RADAR+ Online

Word Abonnee

GettyImages-735895235BW.jpg

Getest: Snoerloze stofzuigers

De stofzuiger zonder snoer rukt op. Lijkt ons superhandig manoeuvreren. Maar is dat ook zo? En zuigt-ie net zo goed als een gewone? We testten er vier.

promobanner3nrs_1_2018

Snoerloos stofzuigen is niet iets van de laatste tijd, in 1979 werd door Black & Decker de kruimeldief geïntroduceerd. Als een aan­vulling op de conventionele stofzuiger, die te groot en te log is om even snel te pakken als er maar een paar kruimels op de grond liggen. Maar een aanvulling op je huidige stofzuiger is niet wat we met deze vergelijkingstest voor ogen hadden. We gaan voor een stofzuiger die je oude moeiteloos vervangt en méér biedt. Het is blijkbaar moeilijk om met een draadloos exemplaar dezelfde zuigkracht te genereren als met eentje die via het stopcontact constant van stroom wordt voorzien, en dat voor een tijd van minimaal 15 minuten. Uiteindelijk zijn er maar een paar ­apparaten die zich met recht een stofzuiger kunnen noemen en méér zijn dan een veredelde kruimeldief. Die dus extra zuigkracht bieden en een extra sterke batterij. Die kwamen in aanmerking voor onze test. De meeste stofzuigers hebben een stofzuigermond met een draaiende borstel die dankzij de zuigkracht het vuil naar binnen werpt. De combinatie van die twee is het meest bepalend. De effectiviteit van de stofzuigermond wordt bepaald door zijn gewicht, wendbaarheid, dikte en breedte. We hebben bij deze test dan ook gekeken naar de zuigkracht én de stofzuigermond. Voor de batterij gelden dezelfde eisen als voor elk draadloos apparaat: hij moet lang genoeg meegaan (in ieder geval een stofzuigersessie van één verdieping in een gemiddeld huis), hij moet een lange levensduur hebben (de batterijen zijn niet zelf te vervangen), krachtig zijn (een stofzuiger­motor vraagt veel stroom), niet zwaar zijn en hij moet snel zijn op te laden. De geteste stofzuigers zijn zakloos. Dat scheelt in de kosten, maar heeft als nadeel dat bij het legen altijd stof vrijkomt.
Dyson V8 Absolute

datum indiening: di 20 mrt 2018, 11:39

Oplaadtijd: 5 uur
Batterijduur: 40 minuten
Gewicht handstuk: 1,55 kilo
Totaal gewicht: 2,63 kilo
Geluidsniveau: 70/86 dBA
Zuigkwaliteit: 9
Legen: 8
Gemiddelde prijs: € 499

Dyson heeft een groot Research & Development Center in Engeland waar de gebruikte technieken elk jaar worden verbeterd. We hebben eerdere versies van deze Dyson mogen testen (zoals de V6) en deze V8 is het neusje van de zalm onder de stofzuigers. Hij ligt heerlijk in de hand, is prachtig afgewerkt, robuust en doordacht, maar dit alles komt wel met een prijskaartje.
Het is de krachtigste stofzuiger van alle vier en maakt daardoor ook wat meer lawaai. Het is al een stuk minder hard dan bij de V6, maar er zit wel een irritante hoge pieptoon in, zeker als het apparaat in ‘max modus’ staat. Door verbeterde filtertechnieken en het gebruik van antistatische koolstofvezelharen wordt ook fijnstof opgenomen en gefilterd. We waren vooral onder de indruk van de verbeterde manier van het legen van het stofreservoir. Dit gebeurt met één handeling en zonder dat er stof ronddwarrelt. Er worden meerdere opzetstukken mee­­geleverd, waarbij de kleine gemotoriseerde borstel met gemak kattenharen van een bank wist te zuigen.

Cijfer: 7

Dyson_V8_Absolute.jpg
Sluiten

INHOUDSOPGAVE