RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Mara Grimm

Simpele-spinazi-ricottagnocchi.jpg

Kookboek: De nieuwe Donna Hay

In elke RADAR+ recenseert culi-journalist Mara Grimm een kookboek en selecteert ze er recepten uit. Dit keer: Basics to Brilliance van keukengoeroe Donna Hay. Ooit de koningin van de witte bordjes met pure gerechten, maar Mrs Hay slaat een nieuwe weg in: lekkere klassiekers, écht eten.

kookboek DH

bestelonline445

Bijna iedereen die ik ken heeft minstens één boek van Donna Hay in de kast staan. Best logisch, want de recepten van de Australische keukengoeroe zijn zo helder geschreven en uitvoerig getest dat je wel heel hard je best moet doen om ze te laten mislukken. Belangrijker: haar gerechten zien er niet alleen fingerlicking good maar vooral haalbaar uit, zodat je direct gelooft dat iederéén (zelfs jij!) die kip net zo mooi kan grillen en die room precies zo lobbig kan kloppen als Hay zelf. Dat is uiteraard geen toeval. Want Donna Hay lijkt misschien de zoveelste doorsnee huisvrouw die toevallig Ontzettend Goed Kan Koken en daar gezellige boeken over maakt, maar niets is minder waar. Los van het feit dat ze een uitstekende zaken­­­vrouw is die inmiddels een enorm culinair imperium heeft opgebouwd, geldt Hay als een van de belangrijkste culinair stylisten ter wereld. En juist die perfect doordachte styling is het geheim van het succes van haar boeken. Het was Hay die ooit begon met het fotograferen van puur eten op witte borden met een witte achtergrond; een stijl die zo veelvuldig is gekopieerd dat hij bijna de norm is geworden. Het gaat daarbij niet om kreeft of kaviaar, maar juist om alledaagse gerechten. Want van een simpele cake tot een eenvoudig tomatensoepje; alles in de wereld van Hay moet móói zijn. Of zoals ze zelf zegt: ‘Just because you’re having Tuesday night dinner, doesn’t mean it has to look disgusting.’ Misschien wel daardoor heb ik altijd een groot zwak voor Donna Hay gehad; ik heb bijna al haar boeken en kook daar al jaren regelmatig uit. Maar hoezeer ik Hay (en vooral haar hang naar schoonheid) ook waardeer, ook ik werd op een gegeven moment een beetje moe van al die witte borden en dito achtergronden. Was het niet tijd voor iets nieuws? Gelukkig vond Hay dat zelf ook. De afgelopen jaren gooide ze het roer langzaam maar zeker om. Haar laatste boek – Basics to ­Brilliance – bewijst dat. De gerechten zijn bijna uitsluitend op zwart gefotografeerd. En de doorgaans lichte bereidingen hebben plaatsgemaakt voor klassiekers met een hoog comfort food ­gehalte. De opzet is slim; ijzersterke basisrecepten worden steeds gevolgd door een aantal variaties. Zo leer je hoe je zalm met een perfect korstje bakt. ­Vervolgens krijg je een paar recepten met die­zelfde zalm, zoals een frisse salade of een variant met pastinaakpuree en bruine boter. En het basisrecept voor een klassieke kippensoep wordt gevolgd door onder meer een Indiase variant en een romige kippensoep met mais. Op die manier leer je prima koken en geloof me: dat wil je ook. Want vier verschillende bereidingen van dezelfde kip er zo laten uitzien dat je NU de keuken in wilt? Niemand kan dat zo goed als Donna Hay. Kortom: Hay heeft met Basics to Brilliance niet alleen een eenvoudig en goed nieuw basisboek neergezet. Ze laat ook zien dat ze definitief een nieuwe weg in is geslagen: na een overdaad aan lichte en cleane gerechtjes is er weer volop ruimte voor lekkere klassiekers, voor echt eten. En nu maar hopen dat de wereld haar ook dit keer na gaat doen. Info: donnahay.com

Simpele spinazie-ricotta gnocchi
Voor 4 personen

NODIG
• 360 g verse ricotta • 80 g fijngeraspte parmezaan • 150 g bloem • 3 eieren • 1½ tl grof zeezout • grof gemalen zwarte peper • 1 tl citroenschil, fijngeraspt • 60 ml citroensap • 2 el olijfolie extra vergine • zeezout en grof gemalen zwarte peper • 300 g jonge spinazieblaadjes • wilde rucola (raketsla) en parmezaanvlokken, voor erbij

Maak eerst deeg voor de gnocchi door de ricotta, parmezaan, bloem, eieren, het zout en de peper in een grote kom te mengen tot zich een plakkerig deeg vormt. Meng de citroenrasp, het citroensap, de olie en zout en peper in een middelgrote kom en zet apart. Doe de spinazie in een grote hittebestendige kom, schenk er kokend water over en laat 1 minuut staan. Laat uitlekken, rol de spinazie in een schone theedoek, knijp het overtollige vocht eruit en snijd fijn. Doe bij het gnocchideeg en meng goed. Bestuif een schoon werkvlak licht met bloem. Verdeel het deeg in 2 stukken en rol elk stuk tot een 3 cm dikke worst. Snijd in plakjes van 2 cm en leg op een licht bebloemde snijplank. Kook de gnocchi in een grote pan gezouten kokend water in 2 porties 2–3 minuten of tot ze stevig zijn en komen bovendrijven. Schep met een schuimspaan uit de pan op een schaal. Maak af met de citroenolie, rucola en parmezaan en dien op.

TIP!
Het beste resultaat krijg je met verse, volvette ricotta, verkrijgbaar in (Italiaanse) delicatessenwinkels en sommige
supermarkten.




Sluiten

INHOUDSOPGAVE
inhoud6.jpg