RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Sander van der Heide | Fotografie: Getty Images

GettyImages-562611543.jpg

Getest: SMART-TV

Het nieuwste van het nieuwste op tv-gebied is een iPhone-achtig dingetje zonder beeldscherm. Je kunt er niet mee bellen, maar via dat kastje wel 2600 apps op elke willekeurig tv-beeldscherm installeren. O ja, en tv-kijken natuurlijk. Alles over de duizelingwekkende ontwikkelingen van smart-tv-gebruik.

AppleTV-4G_Remote-PRINT

Chromecast-rood-zwart

 

Wat is een Smart-tv?

Letterlijk vertaald is een smart-tv een slimme televisie. Je kunt het vergelijken met een smartphone: slimmigheidjes en intelligente functies worden toegevoegd aan een bestaand product, die door verbinding met internet veel meer kan dan één ding.

Wat kun je allemaal met een Smart-tv?

Het draait bij een smart-tv om apps. Sommige apps staan al geïnstalleerd op de tv en daar zul je het mee moeten doen, bij andere tv’s kun je zelf apps toevoegen vanuit een app-winkel. Dat kunnen gratis diensten zijn als YouTube of NPO Gemist (voorheen Uitzending Gemist), maar ook betaalde diensten als Netflix, Videoland of HBO. Naast video gaat audio een steeds belangrijker rol spelen, waarbij muziekdiensten als Spotify, Deezer en het gratis Soundcloud via de tv op een soundbar of luidsprekers worden weergegeven. Informatieve apps geven je het laatste nieuws of weerbericht. Je hebt ook sociale media-apps als Facebook en Twitter. Afgelopen jaar is vooral de hoeveelheid games toegenomen, waarvan de kwaliteit vaak niet onderdoet voor die van een spelcomputer.

Kan ik niet gewoon mijn computer of tablet op mijn tv aansluiten?

Natuurlijk kun je de tv ook als een grote computermonitor gebruiken, maar de kracht van de smart-tv is dat dit juist niet nodig is en dat je al deze apps heel makkelijk via je afstandsbediening kunt gebruiken. Andersom kun je alles wat op je computer staat vanaf een smart-tv gebruiken. Films kijken, muziekbestanden afspelen en foto’s op je computer in het groot weergeven. Zelfs de foto’s en filmpjes op je tablet of smartphone kunnen door een simpele beweging naar je smart-tv worden geveegd.

Maakt het nog uit welke smart-tv ik kies?

Er is een enorm verschil tussen smart-tv’s. Goedkope tv’s hebben een simpel smart-tv-gedeelte, dat vaak langzaam werkt. De duurdere types hebben uitgebreidere mogelijkheden en de apps op de tv werken een stuk sneller. Ieder merk heeft dan ook nog zijn eigen systeem: LG heeft WebOS, Apple heeft TV OS en Samsung heeft Tizen. Toch gaan er steeds meer merken over op Google’s Android TV, zoals Sony en Philips. Je kunt daarmee net zoals op een Android-telefoon apps kopen in de Google Play Store. Als je er zeker van wilt zijn dat je tv over twee jaar nog up-to-date is, raden we dan ook een tv met Android TV aan.

Moet ik dan om de twee jaar een nieuwe, nog slimmere tv kopen?

Als het aan de tv-fabrikanten ligt natuurlijk wel. De kwaliteit van de beeldschermen wordt elk jaar beter en ze worden ook steeds weer dunner, maar daarom hoef je nog niet meteen een nieuwe tv te kopen. Technisch gezien is de levensduur van een plasma- of een LCD-scherm rond de 10 jaar. Dat is ook afhankelijk van hoe vaak een tv aan en uit wordt gezet en hoe lang hij per dag wordt gebruikt. Daarom geven de fabrikanten de levensduur van een scherm vaak aan in branduren. Een plasma-scherm met een levensduur van 25.000 branduren gaat bij een gebruik van vier uur kijken per dag, zeventien jaar mee, maar dan spreken we alleen over het scherm in de tv en niet over de elektronica en bewegende onderdelen. Die zeventien jaar haalt haast niemand. Het is wel zo dat de ontwikkelingen in het smart-tv-gedeelte bijna niet zijn bij te houden. Er worden nieuwe diensten ondersteund, er komen extra functies bij of er wordt voor een totaal nieuwe opbouw gekozen. Dat kan weleens betekenen dat bij een tv van twee of drie jaar oud sommige functies niet meer worden ondersteund, er geen update is van nieuwe ontwikkelingen of dat de helft van de functies na een paar jaar niet meer werkt.

Ik wil geen nieuwe tv kopen, maar wel gebruik maken van Smart-tv. kan dat?

Gelukkig is er ook goed nieuws, als je beeldscherm nog een mooi plaatje geeft, dan hoef je voor het smart-tv-gedeelte niet meteen een nieuwe tv te kopen. Er zijn namelijk losse kastjes te koop die alle smart tv-functies overnemen. De bekendste hiervan zijn de Google Chromecast (€ 39) en Apple TV (€ 179).

Wat kan ik met een Google Chromecast?

De Google Chromecast 2 ziet er uit als een kleurige fietsbel. Er zit een kabeltje aan, dat je in een HDMI-ingang van elke willekeurige tv kunt prikken. Je stopt hem dus zo weg achter je tv en via Wi-Fi kun je verbinding maken. Daar heb je wel een tablet, smartphone of computer voor nodig, maakt niet uit welke, maar zonder zo’n apparaat kun je de Chromecast niet bedienen. Je kiest dan op dat apparaat een app als Netflix, start een film en geeft aan dat je die op de Chromecast wilt afspelen in plaats van op je smartphone of laptop. Op de Chromecast wordt dan ook Netflix opgestart en de gekozen film wordt daarmee weergegeven op je tv. Je kunt dus alleen apps gebruiken die door de Chromecast worden ondersteund, maar dat zijn er gelukkig heel wat. Naast bekende diensten als YouTube, Netflix, Videoland, NPO en Spotify, ook de apps van Google zelf als Google Play Movies, Music, Slides en Chrome. Alles in fantastische HD-kwaliteit voor slechts € 39. De goedkoopste oplossing om van elke tv een smart-tv te maken, maar ook prima te gebruiken als aanvulling op een al bestaande smart-tv.

Wat kan ik met een Apple TV?

Apple TV is eigenlijk een iPhone zonder beeldscherm en zonder de mogelijkheid om te bellen. Elke willekeurige tv kan als beeldscherm functioneren. Je kunt er apps op installeren, maar dit zijn niet precies dezelfde apps als op een iPhone. Toch zijn er al zo’n 2600 apps beschikbaar, maar daar zit ook heel veel van hetzelfde bij (10 keer Mahjong of het spelletje 2048). Apps als YouTube, Netflix en Videoland zijn er, maar NPO en Spotify helaas (nog) niet. Het is dus even afwachten hoe de Apple TV zich gaat ontwikkelen, maar we zien hier wel de meeste potentie van alle smart-tv’s. Het kastje is zo krachtig als een gemiddelde computer en via de meegeleverde afstandsbediening met touchpad veeg je door alle functies heen en heb je meteen een krachtige gamecontroller in je handen, vergelijkbaar met de Wii-controller (je kunt er dan ook mee virtueel tennissen en bowlen). € 179 is een behoorlijke uitgave, maar dan heb je ook een smart-tv die zeer krachtig, flexibel en gebruikersvriendelijk is. Voor Apple-gebruikers zijn er genoeg apps om meteen te gebruiken, zoals Foto’s, iTunes en Apple Music.

Kan ik mijn kabelabonnement op de tv nu opzeggen?

In principe zou je dat kunnen doen, maar het is heel afhankelijk van je kijkgedrag. Voor veel (jonge) mensen is een Netflix-abonnement en YouTube voldoende en is een rechtstreekse tv-uitzending van minder belang. Het journaal is via de app van NOS continu te volgen en mocht je De Wereld Draait Door graag zien, dat programma is binnen korte tijd na de uitzending alweer via de app van NPO terug te kijken. Alleen het gemak om tussen meerdere kanalen te kunnen zappen en de mogelijkheid programma’s te zien die nog niet worden aangeboden in een ‘gemiste uitzending’-app, pleit nog voor een abonnement bij de kabelboer. Deze bieden ook extra tv-pakketten met sport- en filmzenders, maar het zal niet lang meer duren of deze worden ook via een app ‘uitgezonden’. 

Conclusie

Als je een nieuwe tv gaat kopen is het verstandig om te bepalen of je gebruik wilt maken van het smart-tv-gedeelte van die tv of liever een los kastje koopt als Google Chromecast of Apple TV. In dit laatste geval hoef je alleen naar de kwaliteit van het beeldscherm te kijken. Heb je al een tv met weinig tot geen smart-tv-mogelijkheden, dan is zo’n kastje de enige optie. Hoe dan ook raden we je aan je tv ‘slim’ te maken, aangezien steeds meer diensten als app beschikbaar (zullen) zijn.