.

   

Stéphane Reynaud heeft
voor elke lentedag een ander verrassend gerecht

 




Sluiten

INHOUDSOPGAVE
In dit RADAR+ magazine
004_BW_RADAR6.jpg
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.