RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Karin Luiten

Kalkoenballetjes_met_Turkse_smaken.jpg

Kookboek: Yummy Easy Quick

Je kunt nauwelijks om hem heen: de enorme Matt Preston, jurylid van MasterChef Australia. Onze kookboekenrecensent Karin Luiten is onder de indruk van zijn choker-verzameling, maar meer nog van de recepten in zijn nieuwe kookboek.

 

9789021572901 YummyEasyQuick - 3d

3promo3nrs

Er was een tijd dat ik alle, maar dan ook werkelijk álle kookprogramma’s keek op televisie. Ik had net mijn beroep gemaakt van koken en daarover schrijven, dus alles over smaken en technieken vond ik machtig interessant. Noem het gerust beroepsverdwazing. MasterChef op de BBC werd al snel mijn favoriet. Voor wie het niet kent: een wekenlange wedstrijd tussen amateurkoks die je ziet uitgroeien tot professionals. Puntje-van-de-stoeltelevisie. Vooral dankzij de twee juryleden John Torode en Gregg Wallace. Mannen met de bijzondere gave om heel beeldend te beschrijven wat ze proeven: ‘Eerst krijg je het knapperige van de uien, en dan komt langzaam de smaak van de garnalen doorzetten, tot ineens de pit van de pepertjes toeslaat.’ Zo kun je als kijker op de bank tenminste meedoen. En oh, al die heerlijke close-ups van dampende pannen, pruttelende sauzen en zoevende messen! Ademloos zat ik aan de buis gekluisterd. Er was ooit een Nederlandse variant, maar die kon er niet aan tippen. Intussen zijn ze bij het tigste seizoen beland en kijk ik niet meer zo vaak, al blijven John en Gregg mijn grote helden. Daar sta ik geloof ik alleen in, want werkelijk iedereen die ik ken, prefereert het Australische MasterChef, met Matt Preston in de jury. Een flamboyante reus, gehuld in knallend gekleurde pakken en om zijn hals steevast een choker. Hij heeft er naar eigen zeggen zeker vierhonderd. Ik herkende hem dan ook bijna niet op de cover van zijn nieuwe kookboek. Niks sjaaltje, maar een stoer leren schort. Los van welke uitdossing dan ook, de man weet ongelooflijk veel over eten, en ook nog eens van over de hele wereld. In Yummie Easy Quick geeft hij 127 lekkere, makkelijke, snelle en vooral kleurrijke recepten. En het leukst is: de man blijkt enorm praktisch. Zo geeft hij ons 19 snelle pasta’s, 28 salades die perfect bij biefstuk passen en 20 gerechten met een gepocheerd ei. Inclusief uiteraard zijn eigen kan-niet-mislukken pocheermethode. Plus volop aandacht voor voorbereiden, invriezen en restjes opmaken. Kleine kanttekening: hij woont in Australië, waar Japanse mayonaise, Koreaanse chilisaus en XO-saus uit Hongkong kennelijk doodnormale ingrediënten zijn die iedereen in huis heeft. Een van zijn leukste recepten is iets wat ‘hachee’ heet, maar dan met zoete aardappel, gebakken eieren en kant-en-klare pulled pork. Hoe komt een mens daar nou weer aan? Maar gelukkig, je kunt volgens hem ook ‘die twee eenzame worstjes die in de koelkast liggen te wachten in stukjes snijden en toevoegen’. Mooi, dan doen we dat toch lekker?

 

Turkse kalkoenballetjes
voor 4–6 personen
Vraag de slager om kalkoenfilet grof te malen, of doe het zelf in de keuken­machine. Kan ook met kipfilet.

Nodig
1 rode ui, in dunne ringen • zout en peper • 2 el wittewijnazijn • 500 g kalkoengehakt • 200 g ricotta • handje fijngesneden bladpeterselie • 1 el grof gesneden dille • 45 g pijnboompitten, grof gehakt • 1 biologisch ei • 2 el olijfolie • 4 cm gemberwortel, geschild, fijn geraspt • ¾ tl gemalen piment • ¾ tl kaneel • 400 g gepelde tomaten uit blik, fijngeknepen • 250 ml kippenbouillon • 45 g krenten

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Meng de uienringen in een kommetje met azijn en flink wat zout. Zet apart. Meng in een kom gehakt, ricotta, bijna alle peterselie, dille, pijnboompitten, ei, zout en peper kort door elkaar. Rol er met natte handen ongeveer veertig kleine balletjes van. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes (in porties) in 4-5 minuten goudbruin. Zet apart. Verhit de rest van de olijfolie in de pan. Bak de gember, piment en kaneel al roerend 1 minuut. Schenk de tomaten en kippenbouillon erbij, voeg de krenten toe en breng aan de kook. Leg de gehaktballetjes erin, en laat ze op middelhoog in 10 minuten garen terwijl de saus inkookt. Proef op zout en peper. Schep de rest van de peterselie door de rode ui en serveer erbij. Lekker met platbrood of rijst en Griekse yoghurt.

tip
Het gerecht kan prima worden bewaard in de vriezer. Laat een nacht in de ijskast ontdooien en warm op laag vuur op




Sluiten

INHOUDSOPGAVE