RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Loethe Olthuis | Fotografie: Bob Eshuis

champagnerij.jpg

Zomerbubbels

Echte champagne kunnen we niet elke dag drinken, zomerbubbels wel. Een deskundig panel proefde 6 voordelige belletjeswijnen. Deze danst een paso doble in je mond.

Het panel:
-Loethe professionele eet- en wijnschrijver
-Ronald technisch manager en semi-professionele wijnproever
-Bart vinoloog, eigenaar van www.goedewijnmetbart.nl
-Erich en Eleonore ervaren Duitse wijnproevers

De proeverij
De wijnen zijn ‘blind’ geproefd, wat betekent dat de flessen in een genummerde koker waren gerold, zodat je niet kon zien om welke wijn het ging. Iedere proever werd naar kleur/geur, mondgevoel en smaak gevraagd: wat proef je? En, belangrijk: hoe is de ‘mousse’, de bruis van de wijn?

Uitkomst & conclusie
Betaalbare, droge en frisse zomerbubbels blijken goed te vinden. Goedkope prosecco is vaak tandglazuurverslindend snoepjeswater. Met cava en crémant; Spaanse en Franse bubbelwijnen die net zo worden gemaakt als champagne, zit je vaker goed voor een betaalbare prijs.

BUBBELTIPS
* Serveer belletjeswijnen goed gekoeld en in brandschone glazen, champagnefl ûtes geven het mooiste ‘bruis effect’.
* Hoe kouder de wijn, hoe meer belletjes! Nauwelijks bubbels? Doe een paar rauwe rijstkorrels in het glas: de wijn begint, kortstondig, weer te bruisen.
* Is de wijn te zoet? Nog kouder serveren, desnoods met ijsblokjes!
* Is de bubbelwijn te zuur? Maak er een ‘kir royale’ van door in elk glas een scheutje van je lievelingslikeur te doen: zwarte bessenlikeur (crème de cassis) is een klassieker, sinaasappellikeur is ook heerlijk.
* Valt de wijn tegen? Dan is hij vast wel lekker genoeg over een bolletje sorbetijs, door fruitsalade of in een cocktail.




  • 10025.png
    PROSECCO COLLE DEL PRINCIPE

    GALL & GALL
    €5,99
    11%

    ‘O nee, weer zo’n standaard glazuurverslindende zuurtjesprosecco,’ zegt Loethe. ‘En nog nauwelijks belletjes ook. Wegspoelen of desnoods in de bowl gebruiken.’ Bart: ‘Een gesuikerde citronellakaars in een glas.’ ‘Smaakt zoals citroenallesreiniger ruikt,’ zegt Eleonore.

  • 0019.png
    CAVA COPA SABIA

    HEMA
    €7,50
    11,5 %

    ‘Mooi droog, fris, goede bubbels, weinig uitgesproken, maar niks-mis-mee-bruiswijn,’ zegt Loethe. ‘Bart: ‘Ruikt naar gist, grote belletjes, wat citrus, maar weinig smaak.’ ‘Frisse droge bubbels. Niets meer, niets minder,’ vindt Erich.

  • 0013.png
    CHARDONNAY BRUT, HONORÉ LAVIGNE

    AH
    €7,99

    12%

    ‘Een cava? Of Franse crémant? Ruikt wat scherp, maar smaakt zacht naar abrikozen en citroengras. Mooie fi jne belletjes die wel snel weg zijn,’ zegt Loethe. ‘Ruikt niet zo aangenaam, maar de smaak is verrassend goed: bruist lekker in je mond,’ vindt Ronald.


  • 0022.png
    CAVA GRAN TROYA BRUT

    C1000
    €4,99
    11,5 %

    ‘Nogal grove bubbels, maar de zuren zijn goed in balans. Ik proef citrus, abrikoos en wat salie,’ zegt Bart. ‘Heerlijk, verse aarde en fruit,’ vindt Eleonore. Loethe: ‘Een complete bruisende boomgaard in je mond.’

  • 0026.png
    PROSECCO TREVISO PIZZOLATO

    NATUURWINKEL
    €7,50
    11 %

    ‘De fles was lastig te openen, maar de smaak is top,’ zegt Ronald. ‘Waar zijn de belletjes?’ vraagt Erich. Loethe vindt: ‘Lekker droge zuivere druivensmaak. Een heel goede prosecco, maar met wat meer bruis zou hij nog hoger scoren.’

  • 0017.png
    CAVA GRAN ESPANOSO BRUT

    HOOGVLIET
    €5,69
    11,5%

    ‘Hier word ik blij van,’ zegt Loethe. ‘Zuivere druivengeur, fi jn opstijgende belletjes, groen gras, het is vast cava, danst een paso doble in je mond.’ ‘Mango in pas gemaaid gras,’ vindt Bart.