RADAR+ Online

Word Abonnee

GettyImages-699168343C.jpg

Getest: Fietsnavigatie

Apparaatjes voor als je niet precies weet hoe je ergens komt, maar ook als je een mooie fietstocht gaat maken. We testten er vier, van een computertje dat vertelt welke route de snelste is en intussen je hartslag meet, tot een slim horloge dat gaat trillen als je rechtsaf moet.

3nummers

Als je een fietstocht gaat maken, wil je natuurlijk over leuke weggetjes fietsen en de grote wegen mijden. Daar kun je wel wat navigatie bij gebruiken. En dan heb je weer heel andere navigatie nodig dan als je ergens met de auto heenrijdt of gaat wandelen. Voor fietsnavigatie wordt gebruikgemaakt van een combinatie van fietskaarten en de standaard wegenkaarten. Fietsers hebben behoefte aan twee verschillende soorten fietsroutes, namelijk die van A naar A en die van A naar B.


Van A naar A

Van A naar A is, je raadt het al, een rondje. Of liever gezegd: een fietstochtje, een tourrit. Dat kan een sportieve rit zijn op de racefiets, waarbij van tevoren een heel parcours moet worden uitgezet. Maar daarvoor worden navigatiesystemen eigenlijk meer gebruikt voor het meten van je activiteit en prestaties van de rit, en niet voor het navigeren. Voor pleziertochtjes kom je met zogeheten fietsknooppunten al een heel eind. Deze worden langs de weg duidelijk aangegeven op witte bordjes met een groene rand. Van tevoren kun je de route tussen de knooppunten bepalen of laten bepalen op verschillende websites, zoals die van de Fietsersbond (routeplanner.fietsersbond.nl), route.nl, Nederland Fietsland (nederlandfietsland.nl/knooppuntroutes)
en de ANWB (anwb.nl/fietsen/fietsroutes). Je kunt de hele route gemakkelijk op een briefje in je telefoon noteren als een cijfervolgorde. Bijvoorbeeld dit mooie fietstochtje in Flevoland: 61>47>75>37>87>21>61. Wil je niet gebruikmaken van de knooppunten maar meer je eigen route bepalen, wil je een specifieke plaats aandoen, of wil je de route op een kaart volgen, dan kan fietsnavigatie goed van pas komen.


Van A naar B

Er zijn ook routes met een begin- en eindpunt. In dit geval niet de bekende routes voor boodschappen of woonwerkverkeer, maar die je eenmalig naar een onbekende plek brengen. Dit kan een toeristische route zijn die je volgt op een fietsvakantie of  tijdens een fietsweekend. Maar het zijn ook routes in een stad waarbij je gebruikmaakt van een OV-fiets, huurfiets of een meegenomen (vouw)fiets. Hiervoor worden heel andere eisen aan je route gesteld: je wilt misschien zo snel mogelijk van A naar B met een planner die rekening houdt met fietspaden. Ook aan de manier van navigatie stel je dan andere eisen. Je laat het apparaat namelijk niet aan je fiets zitten, maar bevestigt ‘m er tijdelijk op.

De test

We hebben voor deze test geen vergelijk gemaakt van verschillende navigatie-­apparaten, maar een vergelijk van de verschillende manieren om al fietsend te navigeren. Elke manier heeft namelijk voor- en nadelen, naar gelang het soort fietsroutes dat je kiest.
Smartwatch

datum indiening: do 07 jun 2018, 13:02

CIJFER: 7
De smartwatch is nog niet zo populair en met prijzen vanaf € 250 zal dat ook niet snel veranderen. Je kunt er wel heel handig mee navigeren. Voor wandelroutes is hij zelfs nog handiger dan een smartphone. Je tilt je pols even op en ziet de info die je nodig hebt. Bij fietsen is dat iets minder handig, want dan moet je even met één hand sturen. Als je er eenmaal aan gewend bent, lukt het ook wel om het display af te lezen met beide handen aan het stuur. De mogelijkheden om apps te downloaden zijn helaas erg klein. Google Maps heeft bijvoorbeeld geen Apple Watch-versie en Apple’s Kaarten-app heeft weer geen fiets-
navigatie. Voor de Apple Watch zijn we erg te spreken over CycleMaps, die werkt zelfs zonder dat je een iPhone nodig hebt. Je ziet hoeveel meter je nog moet rijden tot de volgende afslag en via trillingen wordt aangegeven wanneer je moet afslaan. Voor de Samsung Gear gebruikten we de app Gear Navigation in combinatie met een Android telefoon.

GESCHIKT VOOR
Vooral voor korte ritjes van A naar B en bij het huren van een fiets; je kunt je telefoon lekker in je zak houden en hebt geen houder nodig.
VOORDEEL
+ Geen houder nodig.
NADEEL
- Nog steeds vaak een smartphone nodig.

GettyImages-481616102.jpg