RADAR+ Online

Word Abonnee

170709_WeEtenThuis_334.jpg

Kookboek: We eten thuis, 100 recepten uit de keuken van Levie

Dit keer recenseert culi-journalist Mara Grimm het boek We eten thuis, 100 recepten uit de keuken van Levie van Samuel Levie. Een kookboek zoals een kookboek hoort te zijn. Over lekker eten, klaargemaakt in een gezellige keuken. En gelukkig zonder hippe foto’s van de auteur met een fietskrat waar een prei uitsteekt.

vdh9789038804323
bestelonline445

Omdat ik in deze rubriek uitsluitend kookboeken bespreek waarvan ik zo gecharmeerd ben dat ik ze het liefst aan mijn volledige vriendenkring cadeau wil geven, zou je bijna denken dat er nooit een slechte uitgave bij mij op de deurmat ploft. Niets is minder waar. Sterker nog, negen van de tien kookboeken die hier worden bezorgd, hadden wat mij betreft beter niet gedrukt hoeven worden. Want sinds eten een geliefd onderwerp is geworden, worden we overspoeld door een golf aan snel in elkaar geflanste boeken, bij voorkeur met het hoofd van een BN’er of fitgirl op de voorkant. Dat diezelfde BN’er nog geen biefstuk kan bakken, maakt niet uit. Daar huren uitgevers tegenwoordig gewoon receptenbureaus voor in, die in no time een serie toegankelijke recepten ophoesten die weliswaar elke vorm van originaliteit ontberen (hé, geinig, havermout!), maar er wel heel leuk en gezond uitzien. Dat de smaak ondergeschikt lijkt, geeft ook al niet. Zolang de auteur maar vrolijk poseert, liefst met een rieten mand of fietskrat waar een prei uitsteekt.
Is de tijd van kritische redacteuren, serieuze auteurs en getalenteerde fotografen dan voorbij? Natuurlijk niet. Gelukkig zijn er genoeg uitzonderingen op de regel. Boeken geschreven door auteurs die vaker achter het fornuis dan in de sportschool staan, die een ijzersterk team van vormgevers, fotografen en stylisten om zich heen hebben. Mensen met smaak voor eten, maar ook voor vorm, voor inhoud, voor beeld. Die alles op alles zetten om elk detail te laten kloppen en niet zozeer snel, snel, snel een boek willen produceren, maar met aandacht en oog voor detail een klein meesterwerk willen neerzetten.
Ultiem voorbeeld van zo’n Uitzondering Op De Regel is het onlangs verschenen We eten thuis van culinair schrijver, worstmaker en Parool-columnist Samuel Levie. Hij maakte een persoonlijk boek vol smakelijke en originele recepten en persoonlijke foto’s en verhalen. Samuel geeft een kijkje in zijn leven dat zich voornamelijk afspeelt in de keuken. Zijn vrouw Ragna, dochter Ayla Mae en bergen familie en vrienden lijken constant in en uit te lopen. Het resultaat is een gezellige chaos en vooral: veel eenvoudig, maar lekker eten waar altijd wel een mooi verhaal aan vastzit. Zoals de citroenpudding, waarmee Samuels moeder ooit het hart van zijn vader veroverde. Of krab in kerrie, die de opa van Ragna graag maakt voor familiediners. Ook talloze andere gerechten van zijn Engelse, Hindoestaanse en Joodse familie komen aan bod en ze zijn niet alleen stuk voor stuk voorzien van goede verhalen, maar ook van fantastische fotografie en bijna meesterlijke styling. Kortom: een kookboek zoals een kookboek hoort te zijn.

Citroenpudding

Samuel Levie: ‘Op 10 november 1979 kookte een Engelse dame dit voor een man die net in Oxford was komen wonen. Hij werd verliefd en vier jaar later werd ik geboren. Dit is ons geheime familierecept.’


Voor 4 personen

NODIG 60 g suiker • 1 el bloem • rasp van 1 citroen • 2 eidooiers • sap van 1 citroen • 2 el gesmolten boter • 250 ml koude melk • eiwit van twee eieren

Meng de suiker, het zout, de bloem en de citroenrasp goed met een garde. Roer hier ook het eigeel en vervolgens citroensap en boter doorheen. Als het een glad mengsel is, roer je ook de melk door het mengsel. Klop in een keukenmachine of in een ontvette schaal de eiwitten met een heel klein beetje zout helemaal stijf en vouw deze door het citroenmengsel. Doe dit alles in een goed ingevette ovenschaal. Vul een grotere ovenschaal met water, zet daar de schaal met de citroenpudding in. Bak deze nu in drie kwartier in een op 180 °C voorverwarmde oven (au bain-marie) tot ‘ie luchtig en gaar is.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Special over wonen
RA04_4TM5_INHOUD.jpg