RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Sander van der Heide | Fotografie: Getty Images

soundsysteem.png

Getest: Muzieksystemen

Misschien staan er bij je thuis nog gewoon een cd-speler en een paar boxen. Ben je toe aan iets anders? Denk dan aan het allernieuwste op audiogebied: één enkel boxje waarmee je draadloos naar muziek luistert.

 

balk

Wat testen we?

Multiroom Audio. Het zijn nog steeds luidsprekers waar je naar luistert, maar ze zijn niet meer verbonden aan een cd-speler of radio. Elke luidspreker is een compleet geluidssysteem op zichzelf. De muziek wordt digitaal via je draadloze wifi-netwerk naar de luidspreker gestuurd en je kan zelf bepalen hoeveel luidsprekers je wilt aansluiten. Of je in elke kamer er een wil of maar eentje in totaal, dat maakt voor het systeem niet veel uit, maar wel voor je portemonnee. Het mooie is dat je dus kunt beginnen met het kleinste instapmodel-luidspreker en door de tijd heen het systeem zo veel kan uitbreiden als je maar wilt. Marktleider op dit gebied is het Amerikaanse Sonos. Zij begonnen al in 2002 met ‘streamen’ van audio naar dit soort netwerkluidsprekers. Daardoor hebben ze een grote voorsprong op de andere merken die zich door het succes van Sonos ook zijn gaan richten op netwerk-audio. Samen met Sonos hebben we daarom nog drie andere merken geselecteerd en allemaal verschillende luister- en gebruikerstesten laten ondergaan. Altijd kijkend naar het instapmodel, maar ook naar de moge­lijkheden tot uitbreiding.

Je smartphone wordt afstandsbediening

Alle geteste systemen worden bediend met een smartphone. Zonder een iPhone of een Android-toestel, kun je eigenlijk niets met deze systemen. Dit is overigens puur voor de bediening, want al het andere werk gebeurt in de luidspreker zelf: stuk voor stuk zijn dat kleine computersysteempjes.

Er komt geen cd aan te pas

De muziek die je afspeelt kun je rechtstreeks van je smartphone of tablet afspelen of zelfs via een netwerkschijf. Hiervoor dien je dan je hele muziekbibliotheek in audiobestanden op te slaan. In welk formaat maakt eigenlijk niet zoveel uit, de meest bekende (MP3, WAV, FLAC en WMA) worden door alle beluisterde systemen ondersteund. Een streamingdienst als Spotify is ook geen probleem, alleen als je een minder bekende dienst gebruikt als Deezer of Rdio, is het slim om van te voren te controleren of deze worden ondersteund; dat verschilt per systeem. Heb je overigens losse apparaten als een dvd-speler of platenspeler en je wilt deze graag aansluiten, dan is een multiroomsysteem niet geschikt. Kun je dat loslaten en ben je bereid al je muziek over te zetten op een netwerkschijf of nog beter: via een muziekdienst als Spotify of Tidal te beluisteren, dan zal er een heel nieuwe luisterwereld voor je opengaan.

Hebben we een winnaar?

Een echte winnaar is er niet in deze test. Alle vier zijn stuk voor stuk goede systemen, maar zoals je kunt lezen, hebben ze elk hun sterke en zwakke punten. Als je deze meeneemt in je overweging, kan het eigenlijk niet misgaan. Misschien heb je wat moeite met het aansluiten van de systemen, alleen Raumfeld had een kinderlijk eenvoudige opzet. Als je doet wat de app aangeeft, heb je binnen 5 minuten geluid. Sonos is wat lastiger met een aparte 'bridge' in de computer, daar zou je eventueel hulp bij kunnen gebruiken van de winkel waar je deze aanschaft (maar een van onze redacteuren, toch behoorlijk digibeet, lukte het op eigen kracht). Voor alle besproken systemen geldt dat fanatieke muziekliefhebbers misschien liever meteen twee luidsprekers kopen. Bij één luidspreker wordt het geluid namelijk mono afgespeeld en zodra je een tweede toevoegt, kun je bepalen of deze ook mono moet afspelen of dat deze luidspreker in stereo met de eerste wordt verbonden, dus links en rechts.
Denon Heos 1

datum indiening: do 31 mrt 2016, 11:03

Prijs: € 249
Cijfer: 6

Wat is het?

Denon heeft voor de uitstraling modern klassiek gekozen, zelfde metalen grilles als bij Sonos (ook in zwart en wit leverbaar) met klassieke lijnen, de uitbreidings-luidsprekers Heos 3, 5 en 7 zetten die lijn door en zijn mooi met luidsprekerdoek afgewerkt.

Hoe is het geluid?

De klank valt wat tegen, scherp hoog, en het klinkt in de lage tonen als een kleine kartonnen doos. Dat is wel een zwak punt van het systeem. Net zoals de app waarmee je het systeem bedient en alles afspeelt, deze is niet echt gebruikersvriendelijk en haperde soms wat. Gelukkig is dat iets wat in een software-update kan worden aangepakt.

Extra's?

Naast de verschillende luidsprekers heeft Denon ook een soundbar met subwoofer (voor de lage tonen), een versterker, een audiokastje voor op je oude stereoset en zelfs een chic audiosysteem voor het gehele huis. Mogelijkheden genoeg dus. Maar ook buitenshuis kun je naar de Heos 1 luisteren, een speciale batterij maakt er een draadloze luidspreker van.

Voordeel: veel uitbreidingsmogelijkheden, batterijmodule voor draadloos gebruik.
Nadeel: klank is niet geweldig, software niet erg gebruiks­vriendelijk.

Getest_denon.png
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
In dit RADAR+ magazine
inhoud_5_2018.jpg