RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Sander van der Heide

muziekdiensen.jpg

Getest: Muziekdiensten

Mensen kochten al steeds minder cd’s, maar nu neemt ook het downloaden van muziek af. Het maakt plaats voor muziek streamen. Muziekdienst Spotify heeft haast 159 miljoen gebruikers! RADAR+ vergelijkt acht muziekdiensten.

promobanner3nummers0218

Wat is het verschil tussen streamen en downloaden? Bij downloaden koop je een specifiek album of liedje, na betaling mag je het downloaden en daarna pas beluisteren. Bij streamen worden twee stappen overgeslagen: de betaling per liedje en het downloaden. Je betaalt namelijk een vast bedrag per maand, waardoor je de beschikking hebt over de gehele bibliotheek van de muziekdienst en deze rechtstreeks kunt beluisteren, zonder eerst het muziekbestand te hoeven downloaden.

Wat heb je nodig om te kunnen streamen? Allereerst heb je een internetverbinding nodig. Of het nou via de 3G-dataverbinding van je telefoon is of de snelle internetverbinding thuis: zonder internet kun je niet streamen. Verder heb je iets nodig om de muziek op af te spelen. Dat kan een smartphone of Androidtelefoon zijn met een hoofdtelefoon, een computer met kleine luidsprekers, tot een grote hifiset met een mediaspeler. Het leuke is dat je met één abonnement op verschillende manieren van je muziek kunt genieten. Wat dacht je van een kleine bluetooth­luidspreker of autoradio gecombineerd met een tablet of smart­phone, een app voor je smart-tv, een multiroom audiosysteem als Sonos of de nieuwe praatassistenten van Google, Amazon of Apple. Vaak heb je alles al in huis om muziek te streamen. Zo niet, dan kun je met een simpele aankoop van start gaan en later makkelijk uitbreiden.

Let op je limiet Onderweg is streamen niet handig als je maar een kleine databundel met een limiet hebt, of een ­slechte verbinding. Gelukkig hebben de ­meeste diensten daaraan gedacht. Bij de meeste mag je voor een aantal dagen de muziek die je hebt uit­gekozen, opslaan in het geheugen van je telefoon. Een andere oplossing is dat de kwaliteit van het geluid is aan te passen. Zo kun je instellen dat bij gebruik van wifi, het geluid op de hoogste kwaliteit wordt afgespeeld en bij gebruik van je databundel een lagere ­kwaliteit, die weinig data verbruikt.

De grote spelers
Voor de test hebben we geluisterd naar muziekdiensten die in Nederland beschikbaar zijn. Hiervan is Spotify de bekendste en de grootste in aantal gebruikers. Waarschijnlijk ook omdat van de 159 miljoen gebruikers wereldwijd er ‘slechts’ 71 miljoen ­betalende gebruikers zijn; de rest heeft een gratis account. ­Desondanks is dat nog steeds twee keer zo veel als de 36 miljoen gebruikers van de één na grootste muziekdienst, Apple Music. Deezer en ­Amazon Music volgen met minder dan 10 miljoen gebruikers. En dan zijn er nog een paar kleintjes met niet meer dan 2 miljoen ­gebruikers: Napster, Qobuz, Tidal en Juke. Deze diensten zijn vaak maar actief in een paar landen, het zegt dus niets over het aanbod en de luisterervaring. De grote afwezige in onze test is Google. Google gaat namelijk stoppen met de dienst in zijn huidige vorm; Google Play Music. Geen paniek als je een abonnement hebt, er komt iets anders voor in de plaats.

Mijn muziek Het aanbod ligt bij alle diensten rond de 40 mi­l­joen nummers, met uitschieters tot bijna 50 miljoen. Het grootste gedeelte van al die muziek wordt aangeleverd door 7Digital, een bedrijf dat muziek verzamelt en doorsluist naar alle diensten. Toch komt het voor dat je bepaalde muziek niet terug kunt vinden. Meestal heeft dat te maken met ­rechten over de opnames, een artiest die niet wil dat zijn muziek gestreamd kan worden of een maatschappij die de rechten alleen voor ­bepaalde landen heeft, waar Nederland niet bijzit. Zo ­konden we ­bepaalde albums van Garth Brooks, Prince, Def Leppard, Ray LaMontagne, Yellowjackets, Gino ­Vannelli en Beyoncé nergens vinden. Wie weet komen die nog.

En dan heb je opeens 40 miljoen nummers Als je voor het eerst gebruik gaat maken van een streamingdienst zul je merken dat je eigenlijk niet eens weet wat je moet afspelen. Veertig miljoen nummers, welke kies je als eerste? Om je daarbij te helpen, geven de diensten je allerlei tips. De ­nieuwste releases worden getoond, er zijn hitlijsten te zien, je kunt in een bepaald muziekgenre zoeken en zelfs je stemming aangeven. Hoe meer je ­luistert, des te beter de muziek die je wordt aangeboden ­aansluit op je smaak. Er zitten namelijk allemaal algoritmes achter zo’n dienst, die jouw luister­gedrag volgen.

Wie maakt de beste playlists? Bij streamen zijn de albums een stuk minder belangrijk geworden en draait alles om afspeel­lijsten, genaamd playlists. Een afspeellijst kan één tot wel 10.000 nummers bevatten en staat vaak in teken van een thema als een artiest, gebeurtenis of seizoen. Ze zijn zelfs zo belangrijk dat elke dienst mensen in dienst heeft die continu playlists maken. Naast de playlists van de muziekdiensten, hebben de platenmaatschappijen ook hun eigen playlists onder een andere naam als ­Filtr, Topsify of Digster. Daarnaast zijn er nog allerlei onafhankelijke initiatieven en kunnen gebruikers ook hun eigen playlists maken en weer delen. Zo zijn er playlisters die honderdduizenden volgers hebben waardoor platenmaatschappijen en artiesten er soms alles voor over hebben om in zo’n afspeellijst terecht te komen.

Even over de kwaliteit We hebben alle diensten op audiokwaliteit getest en die is bij alle redelijk tot goed te noemen. Er wordt gebruikgemaakt van een digitale codec om de muziek via het internet naar je toe te streamen, wat erop neerkomt dat je naar een audiobestand met mp3-kwaliteit luistert. Hoe lager je zelf de kwaliteit/bitrate instelt, hoe slechter de mp3-kwaliteit. Over het algemeen is het goed genoeg om te beluisteren op simpele hoofdtelefoons, in de auto of een via een bluetoothluidspreker. Wil je echter cd-kwaliteit of zelfs nog beter dan dat (high ­resolution), dan ben je aangewezen op Tidal, Qobuz of Deezer. Dit gaat meestal wel gepaard met een toeslag van € 5 per maand.

Gratis Gratis naar al die muziek luisteren kan natuurlijk niet en toch bieden een paar muziekdiensten de mogelijkheid van een gratis account. Bij Deezer, Juke en Qobuz kun je gewoon een account aanmaken, playlists maken en door alle muziek heen struinen. Je kunt ook ­luisteren naar de muziek, maar slechts een halve minuut. Het is een mooie manier om de dienst wat uit te proberen. Alle diensten bieden overigens eerst een maand gratis aan om uit te proberen. Spotify is de enige die een gratis account heeft, zij het met allerlei beperkingen, als lage geluidskwaliteit, geen nummers kunnen overslaan en allerlei advertenties die je tussendoor krijgt te horen.

Van de ene naar de andere dienst overstappen Je kunt vaak je afspeellijsten en favoriete albums en nummers overzetten naar een nieuwe dienst. Helaas niet rechtstreeks, maar met een programma of een online-dienst. Een programma als Stamp zet elke playlist van de ene muziekdienst om naar een andere dienst en Soundiiz is een website waar je kunt inloggen met verschillende accounts en playlists kunt synchroniseren. Het is dus slim om een overlappende periode te hebben waarin je alles kunt overzetten. 
DE TEST
We hebben er dit keer voor gekozen om geen cijfer te geven als eindscore voor elke dienst. Er is niet één dienst die niet deugt, maar ook niet eentje die alles heeft wat je nodig hebt, elke dienst heeft zijn eigen voor- en nadelen. Vandaar dat we in het kort aangeven wat ons bevalt, waar we minder enthousiast over zijn en welke unieke eigenschappen een dienst heeft. Zo kun je veel ­makkelijker bepalen of iets bij je past of niet.

 • Spotify.jpg
  Spotify

  Om de grootste dienst ter wereld te blijven, innoveert Spotify met allerlei aanvullingen. Zo kun je ook naar podcasts luisteren, krijg je concertdata van de artiesten die je volgt, gebruiken ze algoritmes die bijna nooit de plank misslaan en kun je met verschillende mensen een playlist bijhouden. Spotify is onze favoriet om nieuwe muziek
  te ontdekken en te delen met anderen.
  Discover Weekly, een afspeellijst die elke maandag dertig nieuwe nummers laat horen die ­verrassend aansluiten op je muzieksmaak. Met Spotify Connect kun je op heel veel ­apparatuur je muziek bedienen vanuit de app op je telefoon of computer. Zelfs als je de app afsluit, loopt de muziek nog door op het apparaat.

  PRIJS gratis/€ 9,99 (Premium) /€ 14,99 (Premium for family)/ € 4,99 (Premium for Students)/ Premium + Headspace voor € 14,99.
  CD-KWALITEIT Nee.
  PLATFORMS Mac/Windows/iOS/Android.
  spotify.com

 • Qobuz.jpg
  Qobuz

  Waar de andere diensten wat opdringerig kunnen overkomen, straalt Qobuz rust uit. De dienst lijkt ook wat meer gericht te zijn op liefhebbers van klassiek, jazz en serieuze popmuziek. Verbonden aan de Qobuz Store, waar je de muziek ook in allerlei formaten kunt kopen, vooral interessant voor de ‘audiofielen’ onder ons.

  +    Naast cd-kwaliteit bieden ze ook nog Hi-Res audio. Dit is de best klinkende muziekdienst die we hebben gehoord. Er zijn veel achtergrondartikelen over muziek, artiesten en apparatuur te vinden.
  -    Ook hier blijft de Nederlandse markt wat achterwege.

  PRIJS gratis/€ 9,99/€ 19,99/ € 28,99 (gratis/standaard/hifi/hi-res).
  CD-KWALITEIT Ja.
  PLATFORMS Mac/Windows/iOS/Android/webapp.
  qobuz.com

 • napster.jpg
  Napster

  Napster heeft een Nederlandstalige versie en biedt de grote hits in Nederland aan, verder is er eigenlijk geen unieke eigenschap te vinden die de andere diensten niet hebben, alleen wat korte video-interviews met buitenlandse artiesten.

     Ondersteuning voor Sonos, Denon, Samsung, Raumfeld, Libratone en Nintendo.
     Geen programma voor Mac of pc, alleen via een webapp. PRIJS € 9,95.
  CD-KWALITEIT Nee.
  PLATFORMS OS/Android/Webapp.
  nl.napster.com


 • Tidal.jpg
  Tidal

  Als er een dienst is waar binnen­­kort het doek zou kunnen vallen, dan is het Tidal. Geruchten gaan dat er nog maar 1 miljoen gebruikers wereldwijd zijn. Jammer, want het is een solide platform met goede geluidskwaliteit. Voornamelijk veel hiphop en r&b, albums van Jay-Z en Beyoncé die niet op de andere platforms staan (zij zijn ook eigenaar van de dienst).

     Cd-kwaliteit, goede suggesties die aansluiten bij je muzieksmaak en ondersteuning van veel apparatuur.
  PRIJS € 9,99/€ 19,99 (standaard/hifi).
  EXTRA'S Videoclips.
  CD-KWALITEIT Ja.
  PLATFORMS Mac/Windows/iOS/Android/Webapp.
  tidal.com

 • Amazon_Music.jpg
  Amazon Music

  Sinds kort ook in Nederland, maar net zoals bij de videodienst Amazon Prime Video, lijkt hij nog niet echt klaar te zijn voor de Nederlandse markt. Alle Nederlandse tracks en albums zijn er wel te vinden, maar de suggesties zijn vooral gericht op de Amerikaanse markt.

     Eventuele combinaties met het Prime lidmaatschap. -    Engelstalige app en website. prijs € 9,99/€ 14,99 (standaard/gezin van 6 personen).
  EXTRA'S Videoclips.
  CD-KWALITEIT Nee.
  PLATFORMS Mac/Windows /iOS/Android/Webapp. amazonmusic.com

 • juke.jpg
  Juke

  Nieuwe dienst van Nederlandse bodem, gericht op luisteraars die voor het eerst gaan streamen en toch ook nog radio willen luisteren. Je krijgt playlists en suggesties door radio-dj’s als Edwin Evers en Giel Beelen. Je kunt ook nog luisteren naar ­verschillende Nederlandse internetradiostations.

  +    Erg Nederlands ingesteld, wat vertrouwd overkomt, maar desondanks toch alle buitenlandse tracks beschikbaar. -    Net van start gegaan, dus is nog een beetje ‘kaal’. ­Sommige functies moeten nog worden geïmplementeerd. PRIJS € 9,99 extra’s Internetradio. cd-kwaliteit Nee.
  PLATFORMS iOS/Android/Webapp.
  start.juke.nl


 • deeser.jpg
  Deezer

  Deze Franse dienst timmert hard aan de weg om in Nederland een grote speler te worden. Veel ­Nederlandse playlists, nieuws over artiesten en ondersteuning van ­opkomende artiesten. Muziek wordt met de functie Flow helemaal op je smaak ­aangepast.

   +    Ondersteuning voor heel veel verschillende apparatuur: Amazon Alexa, Xbox, Chromecast, Smart TV app, Sonos, Heos, Onkyo, BlueSound, Philips, Carplay, BMW en meer, veel meer. Biedt ook de mogelijkheid om in cd-­kwaliteit te streamen.
  PRIJS € 9,99/€ 14,99/€ 19,99 (standaard/gezin van 6 personen/hifi). 
  CD-KWALITEIT Ja, het duurste abonnement.
  PLATFORMS Mac/Windows/iOS/Android/Webapp.

  deezer.com

 • Apple_Music.jpg
  Apple Music

  Een van de weinige hard­ware-fabrikanten die een eigen muziekdienst heeft. Het is als onderdeel van iTunes te activeren en biedt voor een groot deel dezelfde muziek die je kunt terugvinden in de iTunes Store.

  +    Werkt vlekkeloos samen in het hele Apple ecosysteem, dus Mac, iPhone, Apple Watch of Apple tv. Heeft ook een Android app en Windows ondersteuning. De geluidskwaliteit is zoals we die gewend zijn van de iTunes Store: erg goed!

     Afhankelijkheid van Apple-producten is ook een nadeel.

  PRIJS € 4,99/€ 9,99/€ 14,99 (student/standaard/gezin van 6 personen).
  EXTRA'S Videoclips.
  CD-KWALITEIT Nee.
  PLATFORMS Mac/Windows/iOS/Android.
  apple.com