RADAR+ Online

Word Abonnee

Fotografie: Getty Images

BN_box.png

Getest: Boodschappenboxen

Een kratje vol verse ingre­diënten bij je thuis bezorgd. Met recepten. Niet nadenken over wat je gaat eten, geen gesjouw in de supermarkt. Boodschappenboxen zijn een hype. We testen er vijf. Is het inderdaad zo tijdbesparend, makkelijk en lekker als wordt beloofd?

box-op-paginaWe testen vijf boxen.

Beter Bio;
Hello Fresh;
Marly Spoon;
Beebox; en de Krat

bannerbio

RADAR_onderaan_pagina_site
 • dekrat.png
  Weekendkrat Extra

  Marit test een Weekendkrat Extra van de Krat
  een luxe culinaire foodbox voor 2 personen
  Prijs: € 45 (bij afhalen € 41)
  dekrat.nl
  Cijfer: 8

  De mensen van de Krat hebben een mooie ambitie: de beste seizoensproducten van Nederland rechtstreeks bij de boer of producent inkopen en bij jou aan huis bezorgen. Zo zetten ze zich in voor een duurzamere wereld. Er zijn verschillende soorten kratten; een Weekendkrat Extra (met vis, vlees en luxe ingrediënten) en een Gemakskrat (3 gezonde maaltijden). Ik kies voor een Weekendkrat Extra die ik kan afhalen bij mij in de buurt. Dat scheelt geld, en ik hoef geen tijdstip te verzinnen wanneer het mij uitkomt dat de bezorger langskomt. In de houten krat (leuke uitstraling!) zit veel: roodbaars, quinoa, minibietjes, uien, bloemkool, winterpeen, witlof, witte kool, andijvie, feta, asian salad, rendang boemboe, hottie sambal, verse munt, eigenheimer aardappelen, een bruin brood, rode ui, peterselie en lente-uitjes. Al die ingrediënten zijn goed voor op z’n minst drie volledige maaltijden, maar er blijft daarnaast genoeg over om meer maaltijden mee samen te stellen waar je dan iets aan toevoegt; pasta of kruiden die je meestal wel in huis hebt. Voor ik een box bestel, krijg ik een nieuwsbrief met de mogelijke recepten, ik kies dan natuurlijk voor recepten waar ik zo min mogelijk dingen aan toe moet voegen, want ik wil niet alsnog boodschappen moeten doen. Alles is lekker vers, de recepten zijn niet ingewikkeld, maar het bereiden duurt soms wat langer dan wordt beloofd.
  + Het is meer dan voldoende voor twee personen.
  - Weinig snel-klaar-recepten.

 • beebox-box.png
  Bio Maaltijden Box van Beebox

  Jane test een Bio Maaltijden Box van Beebox
  3 gezonde en biologische maaltijden voor 2 personen.
  Prijs: € 38 per week, minimale afname twee boxen = € 76
  beebox.nl
  Cijfer: 8

  Ik verheug me op een box met spannende en onbekende ingrediënten, lekker veel groentes en – uiteraard - 100% biologische producten. En mijn verwachtingen komen uit: we krijgen ingrediënten voor staartstuk met spruitjes en Texelse aardappelen, Flammkuchen met zuurkool en worst, en pasta met pompoen en winterpostelein. Alles ziet er aantrekkelijk en vers uit. Ik vraag me wel even af hoe het moet als het wordt bezorgd en je niet thuis bent, dan zetten ze de open (!) krat namelijk bij de voordeur. De recepten moet je er online bij zoeken, ze worden niet geprint om papierverspilling te voorkomen; Beebox is enorm van de ecologische doelstellingen. De verse groentes zijn makkelijk te bereiden, je moet alleen niet bang zijn om een forse pompoen te lijf te gaan. De maaltijden zijn ruim voldoende voor mijn man en mij. Sterker nog, ik neem twee keer een restje mee naar kantoor voor de lunch. De krat bevalt ons prima, het biologische aspect geeft een goed gevoel, net als de milieu- en diervriendelijke doelstellingen van de producent. En de prijs vind ik ook niet slecht. Ik ga dit zeker vaker doen.
  + 100% biologisch, we eten maaltijden die we anders niet ontdekt hadden.
  - De recepten kunnen iets overzichtelijker, van sommige gerechten is de bereidingstijd wel lang (60 minuten).

 • marleyspoon.png
  Familiebox Marley Spoon

  Niki R. test de Familiebox van Marley Spoon
  3 hoofdgerechten voor 2 volwassenen en 2 kinderen
  Prijs: € 59,40
  marleyspoon.nl
  Cijfer: 7,5

  Mijn man kookt negen van de tien keer. Als ik iets op tafel zet, is het heus gezond, maar ik wil niet teveel gedoe. Daarom test ik met liefde een maaltijdbox met een meerkeuzemenu. De eerste tekenen zijn goed: Marley Spoon komt op de afgesproken tijd bezorgen. De bruine papieren zakken geven een ‘vers van de markt’-gevoel en ook de inhoud oogt kraakvers. Als ik de – op zich glasheldere – receptkaarten met foto’s bekijk, voel ik enige teleurstelling. De ‘sticky kippenbouten’ moeten gemarineerd worden en de boerenkool eigenhandig gehakt. Jaja, ik ben zo’n verwend ‘voorgesneden & gewassen’-type. De gerechten maken veel goed: de kip met aardappel/koolstamppot is heerlijk en krokant en de tagliatelle met boerenkool, pancetta en mascarpone wordt door het hele gezin met gejuich ontvangen. Het derde maal wordt met minder kindervreugd onthaald: lauwwarme salade met geroosterde pompoen, paprika, pompoenpitten en feta is ze te experimenteel. Het villen van de flespompoen nam de oudste zoon gelukkig wel graag voor zijn rekening, maar proeven ho maar. Zelf vond ik het allemaal bijzonder lekker. Ook fijn om wat variatie in ons vaste spaghetti bolo- en bonenschotel-repertoire te hebben. Maar best een karwei.
  + Keuzevrijheid, goede porties en originele, lekkere recepten.
  - Niet per se kindvriendelijk en redelijk bewerkelijk.


 • Hellofresh.png
  Hello Fresh Familybox

  Ingrid test de Hello Fresh Familybox
  3 maaltijden voor een gezin met 3 kinderen
  Prijs: € 69
  hellofresh.nl
  Cijfer: 7

  Een maaltijdbox leek me ideaal, want ik heb een hekel aan boodschappen doen. In de kartonnen doos die wordt gebracht, zitten mooi verpakte en afgemeten porties van alle ingrediënten die je nodig hebt om drie maaltijden te bereiden. Het ziet er allemaal heel vers en verantwoord uit. In verband met de houdbaarheid maakt je de gerechten op volgorde zoals die is aangegeven op receptenkaartjes. Aan het einde van de drie dagen is alles op. Ik moet er wel bij vertellen dat mijn man en ik, onze tweelingdochters van elf en dochter van veertien kleine eters zijn. Als je bomen van mannelijke pubers in huis hebt, is het echt te weinig eten. Het bereiden is makkelijk, maar ik heb wel een goeie staafmixer moeten aanschaffen om alles te hakken en pureren. Het wordt echt lastig als ik een enorme kool moet raspen en tussendoor ook twee keer op en neer naar de hockey moet rijden met m’n sportende meiden. Na een paar maaltijden vragen de dochters voorzichtig hoe lang we doorgaan met de box, ze vinden niet alles even lekker. Twee van de drie lusten geen zalm, dus sta ik toch bij de slager voor kipfilet. En in plaats van broccoli willen ze liever sperziebonen, dus moet ik toch even naar de supermarkt. Na twee maaltijdboxen, ben ik ermee gestopt.
  + De maaltijdbox is heel compleet, verzorgd en gevarieerd.
  - De maaltijdbox kan er niets aan doen, maar mijn kinderen hebben zo hun voorkeuren. De porties zijn net aan.

 • Beterbio.png
  BeterBio-Freshbox

  Laura test de BeterBio-Freshbox
  basisingrediënten voor 3 recepten voor 2 personen
  Prijs: € 40
  beterbio.nl 
  Cijfer: 5

  Drie dagen niet hoeven nadenken over wat we gaan eten, wat een verademing lijkt me dat! De website van BeterBio ziet er fris en overzichtelijk uit. Nog voordat ik als klant was aangemeld, kon ik de inhoud van de box met bijbehorende recepten van de komende week bekijken. Bij elke box staat duidelijk aangegeven welke ingrediënten je extra nodig hebt (olie, kruiden etc.) Die kun je er trouwens bij bestellen, want er is ook webwinkel voor al je overige biologische boodschappen. Ik bestel en aan het eind van de dag wanneer ik thuiskom, staat de box keurig op de afgesproken plek in de tuin. De inhoud oogt wat schaars. Ik zie voornamelijk broccoli. Een paar uien. Een knolvenkel. Brie. Wat tomaatjes. Bij nader inzien blijkt de box niet compleet. De niet-geleverde producten – een worstje, peterselie en de beloofde verrassing ontbraken – werden gecompenseerd bij mijn volgende bestelling, maar toch: niet echt een lekkere start. Van de drie recepten waren er twee – bulgur met groente en chorizo, frittata en broccoli-brietaart – met broccoli. Dat had van mij wat gevarieerder gemogen.
  + De kwaliteit van de producten was goed. Ook positief vind ik dat de auto waarmee het gebracht wordt op groen gas rijdt.
  - Ik vind de box niet goedkoop, zeker niet als je vooral heel veel broccoli krijgt en geen vlees.