RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Loethe Olthuis

GettyImages-748345933.jpg

Getest: Vleesvervangers

Vegetarische imitaties van vlees worden steeds ­populairder. Maar hoe lekker zijn ze? Culinair onderzoeksjournalist Loethe Olthuis proeft met een enthousiast én deskundig ­panel zes vegetarische burgers en een ‘vega-steak’ uit de supermarkt. En dat viel niet mee.

Het panel

Loethe Olthuis, culinair onderzoeksjournalist
Felix Wilbrink, culinair journalist bij dagblad De Telegraaf
Sytske de Waart, voedingskundige bij de Vegetariërsbond
André Wijnbergen, administrateur en vleesliefhebber
Ingrid Wijnbergen, doktersassistente en flexitariër
Patrick Verkuil, software engineer, nog nooit vleesvervangers gegeten
Ronald van Eijk bakte de vegetarische burgers

De proeverij

We proefden blind ‘burgers’; vleesvervangers die eruitzien als hamburgers. Buiten mededinging is er ook een ‘pepper steak’ van het merk Quorn geproefd, omdat Quorn geen burgers heeft. Er zat één ‘echte’ hamburger van rundvlees bij. Alle ­burgers zijn volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gebakken in zonnebloemolie. We ­hebben gelet op het uiterlijk: zien ze eruit als een hamburger? Op de consistentie: lijken ze op ‘echt’ vlees? En ten slotte op de smaak: hoe lekker zijn ze? Zou je ze zelf kopen?

 

De uitslag

Zout. Bek-ken-trek-kend zout. Dat was het oordeel over bijna alle vleesvervangers. En verrassend genoeg ook over de enige ‘echte’ hamburger, die door de helft van het panel niet eens als vlees werd herkend. Vega ‘vlees’ is per definitie een knutselproduct omdat de fabrikant iets wat geen vlees is (maar bestaat uit soja, tarwe-eiwit, lupinezaad) wil laten smaken als vlees. Dat doen ze onder andere door het toevoegen van smaakstoffen als ui- en knoflookpoeder, specerijen en kruiden, maar ook door een flinke hand smaakversterkers, ‘natuurlijke’ en kunstmatige aroma’s. Smaakversterker staat er niet als zodanig op, maar gist- extract (ook in de bio-vleesburger!) en gehydrolyseerd eiwit zitten bomvol met de smaakversterker glutamaat. Op zich niet ongezond, maar de vraag is waarom ze dan ook nog zoveel zout en ­aroma’s toevoegen. De grote voorsprong van de Garden Gourmet-­burger (vroeger Tivall) was verrassend. Vooral het contrast tussen het knapperige korstje en de zachte, redelijk ­neutrale ­binnenkant werd lekker gevonden. Overigens waren alle vleesvervangers weliswaar vegetarisch, maar niet veganistisch: ze bevatten allemaal ei. De Valess burger heeft melk als basis, maar daar was niets van te proeven. De toegevoegde havervezels zorgden wel voor een met vlees vergelijkbare bite.




MC2 Burger van De Vegetarische Slager, met toegevoegd ijzer en vitamine B12

datum indiening: do 15 feb 2018, 15:14

Prijs: 2 stuks à 80 gram € 2,79

Sytske: ‘Alweer zó zout! Waarom toch?’ Loethe: ‘Het smaakt naar een bruine boterham met zout. En met suiker.’ Felix: ‘Ik zou zeggen: een meergranen­pannenkoek met spek en stroop. Hoe verzinnen ze het?’ Ingrid: ‘Er blijft een vettig laagje op mijn lippen zitten.’

CIJFER: 4

MC2_Burger_van_De_Vegetarische_Slager.jpg
Sluiten

INHOUDSOPGAVE