RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Caspar Janssen | Beeld: Natuurmonumenten

2.jpg

Verrekijkers

Je wil de vlinders in je tuin van dichtbij bekijken, in het theater de toneelspelers beter zien of je bent een professionele vogelaar. Er komt een dag dat je een echt goede, comfortabele verrekijker wil. 

Tip:
Probeer ze uit, buiten de winkel.
Het online kopen van verrekijkers heeft zo zijn risico’s. Het is beter om een aantal kijkers uit te proberen in een winkel, of beter nog: buiten de winkel. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in handzaamheid, en iedereen kijkt met eigen ogen door een kijker, waardoor kijkers die voor de één comfortabel zijn, dat voor een ander juist niet zijn. De winkel van Vogelbescherming Nederland in Zeist beschikt over een rijke vogeltuin met goed uitzicht, om buiten verschillende verrekijkers optimaal met elkaar te kunnen vergelijken. Maar ook in goede speciaalzaken kun je een verrekijker vaak buiten even uitproberen. Kopen in een fotospeciaalzaak kan als nadeel hebben dat de verkopers meer verstand hebben van fototoestellen dan van verrekijkers. Er is in Nederland een aantal winkels gespecialiseerd in verrekijkers

 

VOOR VOGELS EN NATUUROBSERVATIE IS EEN ALLROUND KIJKER MODEL 8X42 DE MEEST IDEALE COMBINATIE

De eerste aanschaf van een verrekijker gaat meestal zo: je loopt in een sportwinkel, een warenhuis, een bouwmarkt of tuincentrum en opeens ligt daar, op ooghoogte een kekke kijker voor de prijs van nog geen twintig euro. Je denkt, leuk, dan kan ik ook eens vogeltjes kijken, of een muzikant of toneelspeler beter zien in de verte op het podium. En ach, wat is nou twintig euro? Dus koop je het ding. En dan blijkt al snel dat het kijkertje niet goed scherp stelt, dat je tegen zwarte randen aankijkt en dat je nog altijd het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees niet kunt zien. Of je merkt dat je ‘scheel’ wordt van het kijken, ‘dubbel ziet’, dat je als het een beetje schemert niets meer ziet, dat je als brildrager sowieso niets ziet met het apparaat, dat de kijker bij het geringste stootje, of bij een klein regenbuitje, kapotgaat. Je hebt dus, kortom, een prul gekocht. Een valse start dus. En dan wil je eindelijk weleens een goede kijker. Een kijker waarmee je wel vogels kunt herkennen op enige afstand. Een echte verrekijker, goed en comfortabel en toch betaalbaar.

Bestaan goede én goedkope kijkers?
Onder de €100 gaat het niet of nauwelijks lukken. Maar in de prijscategorie tussen de €100 en €500 zijn tegenwoordig prima verrekijkers te krijgen, waarvan sommige zelfs van ‘professionele’ kwaliteit. Laat je niet imponeren door vogelaars die rondlopen met merkkijkers die soms tussen de €1000 en €2500 kosten. Dat zijn inderdaad fantastische kijkers, maar je hebt ze, als hobbyist, echt niet nodig.

Scherp en helder
Alle verrekijkers hebben een aanduiding in cijfers, bijvoorbeeld 8x32 of 10x45. Het eerste getal staat voor de vergrotingsfactor. Als er 8 staat wil dat zeggen dat je het object met de kijker acht keer dichterbij kan halen. Het tweede getal staat voor de grootte (diameter) van de objectieven, de lenzen. Hoe groter die is, hoe ‘lichtsterker’ de verrekijker. Dan zijn we meteen aanbeland bij de grootste misvatting over verrekijkers. Je denkt misschien: hoe hoger de vergroting en hoe groter het objectief, hoe beter de kijker. Dat is niet zo. Als er 8 staat, betekent dat ook dat de trilling van de handen acht keer vergroot wordt. Bij een vergroting van 10 hebben veel mensen al moeite om het beeld stil te houden. Voor vogels en natuurobservatie is tegenwoordig een allround kijker model 8x42 de meest ideale combinatie. Dan de lichtsterkte. Hoe groter het objectief, hoe meer lichtinval, hoe beter ook het zicht in de avonduren, in de schemering. Een groot objectief betekent ook: een zwaardere en grotere kijker. Kijkers van boven de € 150 zijn tegenwoordig, als het goed is, drukwaterdicht. Dat is dus iets anders, en beter, dan spatwaterdicht. Goede kijkers van boven de €100 hebben een behuizing van polycarbonaat of nog beter: van aluminium. Dat is lichter en duurzamer dan kunststof. Kijk of de oculairs – het deel van de kijker waar je door kijkt – goed in- en uitdraaien; dan is de kijker in principe geschikt voor brildragers. Controleer ook of de kijker aan de randen van het beeld scherp blijkt. De zogeheten coatings van de lenzen zijn ook belangrijk. Die worden op kijkers vaak aangeduid met de letters C (coated), FC (Fully Coated), FMC (Fully Multi Coated). Coating is belangrijk voor bescherming van de lenzen, maar vooral ook voor de helderheid, het contrast en kleurechtheid.
EEN AANTAL TESTUITSLAGEN VAN DE VERREKIJKERSTEST UIT RADAR+ MAGAZINE ZOMER 2013

 • stern8x32V.png
  VOGELBESCHERMING STERN (8X32)

  PRIJS: € 155
  Wat? Een allround kijker. Sterke body van polycarbonaat. Drukwaterdicht. 596 gram.
  Voor wie? Vogelbescherming heeft zelf diverse series verrekijkers. De Sternserie is geschikt voor mensen die beginnen met vogels kijken. Deze kijker is allround, met een goede combinatie van lichtopbrengst en kijkersgemak.

 • stern-8x25V.png
  VOGELBESCHERMING STERN (8X25)

  PRIJS: € 125
  Wat? Een klein handzaam kijkertje van 365 gram. Drukwaterdicht. Instelbaar vanaf twee meter.
  Voor wie? Geschikt voor kinderen. Past in een damestasje. Ideaal voor in de theaterzaal. Ook handig bij outdoorvakanties, als een grotere, zwaardere kijker onhandig is.
  Nadelen? Minder zicht bij schemering.

 • Runner-II-8x40-afb-2V.png
  Bynolyt Runner (8x40)

  PRIJS: € 79 – € 95
  Wat? Een van de weinige kijkers onder de € 100 ‘die wij hartstikke goed vinden voor zijn prijs’, zegt Martijn Overbeeke van Vogelbescherming Nederland.
  Voor wie? Voor beginnende vogelaars. Goed geschikt voor brildragers.
  Nadelen? Pas instelbaar vanaf 5 meter. Niet drukwaterdicht.