RADAR+ Online

Word Abonnee

Recept: Antoinette Hertsenberg | Fotografie: Inga Powilleit

Bn_antoinette_humus.jpg

Antoinette kookt: HUMUS

Als dip bij de borrel, op je boterham of bij een salade met Turks brood. Antoinette rekent hummus tot haar favoriete basisproducten. Wel zelfgemaakt, natuurlijk.

humus

‘Maar wat doe je dan op brood?’ Een paar jaar geleden werd die vraag me heel vaak gesteld. Vegetarische maaltijden werden steeds meer geaccepteerd, maar veel mensen konden zich niet voorstellen wat je dan toch op je brood doet. Nou, gewoon kaas natuurlijk, en tomaat en pindakaas en allerhande vleesvervangers als je die lekker vindt. En één van de beste basisproducten: zelfgemaakte hummus. De beste recepten zijn simpel. Wat dacht je van een geroosterde bruine boterham, dik hummus erop en dan dunne schij es tomaat? Klein beetje zeezout erover en smullen maar.

Ook lekker: de hummus als dip met stukjes komkommer, paprika of bleekselderij. Veel eiwitten en weinig koolhydraten. Nog een idee: een lekkere kwak hummus en Turks brood bij een salade. Een paar minuten werk en je hebt een voorraadje dat weinig kost. De beste hummus-tip is om de hummus smeuïg te maken met het vocht uit het blik van de kikkererwten. In andere recepten wordt daarvoor vaak extra olie geadviseerd en dat maakt het veel te zwaar.

Nodig:
1 blik kikkererwten (laten uitlekken en het vocht opvangen)
3 eetlepels tahin
snuf komijnpoeder
zout
peper
2 kleine teentjes knoflook (of meer of minder, naar smaak)
sap van een halve citroen of limoen (of meer of minder, naar smaak)

Voor de garnering (optioneel)
paprikapoeder
cayennepeper
verse koriander

Bereiding:
Doe de uitgelekte kikkererwten, de tahin en de knoflook in een blender of keukenmachine en pureer tot een gladde massa.
Voeg het opgevangen vocht van de kikkererwten toe als de massa te droog wordt. Voeg ook beetje bij beetje de kruiden toe: vergeet niet te proeven. Als het te flauw is, doe je er nog wat extra zout of peper in.
Zorg dat er een mooie, gladde en romige massa ontstaat. Bewaar de hummus in een afgesloten bak in de koelkast.
Bij het opdienen strooi je er wat paprikapoeder en een klein beetje cayennepeper overheen en, als je ervan houdt, wat verse koriander.
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
Mis het nieuwe nummer niet!
inhoud_032019.png