RADAR+ Online

Word Abonnee

GettyImages-735895235BW.jpg

Getest: Snoerloze stofzuigers

De stofzuiger zonder snoer rukt op. Lijkt ons superhandig manoeuvreren. Maar is dat ook zo? En zuigt-ie net zo goed als een gewone? We testten er vier.

promobanner3nrs_1_2018

Snoerloos stofzuigen is niet iets van de laatste tijd, in 1979 werd door Black & Decker de kruimeldief geïntroduceerd. Als een aan­vulling op de conventionele stofzuiger, die te groot en te log is om even snel te pakken als er maar een paar kruimels op de grond liggen. Maar een aanvulling op je huidige stofzuiger is niet wat we met deze vergelijkingstest voor ogen hadden. We gaan voor een stofzuiger die je oude moeiteloos vervangt en méér biedt. Het is blijkbaar moeilijk om met een draadloos exemplaar dezelfde zuigkracht te genereren als met eentje die via het stopcontact constant van stroom wordt voorzien, en dat voor een tijd van minimaal 15 minuten. Uiteindelijk zijn er maar een paar ­apparaten die zich met recht een stofzuiger kunnen noemen en méér zijn dan een veredelde kruimeldief. Die dus extra zuigkracht bieden en een extra sterke batterij. Die kwamen in aanmerking voor onze test. De meeste stofzuigers hebben een stofzuigermond met een draaiende borstel die dankzij de zuigkracht het vuil naar binnen werpt. De combinatie van die twee is het meest bepalend. De effectiviteit van de stofzuigermond wordt bepaald door zijn gewicht, wendbaarheid, dikte en breedte. We hebben bij deze test dan ook gekeken naar de zuigkracht én de stofzuigermond. Voor de batterij gelden dezelfde eisen als voor elk draadloos apparaat: hij moet lang genoeg meegaan (in ieder geval een stofzuigersessie van één verdieping in een gemiddeld huis), hij moet een lange levensduur hebben (de batterijen zijn niet zelf te vervangen), krachtig zijn (een stofzuiger­motor vraagt veel stroom), niet zwaar zijn en hij moet snel zijn op te laden. De geteste stofzuigers zijn zakloos. Dat scheelt in de kosten, maar heeft als nadeel dat bij het legen altijd stof vrijkomt.
Black+Decker CUA525BHP

datum indiening: di 20 mrt 2018, 11:38

Oplaadtijd: 6 uur
Batterijduur: 60 min
Gewicht handstuk: 2,15 kilo
Totaal gewicht: 3,85 kilo
Geluidsniveau: 65/75 dBA
Zuigkwaliteit: 8
Legen: 8
gemiddelde prijs: € 249

Deze stofzuiger zuigt als een beest, hij heet dan ook niet voor niets de Multipower Pet, speciaal voor huishoudens met huisdieren. Op een bank haalt-ie de kattenharen heel goed weg, maar daarbij bijna ook de stof van je bank zelf, hij is net iets te ruw. Onder de bank zuigen lukt niet, want hij komt door zijn dikte nergens makkelijk onder. Het gehele apparaat voelt wat goedkoop aan. Het verwijderen van de handstofzuiger, die je als een soort onkruidverdelger om je schouder hangt, is best zwaar en onhandig, De oplaadhouder is een stuk minder praktisch dan de wandhouders van de andere drie stofzuigers. Het stofreservoir is wel met één handeling van het apparaat te halen en in twee handelingen makkelijk te legen. Het meeste stof ligt netjes in een bolletje op de bodem. Er is een ledlampje dat een groot gedeelte voor de stofzuiger verlicht, maar van bovenaf, wat minder goed werkt dan de horizontale verlichting van de Severin. De zuigkracht past zich automatisch aan, net zoals de gemotoriseerde borstel. Het meegeleverde meubelmondstuk is een aanfluiting. Ondanks de speelgoed-­uitstraling, wat gammele onderdelen en de slechte wendbaarheid, waren sommige testpersonen toch enthousiast over deze stofzuiger, want zuigen kan-ie.

Cijfer: 8

Black_Decker_CUA525BHP.jpg
Sluiten

INHOUDSOPGAVE