RADAR+ Online

Word Abonnee

GettyImages-735895235BW.jpg

Getest: Snoerloze stofzuigers

De stofzuiger zonder snoer rukt op. Lijkt ons superhandig manoeuvreren. Maar is dat ook zo? En zuigt-ie net zo goed als een gewone? We testten er vier.

promobanner3nrs_1_2018

Snoerloos stofzuigen is niet iets van de laatste tijd, in 1979 werd door Black & Decker de kruimeldief geïntroduceerd. Als een aan­vulling op de conventionele stofzuiger, die te groot en te log is om even snel te pakken als er maar een paar kruimels op de grond liggen. Maar een aanvulling op je huidige stofzuiger is niet wat we met deze vergelijkingstest voor ogen hadden. We gaan voor een stofzuiger die je oude moeiteloos vervangt en méér biedt. Het is blijkbaar moeilijk om met een draadloos exemplaar dezelfde zuigkracht te genereren als met eentje die via het stopcontact constant van stroom wordt voorzien, en dat voor een tijd van minimaal 15 minuten. Uiteindelijk zijn er maar een paar ­apparaten die zich met recht een stofzuiger kunnen noemen en méér zijn dan een veredelde kruimeldief. Die dus extra zuigkracht bieden en een extra sterke batterij. Die kwamen in aanmerking voor onze test. De meeste stofzuigers hebben een stofzuigermond met een draaiende borstel die dankzij de zuigkracht het vuil naar binnen werpt. De combinatie van die twee is het meest bepalend. De effectiviteit van de stofzuigermond wordt bepaald door zijn gewicht, wendbaarheid, dikte en breedte. We hebben bij deze test dan ook gekeken naar de zuigkracht én de stofzuigermond. Voor de batterij gelden dezelfde eisen als voor elk draadloos apparaat: hij moet lang genoeg meegaan (in ieder geval een stofzuigersessie van één verdieping in een gemiddeld huis), hij moet een lange levensduur hebben (de batterijen zijn niet zelf te vervangen), krachtig zijn (een stofzuiger­motor vraagt veel stroom), niet zwaar zijn en hij moet snel zijn op te laden. De geteste stofzuigers zijn zakloos. Dat scheelt in de kosten, maar heeft als nadeel dat bij het legen altijd stof vrijkomt.
Dirt Devil Blade DD777

datum indiening: di 20 mrt 2018, 11:37

Oplaadtijd: 4 uur
Batterijduur: 45 minuten
Gewicht handstuk: 1,9 kilo
Totaal gewicht: 3 kilo
Geluidsniveau: 68/76 dBA
Zuigkwaliteit: 8
Legen: 6
Gemiddelde prijs: € 279

Bij de Dirt Devil ligt het gewicht van de motor en batterij meer onder het handvat en dat zorgt voor een prettige balans. Bij het zuigen onder een bank of kast kun je makkelijk de bovenkant van het handstuk vasthouden. Voor de plekjes boven op een kast of het zuigen van de trap
is-ie minder goed handelbaar, vooral door zijn gewicht en dikte.
De borstel is gemotoriseerd en zodra je die aanzet, lijkt de borstel er met de stofzuiger van door te gaan. Hij zuigt daardoor heel licht en effectief. De mate van zuigkracht is met een ‘boost’-knop te versterken. Het legen van de stofbak gaat wat lastiger doordat het gewicht van het apparaat en doordat je wat onderdelen moet verwijderen om hem echt goed te legen. Er worden vier extra mondstukken meegeleverd, waaronder een speciale parketborstel.

Cijfer: 7

Devil_Blade_DD777.jpg
Sluiten

INHOUDSOPGAVE