RADAR+ Online

Word Abonnee

spir.jpg

Getest: Spiraalsnijders

Van bijna alle groenten kun je met een spiraalsnijder flinterdunne slierten snijden, die je dan kunstig op een bord drapeert, in een salade verwerkt of net als echte pasta met een pastasaus serveert. Stylist Anne-Marie Rem testte er twee, en ook nog een gewone dunschiller. 

 

GEFU Spirelli spiraalsnijder

Te koop bij o.a. Blokker voor € 17,99

Dit simpele apparaatje lijkt een beetje op een enorme puntenslijper, en zo werkt-ie ook. Ik snijd een courgette in vier langwerpige kwarten en begin het eerste kwart te ‘slijpen’. In het begin moet ik even de juiste draai te pakken krijgen, en worden het korte slierten. Maar dan begint de vaart erin te komen. Door goed te draaien komt er slag in de slierten en al gauw heb ik een bord vol mooie, losse krullen. Maak je op deze manier pasta van groente, dan hoef je de slierten niet te koken, maar ze slechts een paar minuten door de hete saus te roeren. Pas bij het schoonmaken van de vlijmscherpe messen op dat je niet in je vingers snijdt.
Voordeel: Handzaam in gebruik, makkelijk op te bergen.
Nadeel: De groentes die je erin wilt doen, moeten niet te dik zijn. Kijk uit voor je vingers met die scherpe messen.


Westmark Radimax spiraalsnijder

Te koop bij o.a. kookpunt.nl voor € 9,50

Deze spiraalsnijder ziet er bedrieglijk eenvoudig uit. Je schuift de groente op de lange pin, steekt je vinger in het ‘oog’ en draait die in de rondte. Voorzichtig steek ik de centreerpen van de spiraalsnijder in een courgette en draai het mesje rond. Al gauw blijkt dat je de pen precies in het midden van de courgette moet steken. Geen makkelijke opgave, want ik val in de supermarkt altijd op de wat zielige courgettes, met een afwijking naar links of rechts. Met een kaarsrecht model gaat het beter: er rollen mooie slierten uit. Maar naarmate ik verder draai, wordt het gat waar de pen in zit ruimer en ontstaat er natte groentepulp, waardoor de courgette niet veel houvast meer heeft. Waarschijnlijk is dit een prima apparaat voor de wat hardere groentesoorten, maar voor het maken van courgettespaghetti is-ie niet geschikt.
Voordeel: In een keukenla neemt het apparaat weinig ruimte in.
Nadeel: Niet geschikt voor zachtere groentesoorten.


De good old dunschiller

Te koop bij o.a. hema.nl voor € 2,-

Waarom zou je een spiraalsnijder aanschaffen als je groenteslierten ook kunt maken met iets wat waarschijnlijk al in het keukenlaatje ligt? Neem nou de dunschiller. Je roetsjt de schiller over de lengte van de groente en klaar ben je. Kijk wel uit voor je vingertopjes bij het einde van de groenten. Een spiraalsnijder zorgt voor sierlijke slierten, de dunschiller zorgt voor meer stevige, rechte plakjes. Op zich niet erg, maar het oog wil ook wat. En op een of andere manier smaakt de courgette-spaghetti gemaakt met de Spirelli spiraalsnijder net iets lekkerder dan die gemaakt met de dunschiller.
Nadeel: Het worden saaie slierten.
Voordeel: Kost bijna niks.