RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: José Rozenbroek | Beeld: Bob Eshuis | Styling: Evelien Reich

HR_BH_BobEshuis_VRIJ_NIEUW.jpg

T-shirtbeha

Een goede T-shirtbeha die ontbreekt in geen enkele lingeriela, maar de verschillen kunnen groot zijn. Ook in prijs. Wat is de beste? Welke blijft het langst mooi? Radar+ ging er vier voor je passen.

 

Al twintig jaar runt Nancy ten Brink haar speciaalzaak Nencies in Haarlem. Van heinde en ver komen vrouwen naar haar winkel voor lingerie, kousen en badmode. Ze verkoopt aan BN’ers die soms wel 5000 euro in een keer besteden, maar ook aan heel gewone vrouwen die van mooie lingerie houden en sparen voor een goede beha. Ze verkoopt ze in alle soorten en maten – van 65AA tot 95N. Die laatste bestelt ze op verzoek in Duitsland. Nancy schat dat 7 van de 10 vrouwen niet tevreden of zelfs ongelukkig is met haar figuur. En nog steeds dragen 3 van de 4 vrouwen de verkeerde maat. ‘Dan denken ze dat ze net als twintig jaar geleden nog steeds 75B hebben. Intussen zijn ze tien kilo aangekomen, hebben ze twee kinderen gekregen en zijn ze in de overgang. De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft eerder 85D.’ Laat je dus altijd goed opmeten, is haar devies. Een beha die niet goed past, doet niks voor je figuur, geeft onvoldoende steun en zit ook nog eens vervelend. 'Veel vrouwen willen ’s middags om 4 uur nog maar één ding: uit die beha!’

De test-methode
We schakelen Nancy als vakvrouw in voor de T-shirtbeha-test. Ze zal drie beha’s van grote ketens als HEMA, H&M, Hunkemöller blind keuren, en vergelijken met een beha van een speciaal lingeriemerk. We hebben de merkjes uit de beha’s geknipt , zodat Nancy niet ziet welke beha van welk merk is. Uw kieskeurige verslaggeefster, die al snel van alles jeuk krijgt, zal de beha’s vervolgens een paar dagen dragen en tot slot wassen.

Over wassen gesproken
Beha’s moet je na twee dagen dragen wassen, vindt Nancy. Je huid is altijd een beetje vet en dat vet tast het lycra aan. Was niet met een wolwasmiddel – dat legt een juist een vettig laagje om de textuur– maar met een vloeibaar fijnwasmiddel. Was op 30% en doe de beha altijd in een waszakje. Dat is beter voor je beha, maar ook voor je wasmachine; een losgeschoten beugel of een paar haakjes kunnen onherstelbare schade aanrichten. En laat je vuile beha niet twee weken onder natte handdoeken in de wasmand liggen; dat doet de boel geen goed.

En hoe bewaar je ze?
Van beha’s met een zachte padding mag je de cups in elkaar schuiven. Beha’s met een hardere vulling kun je beter niet opvouwen maar in de breedte in de lade leggen, dan beschadigen de cups minder snel. Draag je graag setjes? Bewaar bijpassende strings en broekjes in de cups. Hoef je ‘s morgens nooit te zoeken naar het bijbehorende slipje. De ideale T-shirtbeha is glad en naadloos, vertoont geen bobbels of randjes onder een strak shirt; is een klein beetje ‘padded’, met een voorgevormde cup van foam dus, waardoor er nooit en te nimmer tepels te zien zijn; is voor alledag, moet makkelijk te wassen zijn en na verschillende wasbeurten geen butsen, kreukels en bobbels vertonen; ziet er ook nog een beetje leuk uit, met een mooie rug of kanten bandjes; geeft steun, ook aan grotere maten (vanaf D); voel je de hele dag niet.

Conclusie
Kun je wat meer geld uitgeven, dat is de beha van de Simone Pérèle de beste keuze; zit en oogt fantastisch, blijft jaren goed, ook na veelvuldig wassen. Voor een kleinere beurs en dito borsten is de T-shirt-beha van de Hema helemaal niet slecht. Waarschijnlijk kun je hem na een half jaar weggooien, als je hem elke week een paar keer draagt, maar voor 6,25 mag dat best. Ook een goede keuze is de beha van H&M, die wat meer stevigheid biedt.
DIT ZIJN TESTUITSLAGEN UIT HET RADAR+ MAGAZINE 1 - VOORJAAR 2013

 • bh3.gif
  H&M

  Prijs: €14,95
  Cijfer prijs/kwaliteit:7

  Nancy’s oordeel:
  ‘Ziet er helemaal niet slecht uit. Soepele cup die mooi gesneden doorloopt in het bandje. Stevige rugband van dubbele stof; jammer dat ie helemaal recht is. De te smalle bandjes en het korte tussenstukje geven weinig steun aan grotere maten.’ Draagcomfort: Hij zit op zich helemaal niet slecht, maar valt een beetje klein, dus pas ook even een maat groter dan je gewend bent. Na het wassen: Blijft perfect, ook na het wassen.

 • bh2.gif
  Hunkemöller

  Prijs: €19,95
  Kwaliteit: 5

  Nancy’s oordeel:
  ‘Heb je hem al gedragen? Nee? Hij lijkt wat groezelig. En de cups vertonen nu al kreukels. Na het wassen blijft hier weinig van over. De kanten bandjes ogen lief, maar zijn afgewerkt met hard garen: dat gaat gegarandeerd irriteren.’ Draagcomfort: Het tussenstukje is te laag en daardoor is deze beha alleen geschikt voor stevige borsten. Prima is de dubbele rugband; jammer alleen dat ie niet in een punt naar het bandje toe loopt, een wat rondere pasvorm aan de achterkant geeft meer steun. Na het wassen: Nancy krijgt gelijk, de beha komt uit de wasmachine met cups vol butsen.

 • 1bh1.gif
  HEMA

  Prijs: twee voor €12,50
  Prijs/kwaliteit: 6

  Nancy’s oordeel:
  ‘Een schattig behaatje met dat kleine kantje. Tussenstukje is wat smal. Dat geeft, net als de te smalle bandjes, te weinig steun. De rugband is slap en smal, jammer dat ie niet van dubbele stof is gemaakt. Niet geschikt voor grote maten.’ Als Nancy hoort dat deze beha slechts € 6,25 kost, valt ze bijna van haar stoel. ‘Hoe kunnen ze het er voor maken!’ Draagcomfort: Niet slecht, hoewel de cups iets te laag zijn uitgesneden. Dat geeft ongewild een wat overbloezend effect. Beugels prikken een tikje aan weerszijden van de borst. Na het wassen: Cup ietwat bobbelig, een bandje gaat kapot na drie keer dragen.


 • bh4.gif
  Simone Pérèle

  Prijs: Caressence, € 69,95
  Cijfer prijs/kwaliteit: 9

  Als Nancy gevraagd wordt naar haar favoriete T-shirtbeha trekt ze zonder omwegen die van het luxe lingeriemerk Simone Pérèle uit de kast. ‘Hiervan verkoop ik er vijftig per week. Als je deze eenmaal hebt gedragen, wil je nooit meer anders.’ De cup is zacht en omsluit goed de borst; de rugband is van mooi glad kant en loopt in een puntje naar de bandjes die redelijk breed zijn en met zacht foam gevoerd. Hij is echter niet goedkoop: