RADAR+ Online

Word Abonnee

GettyImages-502780918.jpg

Maak zelf hummus

Culinair schrijfster Nadia Zerouali weet alles van de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keukens. Ze heeft, onder andere met culi-collega Merijn Tol, diverse kookboeken geschreven. Dit hummusrecept komt uit hun boek Arabia. Hun laatste boek, Souq: tafels vol mezze, verscheen in 2017, met o.a. een recept voor een Libanese hummus. (Uitgeverij Fontaine, € 29,95)

Arabia

Hummus voor ca. 6 personen


Gebruik het liefst gedroogde kikkererwten en kook ze zelf: kikker­erwten uit blik zijn handig als je weinig tijd hebt, maar hebben vaak een bij­smaak. Bovendien kun je prima een voorraadje kikkererwten koken en invriezen. Hummus maak je met lichtgekleurde, romige, ongeroosterde tahin uit het Midden-Oosten (ook in de supermarkt te koop). Tahinpasta uit de natuurwinkel of geroosterde Turkse tahin is niet geschikt. Hummus blijft afgedekt zeker een week goed in de koelkast.

NODIG
500 g gedroogde kikkererwten • 1 el
+ 1 tl bakpoeder • 200 ml witte tahin • 2 teentjes knoflook, geperst • 2 tot 4 el citroensap • zout

Week de kikkererwten een nacht (of twaalf uur)
in ruim koud water met 1 el bakpoeder, daar worden ze sneller zacht van. Spoel ze goed af en laat ze uitlekken. Doe de kikkererwten in een grote pan en  voeg zoveel water toe dat ze ca. 2 cm onderstaan. Voeg 1 tl bakpoeder toe en breng aan de kook. Kook de kikkererwten met het deksel op de pan op laag vuur in 2-3 uur (afhankelijk van hoe oud de erwten zijn) goed zacht en gaar. Check tussentijds of er nog genoeg water in de pan zit. Laat ze afkoelen, giet ze af
en bewaar het kookvocht. Pureer de kikkererwten met twee derde van de tahin in een keukenmachine of blender. Stop vooral niet te snel en voeg tijdens het draaien zoveel kookvocht toe als nodig is om de hummus glad en zalvig te maken. Breng op smaak met de rest van de tahin, de knoflook, citroensap en zout naar smaak.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Special over wonen
RA04_4TM5_INHOUD.jpg