RADAR+ Online

Word Abonnee

GettyImages-735895235BW.jpg

Getest: Snoerloze stofzuigers

De stofzuiger zonder snoer rukt op. Lijkt ons superhandig manoeuvreren. Maar is dat ook zo? En zuigt-ie net zo goed als een gewone? We testten er vier.

promobanner3nrs_1_2018

Snoerloos stofzuigen is niet iets van de laatste tijd, in 1979 werd door Black & Decker de kruimeldief geïntroduceerd. Als een aan­vulling op de conventionele stofzuiger, die te groot en te log is om even snel te pakken als er maar een paar kruimels op de grond liggen. Maar een aanvulling op je huidige stofzuiger is niet wat we met deze vergelijkingstest voor ogen hadden. We gaan voor een stofzuiger die je oude moeiteloos vervangt en méér biedt. Het is blijkbaar moeilijk om met een draadloos exemplaar dezelfde zuigkracht te genereren als met eentje die via het stopcontact constant van stroom wordt voorzien, en dat voor een tijd van minimaal 15 minuten. Uiteindelijk zijn er maar een paar ­apparaten die zich met recht een stofzuiger kunnen noemen en méér zijn dan een veredelde kruimeldief. Die dus extra zuigkracht bieden en een extra sterke batterij. Die kwamen in aanmerking voor onze test. De meeste stofzuigers hebben een stofzuigermond met een draaiende borstel die dankzij de zuigkracht het vuil naar binnen werpt. De combinatie van die twee is het meest bepalend. De effectiviteit van de stofzuigermond wordt bepaald door zijn gewicht, wendbaarheid, dikte en breedte. We hebben bij deze test dan ook gekeken naar de zuigkracht én de stofzuigermond. Voor de batterij gelden dezelfde eisen als voor elk draadloos apparaat: hij moet lang genoeg meegaan (in ieder geval een stofzuigersessie van één verdieping in een gemiddeld huis), hij moet een lange levensduur hebben (de batterijen zijn niet zelf te vervangen), krachtig zijn (een stofzuiger­motor vraagt veel stroom), niet zwaar zijn en hij moet snel zijn op te laden. De geteste stofzuigers zijn zakloos. Dat scheelt in de kosten, maar heeft als nadeel dat bij het legen altijd stof vrijkomt.
Severin 7158

datum indiening: di 20 mrt 2018, 11:35

Oplaadtijd: 3 uur
Batterijduur: 30 minuten
Gewicht handstuk: 1,57 kilo
Totaal gewicht: 2,3 kilo
Geluidsniveau: 72 dBA
Zuigkwaliteit: 7
Legen: 7
Gemiddelde prijs: € 139

Dit is de goedkoopste stofzuiger van alle vier, bijna vijf keer zo goedkoop als de duurste; de Dyson V8. Dat wil niet meteen zeggen dat het ook de slechtste is, integendeel. Met 2,3 kilo aan totaalgewicht is het de lichtste van de vier geteste stofzuigers. Daarnaast is-ie enorm wendbaar. Dat maakt het stofzuigen erg aangenaam. Je komt makkelijk bij moeilijk bereikbare plekjes, zonder dat je je pols verzwikt. Dat is ook te danken aan het smalle en lage mondstuk met gemotoriseerde borstel. Een simpele, maar briljante toevoeging is het kleine ledlampje in het mondstuk. Als je de borstel laat draaien, schijnt het horizontaal over de vloer. Elk stofje en vuiltje wordt uitgelicht en zo weet je precies waar je nog moet zuigen. Het legen van de stofkamer gaat niet zo vernuftig als bij de andere stofzuigers, het meeste stof draait zich als een bolletje op en valt in één keer naar beneden als je het klepje onderaan opent. Er zijn nog twee kleine mondstukken mee­geleverd, maar als je bijvoorbeeld de trap wil zuigen, kun je ook heel makkelijk de aluminium buis verwijderen en het borstelmondstuk rechtstreeks aan het apparaat bevestigen.

Cijfer: 7

Severin_7158.jpg
Sluiten

INHOUDSOPGAVE