RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Sander van der Heide Fotografie: i-Stockphoto

Header-e-readers.jpg

Getest: E-readers

Prima natuurlijk als je ervan houdt een papieren boek in je handen te hebben, maar de voordelen van een e-reader wegen inmiddels zo zwaar dat je eigenlijk gek bent als je niet overstag gaat. We testen er vier uit.

 

banner-los-nummer

Het succes van de e-reader is niet heel vreemd: ze zijn vriendelijk geprijsd, kunnen soms weken op één batterijlading werken, het scherm is prettig aan de ogen, ze zijn licht van gewicht en e-boeken worden elk jaar wat goedkoper. En, als je op vakantie gaat kun je oneindig veel boeken meenemen in je koffer zonder dat-ie een gram zwaarder wordt.

Drieëntwintig procent van de Nederlanders bezit een e-reader, 65% heeft een tablet waarop je ook heel goed e-boeken kunt lezen. Er zijn dus al veel e-readers in omloop; toch is maar 6% van alle verkochte boeken van afgelopen jaar digitaal. Dat geeft te denken: veel mensen downloaden blijkbaar illegaal hun boeken. Alhoewel de prijs sinds 2010 enorm is gekelderd naar ongeveer de helft van de prijs van een papieren boek. Naast het kopen van e-boeken zijn er afgelopen jaar nog meer manieren bijgekomen om digitale boeken te lezen. Daarom helpen we je met deze test niet alleen bij het uitkiezen van een e-reader, maar ook met begrijpen van de mogelijkheden van het verkrijgen van e-boeken.

Waar koop je e-boeken?

De prijs van e-boeken staat, in tegenstelling tot die van papieren boeken, niet vast, maar is bij de meeste winkels vrijwel gelijk. Je hoeft dus niet speciaal naar een webshop die altijd de goedkoopste e-boeken heeft. Heb je bijvoorbeeld al een account bij bol.com om papieren boeken te kopen, dan kun je daar meteen ook je e-boeken kopen. Datzelfde geldt ook voor bruna.nl, deslegte.nl, libris.nl, eci.nl en ako.nl. Toch loont het de moeite om prijzen te vergelijken; elke webshop heeft namelijk zijn eigen aanbiedingen die regelmatig veranderen. De gekochte boeken kun je als een bestandje op je computer downloaden en met een USB-kabel op je e-reader plaatsen (soms kan dit ook via wifi of via een onlinedienst). Het bestand dat je krijgt heet EPUB en is rechtstreeks op bijna elke e-reader te lezen, behalve op de Amazon Kindle. Die bestanden zijn overigens wel om te zetten naar Kindle-formaat, maar daar heb je computerhandigheid voor nodig.

In de e-bookstore

De e-readers van Amazon en Kobo hebben een eigen e-bookstore. Je kan die vergelijken met een dienst als iTunes. Deze diensten werken niet alleen op je computer, maar ook op je smartphone, tablet en e-reader. Voor Amazon is het eigenlijk de enige manier om e-boeken te kopen. Het grootste gemak van de e-bookstores van Amazon en Kobo is dat je niet de bestanden hoeft te kopiëren, maar dat deze al beschikbaar zijn op elk apparaat waarop je met een account inlogt.

Bij de bieb

De bibliotheek mag tegenwoordig ook e-boeken uitlenen. Het werkt hetzelfde als het lenen van een papieren boek, alleen hoef je er de deur niet voor uit, het kan gewoon vanachter je PC. Als de uitleenperiode is verlopen, hoef je ook niet meer het boek terug te brengen, het is dan gewoon niet meer te openen vanaf je e-reader. Voor leden is het lenen van e-boeken gratis, maar er is ook een speciaal digitaal abonnement van € 42 per jaar. Wel jammer dat het aanbod wat beperkter is en vooral de nieuwste titels vaak niet beschikbaar zijn.

Tweedehands e-boeken

Sinds kort is het ook mogelijk om tweedehands e-boeken te kopen. Een beetje vreemd natuurlijk voor een computerbestandje, want je kopieert het bestand, je verplaatst het niet. En er kan ook niets verouderen of beschadigen aan een bestand, dus geen reden eigenlijk om er een lagere prijs voor te vragen. Bij de dienst Tom Kabinet (tomkabinet.nl) hebben ze daar toch een manier voor gevonden die gewoon legaal is. Elk tweedehands e-boek kost € 2 plus waardepunten. Deze punten kun je verdienen door je eigen e-boeken aan Tom Kabinet te verkopen. Hoe kunnen ze nagaan dat je het boek echt verkoopt en niet zelf blijft lezen? Kwestie van vertrouwen dat jij het boek wist op het moment dat je het verkoopt…

All you can read

We kennen het al van Spotify en Netflix. Je betaalt een bedrag per maand en dan mag je zoveel films en series kijken als je maar wilt. Zo’n dienst staat en valt bij het aanbod en bij de prijs. Er zijn al een paar van dit soort e-boekendiensten, maar nog geen eentje die ons kon overtuigen. De e-boeken die de luisterboekendienst Storytel aanbiedt, zijn alleen in het Engels, net als de e-boeken van Bookmate. Bliyoo heeft al een aardig aanbod, maar is alleen via de webbrowser van je e-reader te lezen. De webbrowser op een e-reader is niet zo snel en heeft niet dezelfde mogelijkheden als de webbrowser op een tablet. Bij Mofibo geldt hetzelfde verhaal. En Elly’s Choice werkt ook alleen via de webbrowser op je e-reader en biedt elke maand slechts een selectie van 10 boeken aan. Misschien dat Kobo het binnenkort voor elkaar krijgt een goeie boeken-Spotify te lanceren.

Hoe kies je de beste e-reader?

Bij het kiezen van een e-reader moet je met twee aspecten rekening houden. Aan de ene kant het apparaat zelf. Wat voor functies zijn er, wat is het gewicht, wat is de prijs, hoe lang gaat de batterij mee? Misschien nog belangrijker dan het apparaat zelf, is de vraag waar je je e-boeken vandaan kunt halen: een webwinkel als bol.com, een e-boekwinkel op de e-reader zelf, te leen via de bibliotheek, tweedehands gekocht, een spotifydienst of een bestand dat je gratis krijgt of van iemand hebt gekregen? Het is allemaal mogelijk, maar meestal niet allemaal tegelijkertijd op één e-reader te gebruiken. De 4 door RADAR+ geteste e-readers hebben elk zo hun unieke eigenschappen.
 • Amazon-Kindle-Oasis.jpg
  Amazon Kindle Oasis (prijs: € 290)

  Cijfer: 8,5

  Het nieuwste topmodel van Amazon is een compromisloos ontwerp: met 131 gram de lichtste van allemaal, met 3,4 mm dikte ook de dunste, heeft-ie met de meegeleverde batterij ook de langste batterijduur (maandenlang) en naast wifi ook nog gratis 3G. Hierdoor kun je overal ter wereld zonder wifi in de Kindle Store een e-boek kopen. Het ontwerp werkt voor zowel links- als rechtshandigen, door de draai-sensoren en de verzwaarde zijkant. Door twee druktoetsen aan de zijkant, kun je de Oasis met één hand vasthouden en bedienen. Het scherm geeft je met 300 pixels per inch de meest scherpe leeservaring. Maar goed, je betaalt er dan ook wat meer voor. 


 • Icarus-Illumina-XL.jpg
  Icarus Illumina XL (prijs: € 199)

  Cijfer: 7,5

  Met een diameter van 8 inches heeft de Illumina XL het grootste scherm, waardoor het lijkt alsof je een echte roman ter hand neemt. Dat de letters wat minder scherp zijn dan bij Kobo, moet je maar voor lief nemen. Doordat deze e-reader gebruikmaakt van Android, kun je alle bekende lees-apps installeren, ook die van Kobo en Amazon. Met deze e-reader hoef je dus geen keuzes maken, hij ondersteunt werkelijk alle diensten. Nadelen: de batterijduur is wat kort, de respons wat traag, en hij is iets minder gebruikersvriendelijk dan de andere apparaten. 


 • Pocketbook-Touch-Lux-3.jpg
  Pocketbook Touch Lux 3 (prijs: € 109)

  Cijfer: 7

  Een mooi instapmodel, net zo duur als de bekende Kobo Glo HD - de meest verkochte e-reader in Nederland -, maar niet gebonden aan een vaste bookstore. Via de webbrowser zijn alle online shops te benaderen en de verschillende synchronisatiemogelijkheden laten je boeken draadloos op de Touch Lux verschijnen. De ingebouwde app van Dropbox maakt het zelfs mogelijk om bestanden met verschillende gebruikers te delen. Naast een touchscreen heeft de Touch Lux 3 ook nog fysieke knoppen onderaan het scherm, wat voor sommigen net wat prettiger is dan dat geveeg. Het apparaatje ligt lekker in de hand, alleen is het display minder scherp dan dat van Kobo. 


 • AuraH2Og.jpg
  Kobo Aura H20 (prijs: € 179)

  Cijfer: 8,5

  Kobo is in Nederland de marktleider op e-readergebied. Zowel wat betreft het downloaden van e-boeken (via de eigen Kobo-store en met partner bol.com) alsook de apparaten zelf. Deze twee komen perfect samen op de luxe uitgevoerde Aura H20, waarop je via wifi de boeken aanschaft of synchroniseert. Je hebt dus geen computer nodig. Het scherm heeft een doorsnede van 6,7 inches, dat is net iets groter dan de meeste e-readers. Het apparaat overleeft als enige e-reader een val in het water. Het beeld is zeer scherp en kan in het donker ook worden verlicht.