RADAR+ Online

Word Abonnee

04.jpg

Antoinette kookt: Sherperd's pie

Shepherd’s pie is van oorsprong een armeluis­gerecht. Hadden de mensen vroeger in het noorden van Engeland kliekjes lamsvlees over, dan stopte ze dat in een stenen ovenschaal en topte het af met aardappelpuree. Antoinette bedacht een vegetarische variatie op de Engelse klassieker.
bestelnu_1_2019

Zoete aardappelen zijn niet duur, makkelijk te maken en multi-toepasbaar. Je kunt er frietjes van maken, heerlijk met truffel­majo! Je kunt ze in stamppotten gebruiken, mijn favoriet is zuurkool met zoete aard­appel. Ze doen het goed in stoofpotjes, en ook in een heerlijke herfstige shepherd’s pie. Fijn om van tevoren al te maken, bijvoorbeeld als er vrienden komen eten. Hoef je alleen de salade nog maar toe te voegen op het moment zelf. Glaasje rode wijn erbij en laat die winter maar komen.

Sheperd's pie


nodig

2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes
gesneden • ½ kopje melk (of soja/havermelk)
• 2 el boter of margarine

 

voor de vulling
¾ kop groene of bruine linzen • ¼ kop quinoa • 2 takjes verse tijm •
2 laurier­blaadjes • groentebouillon • olijfolie • gehakte
champignons • 1 ui, ­gesneden • 3 bleekselderijstelen, gesneden • 1 gehakte winterwortel • 1 tl knoflookpoeder • zout en peper naar smaak • 2 eetlepels balsamico­azijn

Kook de blokjes zoete aardappel in 15 minuten gaar. Doe ondertussen de linzen in een kleine pan, giet de bouillon erbij tot het 2 cm onder staat, en voeg de verse tijm en laurierblaadjes toe. Laat ongeveer 30 minuten sudderen tot de bouillon is opgenomen. Voeg na 20 minuten quinoa toe, die hoeft maar 10 minuten te koken. Als de aardappelen gaar zijn, giet je het water af en voeg je er melk, boter, zout en peper aan toe. Met een elektrische mixer klop je de aardappelen tot ze glad en romig gepureerd zijn. Dek af en zet opzij. Wanneer de linzen klaar zijn, verwarm je de oven voor op 200 graden. Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de champignons, ui, bleekselderij, wortel en knoflookpoeder glazig en breng op smaak met zout en peper. Voeg dan het mengsel van linzen-quinoa toe en roer erdoor. Roer ook de balsamicoazijn en nog 1 kopje bouillon erdoor. Doe het linzenmengsel in een ovenschaal, maak glad met een spatel en ­verdeel dan de aardappelpuree in een gelijkmatige laag erover en strijk het geheel glad met een ­spatel. Bestrooi met zout en peper en bak 15-20 minuten tot de puree lichtbruin is.