RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Anne-Marie Rem | Beeld: iStockphoto

ijs_Full.jpg

IJsmakers

Warm! We willen een ijsje. Maar wel zelfgemaakt. Anne-Marie (45) en Mees (8) testen drie ijsmachines met koelelement en roermechanisme.

ZO WERKT HET
Er zijn 2 soorten ijsmachines: zelfkoelende en ijsmachines met een koelelement. Wij testen er drie uit die laatste groep. Ze bestaan uit twee onderdelen: het koelelement dat, voor je aan de slag gaat, urenlang in de vriezer moet, en een roermechanisme. Als het koelelement uit de vriezer komt, giet je de ingrediënten in het bevroren reservoir. Wij gebruikten o.a. kleingesneden fruit, yoghurt, slagroom en suiker. Het roermechanisme maakt er vervolgens ijs van. Klaar? Dan kun je het ijs ook nog even laten opstijven in de vriezer.
 • 3.-IJS.jpg
  Cuisinart ICE-30BC

  Prijs: € 119,00
  www.fonq.nl
  Cijfer: 7
  Ook deze koelelementen gaan eerst in de vriezer: ditmaal moeten we 6 uur wachten op resultaat. Maar het bereiden gaat snel: in 25 minuten hebben we het ijs op tafel. Dit is het duurste apparaat, maar wij zijn matig enthousiast. Het is vrij luidruchtig en slaat niet vanzelf af (alleen bij oververhitting) zodat we er bovenop moeten zitten. Waarschijnlijk is dit de Mercedes onder de ijsmachines voor de echte pro’s, maar wij vinden het net iets too much. Maar ach: bij 24 graden smaakt een ijsje altijd goed en dus laten wij ons deze chocolade sorbetvariant prima smaken.

 • 2.IJS.jpg
  De'Longhi IC8500

  Prijs: € 69.95
  www.wehkamp.nl
  Cijfer: 9

  Met dit apparaat kunnen we groot denken: in de enorme mengkom kun je al gauw 750 tot 800 gram ijs maken. We moeten het eens worden over één smaak en na enig democratisch getouwtrek wordt het de good old aardbei. Het koelelement moet natuurlijk eerst in de vriezer en wel 13 uur. Maar we worden ruimschoots beloond voor ons geduld. Dit is het lekkerste ijs dat wij ooit hebben geproefd! Dat komt vooral door de structuur: romig en stevig.
  Tip: volg nauwkeurig het recept uit het bijgeleverde receptenboek.

 • 1.-IJSII.jpg
  Zoku Quick Pop Maker Duo

  Prijs: € 45
  www.zokuwinkel.nl
  Cijfer: 8+
  We hebben er zin in, gaan meteen aan de slag met allerlei ingrediënten en dan is er een teleurstelling. Het koelelement moet eerst 20 uur in de koeling. De volgende dag staan we weer paraat en blijkt dit een vrij eenvoudig apparaat te zijn. We zijn te overmoedig geweest ten aanzien van de grootte van de te vullen vormpjes, want we blijken voor minstens 24 ijsjes vulling te hebben gemaakt. We maken 1 ijsje met chocolade, banaan en kokos en 1 grotemensenijsje met framboos en wodka. Het leuke aan deze machine is dat je de vulling letterlijk in een paar minuten ijs ziet worden (door een vernuftig systeempje waardoor het element om het vormpje draait).
  Nadeel: jammer genoeg zijn het maar 2 ijsjes: dit smaakt naar meer!