RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Hans-Pieter van Stein-Callenfels

tablets.png

Mini-tablet

Op de bank hangen, beetje internetten, filmpje kijken of een boek lezen – en dat alles op één plat touchscreen-computertje. Welke is de beste?

Wat is een mini-tablet?
Mini-tablets zijn apparaatjes die tussen het formaat van de smartphone en de volwassen, ‘iPad-achtige’ tablet in zitten. Gemiddeld hebben die kleine tablets een beelddiagonaal van 7 tot 8 inch, zo’n 18 tot 20 centimeter, het formaat van een flink pocketbook, waarmee ze een slag kleiner zijn dan de traditionele tablets. We zetten de beste en populairste modellen op een rijtje. En geven antwoord op de belangrijkste vragen.

De mini-tablet, waarom bestaat ‘ie eigenlijk?
Op die vraag zijn twee antwoorden mogelijk:
1. Prijs.
2. Gemak.
Om met vraag 1 te beginnen: kleinere tablets hebben een kleiner scherm, een kleinere batterij, en een minder krachtige processor. Daarom zijn ze gemiddeld een stuk goedkoper dan hun grote broers. Niet iedereen heeft zin om € 400 uit te geven aan een gadget die, anders dan een gewone computer, niet écht noodzakelijk is. Een mini-tablet heb je al voor ongeveer € 200. Maar punt 2, gebruiksgemak, is nog belangrijker. Een grote tablet moet je vanwege het formaat en gewicht eigenlijk met twee handen vasthouden. Zeker in bed of op de bank – waar het apparaat bij uitstek wordt gebruikt – is dat op den duur vermoeiend. Een lichtere, kleine tablet is met één hand vast te houden. Voor lezen, surfen, gamen of video kijken wel zo fijn. En ook wie ‘m zakelijk gebruikt, als agenda, mailapparaat en notitieblok, is gebaat bij het kleine gewicht.

Ik heb al een smartphone. Heb ik dan iets aan een mini-tablet?
Toegegeven, afgezien van het formaat zit er op het eerste gezicht niet zo veel verschil tussen een mini-tablet en een smartphone Ja, met een tablet kun je doorgaans niet bellen. Maar heb je wel eens een serie of film gekeken op het schermpje van je telefoon? Het kan, maar het is erg vermoeiend voor je ogen. Het zelfde geldt voor het lezen van een e-book: op je telefoon kan het ook, en voor een treinritje van 20 minuten is het prima. Voor een avondje bankhangen niet. Bovendien komen veel programmaatjes en websites nu eenmaal veel mooier uit op een groter scherm. Zoals de marketeers zeggen: een smartphone is lean forward, een tablet is lean back.

Kan ik met een mini-tablet ook internetten als ik niet op een WiFi-netwerk zit?
Ja, met sommige duurdere mini-tablets wel. WiFi, waarmee je op een draadloos netwerk kunt, hebben ze allemaal. Sommige hebben ook de mogelijkheid om via het 3G- of het (snellere) 4G-netwerk van een telefoonprovider te internetten. Daar heb je dan wel een simkaart voor nodig, die in je tablet gaat.

Apple, Android of Windows 8?
Welke mini-tablet wil je? Voor je die beslissing neemt, is het slim om te kijken wat je nu al aan apparatuur hebt. Een tablet draait namelijk op een bepaald besturingssysteem, en hoe meer je binnen één systeem blijft, hoe simpeler alles wordt. De iPad Mini draait, net als de iPhone en zijn grote broer de iPad, op Apple’s eigen iOS, een gesloten ‘ecosysteem’ waarvoor honderdduizenden apps te vinden zijn, naast talloze liedjes, boeken, films, audioboeken en podcasts. Op app-gebied heeft Apple een streng deurbeleid: de kwaliteitseisen die het bedrijf stelt aan de app-makers, zijn stevig. Dat is een voordeel, want slechte of half werkende apps zul je niet snel vinden. Het nadeel is dat je – of je nu app-bouwer of -gebruiker bent – in de liefdevolle houdgreep van Apple zit. Het grote alternatief is Android, een van oudsher open source besturingssysteem.

De grootste concurrenten van de iPad, die gebouwd worden door Samsung of Asus, draaien op Android, net als veel smartphones.
De openheid van Android betekent dat iedereen er apps voor mag bouwen én publiceren. Er is dus veel kwaliteit te vinden voor Android, maar ook heel veel rommel. En omdat er zo veel verschillende apparaten zijn die op Android draaien, met allemaal verschillende schermresoluties en andere hardware, moet je soms goed zoeken naar de app die op jouw apparaat werkt. Voor beide systemen is iets te zeggen, dus kijk wat bij jou en jouw digitale huishouden past. Heb je al een smartphone die op Android draait en waarvoor je allemaal apps hebt gekocht? Dan kun je beter bij Android blijven. Heb je daarentegen thuis allemaal Macs, een iPhone en een Apple TV, heb je ook al flink geïnvesteerd in muziek en films uit de iTunes Music Store? En ligt de biografie van Steve Jobs op je nachtkastje? Dan ligt het ‘t meest voor de hand om bij Apple te blijven.

Een derde optie is Windows 8, dat eind 2012 werd gelanceerd.
Maar omdat er nog geen kleine tablets te krijgen zijn die op Windows 8 draaien, laten we die software buiten beschouwing. RIM, bekend van de BlackBerry, heeft ook een tablet die draait op eigen software, maar langzaam gaat dat bedrijf ook over op Android.
 • 4.mid.png
  MID Tablet M712

  Cijfer: 5,0
  Wat:

  Een tablet voor het lagere segment. De MID draait op Android maar heeft een relatief oude, langzame processor. Mobiel internetten met 3G is geen optie, tenzij je er een speciale dongle bij koopt. Wel is de MID dun (8,6 mm, slechts anderhalve millimeter dikker dan de iPad Mini) en kun je er SD-kaartjes en USB-sticks op aansluiten.

   

  Scherm:
  Met een resolutie van 800 x 600 pixels op 7 inch heeft de MID het onscherpste scherm van de vier besproken tablets. Ook is de kijkhoek beperkt en is de tablet in zonlicht vrijwel onleesbaar.

  Kosten:

  Vanaf € 90.

  Plus:

  Dun. Goedkoop. Wie weinig wil uitgeven, maar wel eens wil rommelen met een tablet, valt zich hier geen grote buil aan.

  Min:

  Langzame processor. Belabberd scherm. Loopt soms vast.

 • 1-ipad.png
  I-Pad Mini

  Cijfer: 8,0
  Wat:
  Apple-goeroe Steve Jobs heeft bijna tot aan zijn dood in 2011 volgehouden dat er geen markt zou zijn voor mini-tablets; dit jaar in oktober bleek Apple toch overstag te zijn gegaan. De iPad Mini is van binnen hetzelfde als de iPad 2, maar dan een flinke slag kleiner. Daardoor is hij goedkoper dan zijn grote broers, hoewel Apple nog altijd niet op prijs concurreert en de Mini ten opzichte van de rest aan de prijs is.


  Scherm: 
  Met een scherm van 7,9 inch is dit de grootste mini-tablet. Schermresolutie is 1024 x 768 pixels. Dat ziet er aardig uit, maar wie gewend is aan de schermen van Apple’s iPhone 4 en 5, of de nieuwere iPad, zal het al snel onscherp vinden.


  Kosten:
  De simpelste versie met 16 GB geheugen en alleen WiFi kost € 329 – dat is maar € 70 goedkoper dan de simpelste grote iPad. Het duurste model uit de Mini-serie, de 64 GB met 4G voor mobiel internet, kost € 659. Te krijgen in wit en zwart.

  Plus: 
  Apple-design. Goede batterijduur. Heel veel apps van goede kwaliteit. met 4G. Nog een voordeel: alle iTunes-apps passen precies.

  Min: 

  Scherm: lage resolutie. Prijs relatief hoog. Opladen en aansluiten gaat via Apple’s eigen lightning-stekker: de stekkers van oudere i-spullen passen niet.

 • 2-samsung.png
  Samsung Galaxy tab 2 7.0

  Cijfer: 6,5
  Wat:

  Een 7-inch tablet van Samsung, de grote concurrent van Apple. De Tab 2 draait op de nieuwste versie van Android en de duurdere modellen hebben de mogelijkheid om mobiel te internetten en te bellen via een simkaartje.

  Scherm:
  De Galaxy Tab 2 heeft een resolutie van 1024 x 600 pixels. Dat is qua kleurdiepte en pixeldichtheid niet het beste wat er te krijgen is.

  Kosten: 
  De simpelste versie heeft een geheugen van 8 GB en kost ongeveer € 230. Versies met meer geheugen en een 4G-verbinding zijn te krijgen vanaf € 300. De Tab 2 is er in het wit en het zwart.

  Plus:
  Het geheugen is uitbreidbaar met een SD-kaartje. Wie overal mobiel wil internetten, kan kiezen voor de versie met 4G.

  Min:
  De prijs. Scherm valt tegen. Batterijduur is gemiddeld. De verouderde processor is niet supersnel.


 • 3.google.png
  Google Nexus 7

  Cijfer: 8,5
  Wat:

  Een 7-inch tablet met de naam van Google erop, maar gebouwd door Asus, een Taiwanese elektronicafabrikant. De Nexus 7 draait op de nieuwste versie van Android, wat eigendom is van Google. De bedoeling: veel content kopen bij Google Play (groot aanbod voor Amerikaanse gebruikers; wij in Europa hobbelen er een beetje achteraan, maar Google heeft beterschap beloofd). De Nexus werkt uiteraard vlekkeloos samen met andere Google-toepassingen als Gmail, Google Maps en Google Agenda. 

  Scherm:
  Met een resolutie van 1280 bij 800 pixels is het scherm van de Nexus aangenaam scherp. Ook is de kijkhoek goed.

  Kosten:
  € 249. Daarvoor krijg je 32 GB opslag (de modellen met kleinere opslag zijn uit het assortiment). Een Nexus-versie waarmee je overal mobiel kunt internetten (via een simkaart) is binnenkort verkrijgbaar voor € 50 extra.

  Plus:
  Een krachtige processor, uitstekende batterijduur en een scherpe prijs.

  Min:
  De enkele speaker geeft niet zo’n mooi geluid. De achterkant is van plastic, wat goedkoop aan kan voelen. Geen HDMI uitgang, geheugen is niet uitbreidbaar.