RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: The Beauty Republic | Fotografie: Getty Images

GettyImages-93222244.jpg

Getest: Haarversteviging

Haarversteviger kan een bad hair day goed laten komen, je brengt je schoon­gewassen haar er beter mee in model en je kapsel ‘houdt’ langer. Kleven er eigenlijk ook nadelen aan?

Gebruik nooit te veel haarversteviger, want dat kan het tegenovergestelde effect geven en het haar verzwaren, waardoor het slap langs het gezicht gaat hangen. Haarversteviger is bedoeld om haar de ‘tweede dag na het wassen’ grip te geven, waardoor het ook gemakkelijker op te steken is. Een haarversteviger geeft daarbij een beetje volume, helemaal als je het haar na het aanbrengen van de versteviger met je hoofd voorover gebogen droog föhnt. Haarverstevigers zijn er in allerlei texturen en voor elk haartype, van steil tot krullend. Sinds de jaren tachtig, toen de eerste stylingproducten uit de kapsalon bij de drogist kwamen te staan, wordt er eigenlijk geen bier meer gebruikt om haar grip te geven (brr, de geur!) of water en handzeep, een andere truc van de punk- en grungebeweging. Voor de komst van de stylers werd ook wel suiker opgelost in water en met een plantenspray over het haar verdeeld. Plakkerig, maar het werkte. Tegenwoordig zijn er vloeibare verstevigers, sprays, mousses, saltsprays, sugarsprays en gel of wax voor elk budget. Niet te verwarren met de sprays die haar beschermen tegen de hitte van de föhn of steiltang, Elke verstevigende textuur heeft zijn eigen manier van aanbrengen. 

Een vloeibare versteviger (bijvoorbeeld Guhl Haarversteviger Bier, € 6,09) wordt over het handdoekdroge haar verdeeld en dan doorgekamd. Prettig voor fijn haar. De saltspray (bijvoorbeeld Andrélon Go for Texture, € 4,99) geeft je haar die fijne beach look, net als de sugarspray (bijvoorbeeld TIGI Bed Head Sugar Shock Spray, vanaf € 11,70). Mooi voor haar dat van nature al wat slag heeft. Een mousse (bijvoorbeeld Nivea Ultra Strong Mousse, € 4,29) wordt vanaf de aanzet over de hele lengte door het handdoekdroge haar gekneed en is vooral fijn voor krullend haar.  Gel en wax worden in elk type droog haar aangebracht om het grip te geven. Gebruik altijd de helft van wat je van plan was om het haar niet te verzwaren (bijvoorbeeld Korres  Styling Gel Lime, € 11,83). Een verstevigende haarspray (bijvoorbeeld Wellaflex spray, € 7,81) kun je in plaats van direct op het haar ook op een borstel spuiten die je vervolgens door je haar haalt. Een haarversteviger met alcohol kan haar uitdrogen, en daarom heeft een alcoholvrije versteviger altijd de voorkeur (bijvoorbeeld Goldwell Conbel Clear Mild,  € 2,50 per pipetje van 18 ml.) Veel haarproducten bevatten ook siliconen die zich ‘opstapelen’ in het haar en het uiteindelijk zwaar en onhandelbaar maken. Daarom is het verstandig om je haar eens in de twee weken te wassen met een deep cleansing shampoo (bijvoorbeeld van Schwarzkopf, vanaf € 5,85) die het haar ontdoet van alle ‘build-up’. Was het direct daarna voor een tweede keer met een vochtverzorgende shampoo om het vochtgehalte weer op peil te brengen en gebruik een klein beetje olie in de haarpunten als die erg droog zijn. 
José test Sea Salt Beach look texture spray van Schwarz-Kopf

datum indiening: wo 10 aug 2016, 12:33

PRIJS: €6,99
CIJFER: 8,5

 

Ik ben gezegend met vrij dik haar met een natuurlijke slag. Wel kan het, zeker als het langer is, wat zwaar worden en nogal sloom om mijn hoofd gaan hangen. In de loop van de jaren is het wat droger en springeriger geworden, daarom doe ik altijd wat haarolie na het wassen in mijn haar. Maar dat maakt het nogal sluik. Vandaar dat ik af en toe erg kan verlangen naar een haarversteviger die weer volume in mijn haar brengt.

De Sea salt texture spray belooft me, bij monde van ex-model Claudia Schiffer (gezegend met blonde weelderige lokken) natuurlijke strandkrullen en een lekker warrig kapsel dat soepel om mijn hoofd valt, zonder plakkerigheid. Dat lijkt me tof, want ik heb een hekel aan dat piekerige en plakkerige dat veel haarverstevigers geven.

Ik spuit wat van het melkachtige goedje (niet te veel) dat niet zout maar juist zoetig ruikt, in mijn handpalm en verdeel het na het wassen door mijn haar. Ik kam het door en knijp er wat slag in. Aan föhnen doe ik nooit, mijn haar droogt gewoon in de wind  als ik naar de bakker of mijn werk fiets.

Wauw, ik heb nadat het droog is, echt veel haar, dat dik en warrig  (en ook wel een beetje droog) oogt. Eigenlijk precies zoals het eruit ziet na een dagje strand, zee en zon. Om het iets te temmen voor een gewone dag op kantoor, borstel ik het goed door. Het zit perfect. En de volgende dag ook. Goed spul! Tenzij je zijdezachte lokken wil, dan moet je iets anders gebruiken.

Pluspunt: het doet wat het belooft. Ik gebruik er niet te veel van, ik kan me voorstellen dat de look dan wat ‘overdressed’ wordt. Nadeel: wie glanzende zachte lokken wil, moet dit niet gebruiken. Het effect is ruig.

21.jpg
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
INHOUD01_2019.jpg