RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Antoinette Hertsenberg | Fotografie: Elmar Krop@stickystuff | Styling: Renske van der Ploeg | Visagie: Bianca Fabr

BN_antoinette-kookt.jpg

Antoinette bakt: FLAPHAPJE

Frituur is te vet, en bladerdeeg ook. Dus Antoinette maakt flapjes, loempiaatjes en samosa’s van filodeeg in de oven.

 

flapje

Aan gefrituurd eten heb ik een hekel. Mijn friteuse staat in een schuurtje naast het huis, de keuken mag ie niet in. Die vieze vette lucht wil ik niet in mijn huis. En alle hapjes die eruit komen zijn ook al zo vet. Maar lekkere warme hartige hapjes, daar ben ik dan weer gek op. Op dit moment ben ik verslingerd aan het maken van hapjes met lodeeg. Filodeeg bevat ten opzichte van bladerdeeg veel minder vet, namelijk 6% tegen 23%. En het fijne is: filodeeg kan net zo goed in de oven als in de frituur. Je kunt de hapjes van tevoren maken en bakken, en dan warm je ze kort voor het serveren nog heel even op.

 

Qua vulling kun je er alle kanten mee op. Ik maak ze bij voorkeur met zuurkool met gebakken (vegetarische) spekjes, of met gekruide groenten. Mijn favoriet is een variant met zoete aardappel, die is zowel hartig als zoet. Je kunt er loempiaatjes, flapjes of driehoekjes van maken. Google ‘folding samosa’ en je leert in een wip hoe je prachtige driehoekjes vouwt van filodeeg. +

Nodig:

Voor ongeveer 30 hapjes van zoete aardappel in filodeeg
30 vellen filodeeg (verkrijgbaar in supermarkt of toko), in repen van ongeveer 25 x 6 cm. (Als de vellen vierkant zijn, kun je ze zelf snijden).
2 grote zoete aardappels (b.v. de rode variant)
2 flinke uien
3 teentjes knoflook
1 theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen komijn bosje verse koriander zout, peper en olie

Zo maak je het:
Stoom of kook de aardappels gaar, en haal de schil eraf. Snijd in kleine blokjes. Hak intussen de uien en fruit deze in een beetje olie. Voeg de uitgeperste kno ook toe, het kurkumapoeder en de gemalen komijnpoeder. Laat heel even bakken. Bak dan de stukjes aardappel even mee. Strooi naar smaak wat zout en peper erover en, pas als de pan van het vuur af is, de gehakte verse koriander. Vouw de lodeegrepen volgens het instructie lmpje (‘folding samosa’) en vul ze met het groente/ kruidenmengsel; ongeveer twee theelepels per apje. Leg ze op bakpapier op een ovenplaat, en bestrijk ze heel licht met een beetje olie. Verwarm de oven tot 210 °C en bak de samosa’s in ongeveer 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Heerlijk met een dille-munt-yoghurtdipsausje, of met chilisaus




Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Mis het nieuwe nummer niet!
inhoud_032019.png