RADAR+ Online

Word Abonnee

17119-Forte-Tallina-4369BW.jpg

Eten met z'n allen

Geen gelikte foto’s, geen ingewikkelde gerechten, kortom: geen gedoe. Gewoon goede soepjes en smakelijke stoofpotjes. En een heldere uitleg hoe je aardappels kookt voor het geval je net als culi-journalist Mara Grimm een moeder hebt die je dat nooit heeft geleerd. Een verademing, dit kookboek!

etenmetznallen

Ik heb van alles van mijn moeder geleerd. Hoe je asperges eet bijvoorbeeld. Dat je het servet naast je bord legt als je klaar bent met eten, maar over je stoel hangt als je naar de wc gaat. Dat je een lege wijnfles nooit omgekeerd in de koeler mag zetten - en zo kan ik nog wel even doorgaan. Eigenlijk is er op culinair gebied maar één ding dat ze me vergeten is te leren: hoe je moet koken.
Voor veel van mijn generatiegenoten geldt hetzelfde. Onze moeders waren zo druk met geëmancipeerd zijn dat ze zo min mogelijk tijd in de keuken door wilden brengen. Tel daarbij op dat ze het ongelooflijk ouderwets vonden om hun kinderen te leren koken en je hebt een hele generatie die geen idee heeft hoe je een fatsoenlijke groentesoep maakt of perfecte aardappelen bakt.
Gelukkig hebben we Tallina van den Hoed. Ze schrijft al jaren recepten voor de rubriek Volkskeuken in de Volkskrant en heeft nu een kookboek voor drukke gezinnen gemaakt: Eten met z’n allen. Zowel qua inhoud als qua vormgeving is het een boek dat totaal tegen de stroom ingaat. Geen bloedmooie foto’s waar het water je direct van in de mond loopt, maar laagdrempelige beelden van huis-tuin-en-keukengerechten. En geen overweldigende ovenschotels of toetjes die eruitzien als juwelen, maar old school recepten van ouderwetse kippensoep, simpele satésaus, kruidenboter en een runderstoofpotje.
Ook handig: er staan niet alleen recepten in voor ’s avonds, maar ook tips voor in de broodtrommel van je kinderen (wraps met restjes van de avond ervoor), voor feestjes (gehaktballetjes en gevulde eitjes) en voor bij het kampvuur op vakantie (brood op een stok). Daarnaast vertelt Talina je hoe je aardappels moet koken, poffen en bakken. En ze legt uit hoe je kunt testen of een avocado rijp is, hoe je spruitjes kookt en champignons schoonmaakt. Maar ook hoe je een ui snijdt, zelf vanille­vla maakt en hoe je je voorraadkast in moet delen. Kortom: Tallina vertelt je alles wat je moeder is vergeten uit te leggen.
Mocht je nog niet overtuigd zijn van de laagdrempeligheid van Tallina’s aanpak: in haar boek staat zelfs een compleet hoofdstuk over gourmetten. Eten met z’n allen is daarmee misschien wel het minst glamorous kookboek dat ik ooit heb gezien. Maar precies dat maakt het steengoed.

Brood op een stok

Tussendoortje of bijgerecht  |  Ca. 10 stuks  |  Bereiding: 30 minuten

NODIG
croissantdeeg of ander deeg uit de koeling of: 250 g bloem • 1 el bakpoeder • ½ tl zout • 150 ml water • 40 g zachte boter • Beleg/vulling naar keuze • puntige stokken of takken (met 10 cm schors verwijderd)

Steek de barbecue aan of stook een vuurtje. Meng als je zelf het deeg maakt de bloem, het bakpoeder, zout en water. Kneed de zachte boter erdoor tot je een mooie, elastische massa hebt. Blijf kneden tot het deeg meer aan zichzelf dan aan je handen plakt: dat kan zomaar 10 minuten duren. Rol het uit tot een lap met een dikte van ongeveer 1 centimeter en snijd daar repen van ongeveer 10x2 centimeter van. Snijd deeg uit de koeling ook in repen. Wikkel om elke stok een reep van het deeg van de punt richting het midden van de stok en knijp het een beetje vast. Draai de stok boven de gloeiende kooltjes zachtjes rond: niet te snel, niet te dicht bij de kooltjes en ook niet te lang op één plek, anders loop je de kans dat je deeg aan de buitenkant verbrandt en aan de binnenkant nog rauw is. Als het broodje mooi goudbruin is, is het gaar. Je kunt het dan met een ovenwant (of vuurvaste handen) zo van de stok afhalen. Vullen met wat boter en suiker, of boter en stroop, of hazelnootpasta, of geraspte kaas, of kruidenboter, of wat hummus: alles kan.