RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: The Beauty Republic | Fotografie: Getty Images

GettyImages-93222244.jpg

Getest: Haarversteviging

Haarversteviger kan een bad hair day goed laten komen, je brengt je schoon­gewassen haar er beter mee in model en je kapsel ‘houdt’ langer. Kleven er eigenlijk ook nadelen aan?

Gebruik nooit te veel haarversteviger, want dat kan het tegenovergestelde effect geven en het haar verzwaren, waardoor het slap langs het gezicht gaat hangen. Haarversteviger is bedoeld om haar de ‘tweede dag na het wassen’ grip te geven, waardoor het ook gemakkelijker op te steken is. Een haarversteviger geeft daarbij een beetje volume, helemaal als je het haar na het aanbrengen van de versteviger met je hoofd voorover gebogen droog föhnt. Haarverstevigers zijn er in allerlei texturen en voor elk haartype, van steil tot krullend. Sinds de jaren tachtig, toen de eerste stylingproducten uit de kapsalon bij de drogist kwamen te staan, wordt er eigenlijk geen bier meer gebruikt om haar grip te geven (brr, de geur!) of water en handzeep, een andere truc van de punk- en grungebeweging. Voor de komst van de stylers werd ook wel suiker opgelost in water en met een plantenspray over het haar verdeeld. Plakkerig, maar het werkte. Tegenwoordig zijn er vloeibare verstevigers, sprays, mousses, saltsprays, sugarsprays en gel of wax voor elk budget. Niet te verwarren met de sprays die haar beschermen tegen de hitte van de föhn of steiltang, Elke verstevigende textuur heeft zijn eigen manier van aanbrengen. 

Een vloeibare versteviger (bijvoorbeeld Guhl Haarversteviger Bier, € 6,09) wordt over het handdoekdroge haar verdeeld en dan doorgekamd. Prettig voor fijn haar. De saltspray (bijvoorbeeld Andrélon Go for Texture, € 4,99) geeft je haar die fijne beach look, net als de sugarspray (bijvoorbeeld TIGI Bed Head Sugar Shock Spray, vanaf € 11,70). Mooi voor haar dat van nature al wat slag heeft. Een mousse (bijvoorbeeld Nivea Ultra Strong Mousse, € 4,29) wordt vanaf de aanzet over de hele lengte door het handdoekdroge haar gekneed en is vooral fijn voor krullend haar.  Gel en wax worden in elk type droog haar aangebracht om het grip te geven. Gebruik altijd de helft van wat je van plan was om het haar niet te verzwaren (bijvoorbeeld Korres  Styling Gel Lime, € 11,83). Een verstevigende haarspray (bijvoorbeeld Wellaflex spray, € 7,81) kun je in plaats van direct op het haar ook op een borstel spuiten die je vervolgens door je haar haalt. Een haarversteviger met alcohol kan haar uitdrogen, en daarom heeft een alcoholvrije versteviger altijd de voorkeur (bijvoorbeeld Goldwell Conbel Clear Mild,  € 2,50 per pipetje van 18 ml.) Veel haarproducten bevatten ook siliconen die zich ‘opstapelen’ in het haar en het uiteindelijk zwaar en onhandelbaar maken. Daarom is het verstandig om je haar eens in de twee weken te wassen met een deep cleansing shampoo (bijvoorbeeld van Schwarzkopf, vanaf € 5,85) die het haar ontdoet van alle ‘build-up’. Was het direct daarna voor een tweede keer met een vochtverzorgende shampoo om het vochtgehalte weer op peil te brengen en gebruik een klein beetje olie in de haarpunten als die erg droog zijn. 
Karin test Go for texture, Andrelon

datum indiening: wo 10 aug 2016, 12:46

PRIJS: € 5,99
CIJFER: 9

 

Hoewel alle kappers die ik ooit heb bezocht me verzekeren dat ik véél haar heb, is daar weinig van te merken. Qua structuur is het zo fijn en glad dat het helemaal niet veel lijkt, en dat zou ik juist zo graag willen. Ik heb door de jaren heen veel producten geprobeerd, maar vaak met een tegengesteld effect. Wax? Daar klapt mijn haar juist van in elkaar. Gel? Is ook te zwaar: blijft niks van over. Mousse? Ik vind het maar plakkerig, en het werkt ongeveer twee uur. Daarna stort de boel weer in. Haarlak werkt nog het best, maar dat stinkt vaak zo. En het relatief nieuwe haarpoeder dat je over je schedel moet strooien, maakt je haar zo vies.  En het kost je drie wasbeurten om het er weer uit te krijgen. Kortom: wie bezorgt mij de looks van een volle bos zonder nadelen? 

Ik test Go for texture, het geeft het haar structuur en maakt het wat stroever. Het belooft precies wat ik nodig heb. Na het wassen en drogen spuit je wat tussen je haar. Het heeft een lichte geur, zeker niet hinderlijk en het is zo weg. 

En dan: jawel, ik heb meer volume. En ja, mijn haar voelt stroever aan. Als ik er nu een haarspeld in steek glijdt ie er niet meteen uit. Sterker nog: mijn knot blijft de hele dag zitten met twee of drie spelden. Dat is me nog nooit gelukt. 

Als ik het haar niet opsteek merk ik dat het inderdaad voller lijkt: weerbarstiger (nonchalant volgens de verpakking), minder glad. Het voelt niet vies aan als ik er met mijn handen doorheen ga, ik hoef het niet vaker of sneller te wassen. Hier heb ik jaren naar gezocht! 

Pluspunt: lekker makkelijk op te brengen, je haar blijft schoon aanvoelen, meer volume voor fijn haar, makkelijk op steken. Nadeel: als je een beetje doorspuit is de bus zo leeg.

4.jpg
Sluiten

INHOUDSOPGAVE
inhoud6.jpg