RADAR+ Online

Word Abonnee

Wolkeneitjes.jpg

Kookboek

Het nieuwste boek van Yvette van Boven De grote oven van Van Boven vliegt over de toonbank. Dat snapt culi-journalist Mara Grimm wel. De oven zorgt voor diepere smaken dan je ooit op het fornuis zult krijgen. Ook fijn: Yvette houdt van makkelijke recepten. Haar musthave-tip: een goede oventhermometer.

DE GROTE OVEN

Keukenmachines, ijsmachines en andere ­apparaten... Ik heb het allemaal niet in huis. Sterker: ik heb niet eens een magnetron. Om goed en lekker te kunnen koken, heb je volgens mij namelijk maar vijf dingen écht nodig: een fornuis, een paar goede messen, een snijplank, een blender en vooral: een oven.
Toch wordt die laatste schrikbarend weinig gebruikt. Mijn beste vriendin gebruikt hem zelfs als opslagruimte. Haar redenering: koken in de oven duurt lang. Dat is zo’n beetje de grootste misvatting die ik ken. Je moet eerder beginnen, dat wel. Maar vervolgens doet de oven al het werk en heb je je handen vrij om de tafel te dekken, de hond uit te laten of – zoals ik – nog dertig mails te beantwoorden. Terwijl je verder werkt zorgt de oven voor diepere smaken dan je ooit op het fornuis zult krijgen.
Kookboekenmaker Yvette van Boven snapt dat als geen ander. Voor de Volkskrant maakte ze daarom een tijd lang wekelijks een oven­recept. Haar kookrubriek was zo’n succes dat ze besloot de recepten te bundelen in het boek
De grote oven van Van Boven. En dát was weer zo’n succes dat er binnen een week na verschijning een tweede druk verscheen.
Omdat Yvette net als ik een groot ­voor­stander is van het eten van minder vlees, staan er veel groentegerechten in haar boek. Van ­geroosterde bleekselderij. En van gratin van zoete aardappel en spinazie. Of van bietstuk in plaats van biefstuk. Maar Yvette bakt ook gehaktballen en kipgyros in de oven. Zoals de ondertitel al aangeeft zijn de recepten niet moeilijk. Hoeft ook niet, want zoals ze zelf zegt: ‘Ach, eenvoud is zo leuk.’
Wat de boeken van Yvette zo bijzonder maakt is dat ze alles zelf doet: ze kookt, schrijft, illustreert en doet de styling. En hoewel haar man Oof Verschuren bijna altijd de foto’s maakt heeft ze in dit boek de fotografie óók nog eens zelf gedaan. Het resultaat is dat haar boeken met geen andere te vergelijken zijn. Bijzonder, want er worden de laatste jaren behoorlijk veel dertien-in-een-dozijnboeken uit­gegeven. ­Overigens geeft Yvette een van de beste ­keukentips ooit in het voorwoord: koop een oventhermometer en gebruik die als indicator voor de temperatuur, want een losse thermometer is stukken betrouwbaarder dan de display buiten de oven. Daarmee zijn quiches met kletsnatte bodems of een gortdroge kip verleden tijd.
Kortom: doe alle overbodige keuken­apparaten de deur uit, koop voor nog geen tientje een oventhermometer en zet aan, die oven.

Yvette: ‘Sommige gerechten gaan opeens viraal en dan staan alle sociale media vol met hetzelfde recept. Zelf at ik al avocado’s voor Instagram was ­uitgevonden. En al die weerzinwekkende dingen als sushidonuts, waffle pops en alles waar het woord unicorn voor staat, in regenboogkleuren en bomvol suiker zoals unicornfarts (schuimpjes) – ik wil er nooit aan beginnen.
Ineens kwamen de ‘cloud eggs’ voorbij. Dat klonk wél gezellig en wat bleek: ze zijn lekker! Hartige meringues voor de zondagmorgen die je zonnig aanstralen. ­Makkelijk zijn ze ook, want meer dan een ei heb je niet nodig. Maar Parmezaanse kaas, wat hamflinters of gerookte zalm erbij is heerlijk.’

Wolkeneitjes

voor 1 portie

1 ei • zeezout • drup citroensap • ½ el fijn gehakte tuinkruiden • 1 el fijn geraspte ­parmezaan, hamflinters of fijngehakte gerookte zalm • versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor tot 225 °C. Scheid de dooier van het wit. Maak je er meer tegelijk, bewaar dan elke dooier apart in een kopje. Klop het eiwit met een snufje zout en één druppel citroensap (of azijn) stijf als bij ­meringues. Schep als het stijf is de tuinkruiden en de geraspte kaas, ham of zalm erdoor. Niet te veel, dan zakt het in. Gewoon een beetje voor de smaak.
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Schep een wolk van het eiwit op de bakplaat en druk met de achterkant van een lepel in het midden een holte waar straks de dooier in past. Gebruik je meerdere eieren, dan maak je meerdere wolken. Zet de wolken 6 tot 8 minuten in de oven, besluit of je ze krokanter of lichter wilt bakken. Laat de dooiers in de holtes glijden en bak nog 2 tot 3 minuten. Maal er peper over. Serveer.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE