RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: The Beauty Republic | Fotografie: Getty Images

GettyImages-93222244.jpg

Getest: Haarversteviging

Haarversteviger kan een bad hair day goed laten komen, je brengt je schoon­gewassen haar er beter mee in model en je kapsel ‘houdt’ langer. Kleven er eigenlijk ook nadelen aan?

Gebruik nooit te veel haarversteviger, want dat kan het tegenovergestelde effect geven en het haar verzwaren, waardoor het slap langs het gezicht gaat hangen. Haarversteviger is bedoeld om haar de ‘tweede dag na het wassen’ grip te geven, waardoor het ook gemakkelijker op te steken is. Een haarversteviger geeft daarbij een beetje volume, helemaal als je het haar na het aanbrengen van de versteviger met je hoofd voorover gebogen droog föhnt. Haarverstevigers zijn er in allerlei texturen en voor elk haartype, van steil tot krullend. Sinds de jaren tachtig, toen de eerste stylingproducten uit de kapsalon bij de drogist kwamen te staan, wordt er eigenlijk geen bier meer gebruikt om haar grip te geven (brr, de geur!) of water en handzeep, een andere truc van de punk- en grungebeweging. Voor de komst van de stylers werd ook wel suiker opgelost in water en met een plantenspray over het haar verdeeld. Plakkerig, maar het werkte. Tegenwoordig zijn er vloeibare verstevigers, sprays, mousses, saltsprays, sugarsprays en gel of wax voor elk budget. Niet te verwarren met de sprays die haar beschermen tegen de hitte van de föhn of steiltang, Elke verstevigende textuur heeft zijn eigen manier van aanbrengen. 

Een vloeibare versteviger (bijvoorbeeld Guhl Haarversteviger Bier, € 6,09) wordt over het handdoekdroge haar verdeeld en dan doorgekamd. Prettig voor fijn haar. De saltspray (bijvoorbeeld Andrélon Go for Texture, € 4,99) geeft je haar die fijne beach look, net als de sugarspray (bijvoorbeeld TIGI Bed Head Sugar Shock Spray, vanaf € 11,70). Mooi voor haar dat van nature al wat slag heeft. Een mousse (bijvoorbeeld Nivea Ultra Strong Mousse, € 4,29) wordt vanaf de aanzet over de hele lengte door het handdoekdroge haar gekneed en is vooral fijn voor krullend haar.  Gel en wax worden in elk type droog haar aangebracht om het grip te geven. Gebruik altijd de helft van wat je van plan was om het haar niet te verzwaren (bijvoorbeeld Korres  Styling Gel Lime, € 11,83). Een verstevigende haarspray (bijvoorbeeld Wellaflex spray, € 7,81) kun je in plaats van direct op het haar ook op een borstel spuiten die je vervolgens door je haar haalt. Een haarversteviger met alcohol kan haar uitdrogen, en daarom heeft een alcoholvrije versteviger altijd de voorkeur (bijvoorbeeld Goldwell Conbel Clear Mild,  € 2,50 per pipetje van 18 ml.) Veel haarproducten bevatten ook siliconen die zich ‘opstapelen’ in het haar en het uiteindelijk zwaar en onhandelbaar maken. Daarom is het verstandig om je haar eens in de twee weken te wassen met een deep cleansing shampoo (bijvoorbeeld van Schwarzkopf, vanaf € 5,85) die het haar ontdoet van alle ‘build-up’. Was het direct daarna voor een tweede keer met een vochtverzorgende shampoo om het vochtgehalte weer op peil te brengen en gebruik een klein beetje olie in de haarpunten als die erg droog zijn. 
Judith test Wellaflex long lasting flexible hold spray

datum indiening: wo 10 aug 2016, 12:41

PRIJS: € 7,81
CIJFER: 7

 

‘Heb jij dit soort spul weleens gebruikt?’, vraag ik aan mijn 22-jarige dochter. ‘Nee mam’, zegt ze, ‘dat soort sprays maken mijn haar altijd nog slapper dan het al is, en juist zwaarder en niet lekker stevig.’ Tja, dat is niet de bedoeling natuurlijk, want ik heb zo mogelijk nóg slapper haar dan zij. De enige keer dat mijn haar met haarspray wordt behandeld, is als de kapper het heeft gekleurd, gewassen, geknipt en geföhnd, dan sprayt hij er wat lak over en dan zit mijn haar even heel erg leuk om vervolgens een halve dag later in te zakken tot het gebruikelijke niveau. 

De spray die ik test, belooft mijn haar flexibel te verstevigen en zichtbaar meer volume te geven. En dat maar liefst 24 uur lang. De eerste keer dat ik het gebruik, denk ik dat ik te voorzichtig ben geweest, want als ik er klaar mee ben en voor de spiegel in de badkamer sta, ziet het er redelijk volumineus uit, maar een uur later is daar niets van over. Ik was de volgende dag mijn haar, föhn het droog en spray er beduidend meer lak overheen dan gisteren. Te veel, zo blijkt. Want er ontstaan harde pieken die ik er maar met moeite uitkam. Een paar dagen later als ik weer vers gewassen haar heb, doe ik nog een test: ik spray de lak op een borstel en haal die voorzichtig door mijn haar, dan kneed ik er met mijn handen volume in. Nu gaat het goed. Mijn haar zit de hele dag prima. 

Twee dingen zijn belangrijk heb ik gemerkt: je moet de spray van een afstand gebruiken voor een zo natuurlijk mogelijk effect. En: om het echt goed te verspreiden, doe je dus die truc met de haarborstel. Houd je je aan die twee regels, dan is dit prima spul. 

pluspunt: de geur is heerlijk!

13.jpg
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
inhoud_r2.png