RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Lara Aerts en Femke van der Laan | Beeld: Wout Jan Balhuizen

BN_fruit.jpg

Weggooien is zonde!

Het is schrikbarend hoeveel voedsel wij weggooien. In Nederland gaat het om vijftig kilo nog eetbaar voedsel per persoon per jaar. Schandalig als je bedenkt dat er mensen honger lijden in de wereld. Zonde als je omrekent dat we bijna 4,4 miljard euro de vuilnisbak in kieperen.

 

Heeft u nog tips of sites over voedselbesparing? Laat het ons weten via info@radarplus.nl, dan plaatsen wij dit bij dit artikel.

 

Hoe lang blijft het goed?
Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata: TGT en THT. De eerste staat voor Te Gebruiken Tot. Die afkorting staat op kort houdbare producten als vlees en voorgesneden groente. De TGT-datum is de laatste datum waarop het voedsel veilig te eten is. En dan ook nog alleen als het op de juiste manier bewaard is. THT staat voor Ten minste Houdbaar Tot en staat op langer houdbare producten. Tot die datum garandeert de producent de kwaliteit: daarna kan die achteruit lopen. Vanaf dat moment is het tijd om de zintuigen aan te spreken: ziet het er nog goed uit? Ruikt het nog zoals het hoort? En als laatste: hoe smaakt het?

 

2.pot
Kliekjesdag
Op de website van het Voedingscentrum is gratis de Bewaarwijzer te downloaden. Alles over houdbaarheidsdata, open verpakkingen en koelkastindelingen. Ook kun je vinden hoe je kliekjes het beste kunt invriezen. Kliekjes kunnen trouwens perfect dienen als lunch. Of hou een keer per week een kliekjesdag: alle restjes op tafel en prikken maar.


Tapas van restjes
Om voedselverspilling tegen te gaan lanceerde het ministerie van LNV de site bewust eten. taan inventieve recepten om met restjes uit de koelkast tapas te maken. duurzaamdoen.nl/eten/

Restverwerking
Groente die niet meer om aan te kijken is? In soepen merk je niet dat de bloemkool of prei lelijke plekjes heeft. Of leg je restjes op een (kant-en-klare) pizzabodem met wat tomatensaus. Kaas erover en niemand die het ziet. Ook een quiche of hartige taart is een dankbare bestemming voor restjes groente. Fruit overrijp aan het raken? Juist daar maak je de lekkerste smoothies mee. Alles in de blender, eventueel wat yoghurt erbij: smullen maar. Heb je te veel fruit ingekocht? Snijd het in plakjes en vries het in. Met een scheutje melk in de blender resulteert dit in een killer milkshake.

 

1.koelkast
Richt de koelkast in
Werk altijd met een boodschappenlijstje: kijk wat er nog in huis is en check de houdbaarheidsdata. Waarschijnlijk is er stukken minder nodig dan gedacht. Ook zinnig: online je boodschappen doen. Zo word je niet verleid door al die volle schappen met aanlokkelijke waar. Boodschappen gedaan? Zet dan de nieuwe producten achter in de (koel)kast en haal de nieuwe producten naar voren. Zo grijp je altijd de oudste versie.

3.container

Dumpsterdiven
Supermarkten gooien ongelooflijke hoeveelheden voedsel weg: spullen die er niet zo florissant meer uitzien of waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is. Dumpsterdivers trekken eropuit om dit voedsel weer uit de container te plukken. Omdat het onduidelijk is of dit juridisch gezien is toegestaan, opereren dumpsterdivers vaak ’s nachts en in groepen: dan kan er iemand op de uitkijk staan. Op internet is de film Skipping Waste te vinden, over dumpsterdivers in Parijs, Amsterdam, Leiden en Delft.

7.app
App Left2Cook
Voor 79 cent is de app Left2Cook te downloaden. Voer de producten in die nog in huis zijn en de app tovert de heerlijkste recepten tevoorschijn. Compost In het Zwitserse Zürich zijn buurtcomposteringsprogramma’s in het leven geroepen. De bewoners brengen hun keukenafval naar speciale bakken in zogenaamde compostparken, die worden gerund door vrijwilligers. Elk huishouden levert jaarlijks zo’n 100 kilo in emmertjes of zakjes af. Omdat er zo veel zijn, hoeft men nooit verder dan 200 meter te lopen voor een compostbak.

Over Datum Eetclub
Eens iets anders dan met vrienden naar een restaurant? Start een Over Datum Eetclub. Laat iedereen zijn keukenkastje uitpluizen op spullen die (bijna) over de datum zijn en sla aan het koken. Op zoek naar lekkere recepten en een starterskit? Kijk op www.overdatum.org.

6.doggie
Doggy bag
Waren de ogen van de kok groter dan jouw maag? Vraag dan in een restaurant om een doggy bag. Ook in Nederland wordt het steeds gebruikelijker om overgebleven eten mee naar huis te nemen. Lekker voor de volgende dag. Test Zelf het idee dat het wel meevalt hoeveel er thuis in de prullenbak gaat? Doe de weggooitest van Milieu Centraal op www.weggooitest.nl. Best confronterend.
 • muis.jpg
  Tips van Noël Maesen

  Wie keek er vroeger (1950 en vroeger) naar de versheid datum? Was het toen ook slecht? Wij aten brood van 1 week oud, jong. En had daar eens een muis aan geknappelt werd er het gaatje uit gesneden. Nu is 1 dag al oud, waarom?
  Als je toch een 1 dag OUD is: maak er een krok van steek het even in de broodrooster: als toast, even in een oven: even opwarmen.
  Bij jam werd ook alleens de beschimmelde laag afgedaan en aten we dit ook op. Een appel mocht ook al een wormpje hebben, niet perfekt zijn: we aten deze ook.

 • bloemkool.jpg
  Stronken bewaren voor soep!

  Gooi de stronken en bladeren van (bloem)kool niet weg. Kook ze gaar, maal ze fijn met de staafmixer en voeg een bouillonblok toe. Bestrooi evt. met wat geraspte kaas. De smaak van deze soep is heerlijk. Vriendelijke groet, Jacqueline Janssen

 • soep.jpg
  Soepje bij de lunch

  Beste redactie, U wilt een tip over het verwerken van restjes eten, zoals groente en aardappelen of pasta, rijst? Wij maken altijd de volgende dag een soepje voor bij de lunch: alles met de staafmixer fijnmaken en met wat water aanlengen evt. Bouillonblokje erbij en evt. bestrooien met peterselie, bieslook of geraspte kaas. Heerlijk! Vriendelijke groet, Jacqueline JanssenSluiten

INHOUDSOPGAVE
Mis het nieuwe nummer niet!
inhoud_032019.png