RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: The Beauty Republic | Fotografie: Getty Images

GettyImages-93222244.jpg

Getest: Haarversteviging

Haarversteviger kan een bad hair day goed laten komen, je brengt je schoon­gewassen haar er beter mee in model en je kapsel ‘houdt’ langer. Kleven er eigenlijk ook nadelen aan?

Gebruik nooit te veel haarversteviger, want dat kan het tegenovergestelde effect geven en het haar verzwaren, waardoor het slap langs het gezicht gaat hangen. Haarversteviger is bedoeld om haar de ‘tweede dag na het wassen’ grip te geven, waardoor het ook gemakkelijker op te steken is. Een haarversteviger geeft daarbij een beetje volume, helemaal als je het haar na het aanbrengen van de versteviger met je hoofd voorover gebogen droog föhnt. Haarverstevigers zijn er in allerlei texturen en voor elk haartype, van steil tot krullend. Sinds de jaren tachtig, toen de eerste stylingproducten uit de kapsalon bij de drogist kwamen te staan, wordt er eigenlijk geen bier meer gebruikt om haar grip te geven (brr, de geur!) of water en handzeep, een andere truc van de punk- en grungebeweging. Voor de komst van de stylers werd ook wel suiker opgelost in water en met een plantenspray over het haar verdeeld. Plakkerig, maar het werkte. Tegenwoordig zijn er vloeibare verstevigers, sprays, mousses, saltsprays, sugarsprays en gel of wax voor elk budget. Niet te verwarren met de sprays die haar beschermen tegen de hitte van de föhn of steiltang, Elke verstevigende textuur heeft zijn eigen manier van aanbrengen. 

Een vloeibare versteviger (bijvoorbeeld Guhl Haarversteviger Bier, € 6,09) wordt over het handdoekdroge haar verdeeld en dan doorgekamd. Prettig voor fijn haar. De saltspray (bijvoorbeeld Andrélon Go for Texture, € 4,99) geeft je haar die fijne beach look, net als de sugarspray (bijvoorbeeld TIGI Bed Head Sugar Shock Spray, vanaf € 11,70). Mooi voor haar dat van nature al wat slag heeft. Een mousse (bijvoorbeeld Nivea Ultra Strong Mousse, € 4,29) wordt vanaf de aanzet over de hele lengte door het handdoekdroge haar gekneed en is vooral fijn voor krullend haar.  Gel en wax worden in elk type droog haar aangebracht om het grip te geven. Gebruik altijd de helft van wat je van plan was om het haar niet te verzwaren (bijvoorbeeld Korres  Styling Gel Lime, € 11,83). Een verstevigende haarspray (bijvoorbeeld Wellaflex spray, € 7,81) kun je in plaats van direct op het haar ook op een borstel spuiten die je vervolgens door je haar haalt. Een haarversteviger met alcohol kan haar uitdrogen, en daarom heeft een alcoholvrije versteviger altijd de voorkeur (bijvoorbeeld Goldwell Conbel Clear Mild,  € 2,50 per pipetje van 18 ml.) Veel haarproducten bevatten ook siliconen die zich ‘opstapelen’ in het haar en het uiteindelijk zwaar en onhandelbaar maken. Daarom is het verstandig om je haar eens in de twee weken te wassen met een deep cleansing shampoo (bijvoorbeeld van Schwarzkopf, vanaf € 5,85) die het haar ontdoet van alle ‘build-up’. Was het direct daarna voor een tweede keer met een vochtverzorgende shampoo om het vochtgehalte weer op peil te brengen en gebruik een klein beetje olie in de haarpunten als die erg droog zijn. 
Ingrid test TIGI Bed Head Sugar Shock Spray

datum indiening: wo 10 aug 2016, 12:45

PRIJS: € 18,95
CIJFER: 6,5

 

Mijn haar is lang en fijn en ik heb er gelukkig veel van. Na het wassen doe ik er vaak wat haarolie in om het pluizige weg te halen. Om wat meer volume te krijgen gebruik ik ook weleens een mousse of haarlak. Als het te lang dreigt te worden – zo vlak voor een nieuwe kappersafspraak – merk ik dat het te sluik  wordt, en moet ik oppassen dat het niet als een slappe lap om mijn hoofd hangt. Dan heb ik de neiging om mijn haar achter mijn oren te stoppen wat een soort blonde Ozzy Osbourne-effect heeft.

De TIGI spray belooft me een een warrige beach look, maar dan zonder klitten. Voor voller haar met meer textuur en fixatie moet ik het laag voor laag door mijn haar spuiten. Daar ga ik: de spray valt als een suikerwaternevel over mijn haar en de hele badkamer ruikt naar snoep! Ik knijp met mijn handen door mijn haar en alles plakt: mijn handen, mijn haar, mijn wangen. Maar kijk: er ontstaat echt superveel volume! Ik ben blij, maar moet vooral niet met mijn handen door mijn haar proberen te gaan, want au dat doet pijn! Niet meer aankomen en laten hangen dus. Mijn dochters vinden het heerlijk ruiken en hangen gezellig om mij heen te snuffelen aan mijn haar. Ik ga met mijn beach look de stad in, maar dan gaat het regenen en heb ik een probleem. Mijn haar plakt aan alle kanten en ik kan alleen nog maar één ding bedenken: dit moet zo snel mogelijk in een knot. Als ik de spray nog een keer probeer en ermee ga slapen zijn in de nacht de harde plukken zacht geworden en ziet het er de volgende ochtend prachtig uit. Mijn haar voelt heel erg stug, maar je moet wat overhebben voor dit geweldige volume! Pluspunt: Aan de ene kant ben ik tevreden: voor een nonchalante warrige look naar een feestje is dit fijn spul. Een nadeel is dat je enorm naar suikerpin ruikt, wat de kinderen dan weer een voordeel vinden. En als het regent kun je beter binnenblijven. 

12.jpg
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
INHOUD01_2019.jpg