RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: The Beauty Republic | Fotografie: Getty Images

GettyImages-93222244.jpg

Getest: Haarversteviging

Haarversteviger kan een bad hair day goed laten komen, je brengt je schoon­gewassen haar er beter mee in model en je kapsel ‘houdt’ langer. Kleven er eigenlijk ook nadelen aan?

Gebruik nooit te veel haarversteviger, want dat kan het tegenovergestelde effect geven en het haar verzwaren, waardoor het slap langs het gezicht gaat hangen. Haarversteviger is bedoeld om haar de ‘tweede dag na het wassen’ grip te geven, waardoor het ook gemakkelijker op te steken is. Een haarversteviger geeft daarbij een beetje volume, helemaal als je het haar na het aanbrengen van de versteviger met je hoofd voorover gebogen droog föhnt. Haarverstevigers zijn er in allerlei texturen en voor elk haartype, van steil tot krullend. Sinds de jaren tachtig, toen de eerste stylingproducten uit de kapsalon bij de drogist kwamen te staan, wordt er eigenlijk geen bier meer gebruikt om haar grip te geven (brr, de geur!) of water en handzeep, een andere truc van de punk- en grungebeweging. Voor de komst van de stylers werd ook wel suiker opgelost in water en met een plantenspray over het haar verdeeld. Plakkerig, maar het werkte. Tegenwoordig zijn er vloeibare verstevigers, sprays, mousses, saltsprays, sugarsprays en gel of wax voor elk budget. Niet te verwarren met de sprays die haar beschermen tegen de hitte van de föhn of steiltang, Elke verstevigende textuur heeft zijn eigen manier van aanbrengen. 

Een vloeibare versteviger (bijvoorbeeld Guhl Haarversteviger Bier, € 6,09) wordt over het handdoekdroge haar verdeeld en dan doorgekamd. Prettig voor fijn haar. De saltspray (bijvoorbeeld Andrélon Go for Texture, € 4,99) geeft je haar die fijne beach look, net als de sugarspray (bijvoorbeeld TIGI Bed Head Sugar Shock Spray, vanaf € 11,70). Mooi voor haar dat van nature al wat slag heeft. Een mousse (bijvoorbeeld Nivea Ultra Strong Mousse, € 4,29) wordt vanaf de aanzet over de hele lengte door het handdoekdroge haar gekneed en is vooral fijn voor krullend haar.  Gel en wax worden in elk type droog haar aangebracht om het grip te geven. Gebruik altijd de helft van wat je van plan was om het haar niet te verzwaren (bijvoorbeeld Korres  Styling Gel Lime, € 11,83). Een verstevigende haarspray (bijvoorbeeld Wellaflex spray, € 7,81) kun je in plaats van direct op het haar ook op een borstel spuiten die je vervolgens door je haar haalt. Een haarversteviger met alcohol kan haar uitdrogen, en daarom heeft een alcoholvrije versteviger altijd de voorkeur (bijvoorbeeld Goldwell Conbel Clear Mild,  € 2,50 per pipetje van 18 ml.) Veel haarproducten bevatten ook siliconen die zich ‘opstapelen’ in het haar en het uiteindelijk zwaar en onhandelbaar maken. Daarom is het verstandig om je haar eens in de twee weken te wassen met een deep cleansing shampoo (bijvoorbeeld van Schwarzkopf, vanaf € 5,85) die het haar ontdoet van alle ‘build-up’. Was het direct daarna voor een tweede keer met een vochtverzorgende shampoo om het vochtgehalte weer op peil te brengen en gebruik een klein beetje olie in de haarpunten als die erg droog zijn. 
Marie test de Styling Mousse Volume sensation van Nivea, extra strong

datum indiening: wo 10 aug 2016, 12:43

PRIJS: € 6,10
CIJFER: 7 

 

Mijn van oorsprong redelijk dikke haar is in de loop der jaren wat dunner en stugger geworden, dus wat extra volume kan ik best gebruiken. De ‘gewichtloze liftformule’ van deze mousse zou luchtkussentjes tussen de haren vormen, waardoor je ‘indrukwekkend’ volume krijgt vanaf de haarwortel. Bovendien zou de mousse je haar beter fixeren. Twee mooie beloften! (Nivea, tip, zou je de tekst op het flesje iets groter kunnen afdrukken? Niet te lezen voor 50plussers - zelfs niet met leesbril.)

Na het wassen breng ik wat mousse (zoveel als een flinke pingpongbal) door mijn handdoekdroge haar. Het spul ruikt heerlijk naar Nivea - dat kan Nivea als geen ander. Ik kam het door, knijp het in model, en laat het aan de lucht drogen. Mmm, het voelt als het eenmaal is opgedroogd, wat plakkerig aan, en daar houd ik niet van. Dat plakkerige kan ik er gelukkig wel uitborstelen. Het resultaat is inderdaad een flinke bos haar, vanaf de haarwortels, maar de punten ogen wat stro-achtig. Jammer: ik zou zo graag én zijdezachte soepele lokken willen én flink veel volume, maar dat gaat met dit spulletje helaas niet helemaal samen. Al met al valt het resultaat niet tegen; de hele dag voel ik mijn haar lekker gewichtloos om mijn hoofd dansen. Het zakt ook niet in, dus met de fixatie zit het ook snor. 

Pluspunt: makkelijk aan te brengen, lekker veel volume, de hele dag ‘goed haar’.

Nadeel: de mousse zorgt voor een wat stro-achtig effect. Flink veel borstelen helpt een beetje.

5.jpg
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
INHOUD01_2019.jpg