RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Loethe Olthuis | Beeld: Frank Brandwijk

biowijn-rij.jpg

Biowijn

Is biologische wijn wel lekker en niet duur? Eet- en drinkschrijver Loethe Olthuis selecteerde drie witte en drie rode onder de €7 en proefde ze blind met een liefhebberspanel.

 

Het panel:
- Dineke, bewuste (biologische) consument en wijnliefhebster
- Jeanet, eigenaar/organisator Wijnwandeltochten.org
- John, Engelsman verdwaald in Nederland, wijnliefhebber
- Loethe, professionele eet- en wijnschrijver
- Ronald, technisch manager en semi-professionele wijnproever

Wat is biologische wijn?
Het verschil zit 'm vooral in de manier waarop de druiven worden geteeld. bij biologische teelt mogen er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden gebruikt. in de praktijk worden er ook nauwelijks additieven of conserveermiddelen als sulfiet (zwavel) aan de wijn toegevoegd. dat scheelt hoofdpijn, de volgende dag. je herkent biologische wijnen aan de benamingen ‘agriculture biologique‘ (frankrijk), ‘cultivo ecológico‘ (spanje, zuid-amerika) of ‘organic(ally grown)’ (australië). op alle europese wijnen kan het groene blaadjes-logo voor de europese biologische landbouw staan. franse biologische wijnen kunnen daarnaast het franse groene ‘ab’ logo voeren.

De uitkomst
Over het algemeen was de kwaliteit verrassend goed. en de prijs ook. nummer één van de rode wijnen, de initium, kost minder dan € 5. De duurste was € 6,50, en werd als minst goed beoordeeld (chicken run van de Hema). Dé verrassing was de witte tilimuqui van Jumbo.
De geur deed een zoete wijn vermoeden, maar de smaak was juist heel zuiver, droog en fris: ‘een vrolijk alternatief voor een sauvignon blanc’. de rode wijnen van plus en natuurwinkel puur kregen beide een hoge waardering van alle proevers. De Mas de azegat werd iets toegankelijker gevonden en de tempranillo wat meer bijzonder.




  • 1wijn_10005.png
    Saint Roche, Pays du Gard 2011

    Albert Heijn
    Vin issu de raisins de L’ agriculture Biologique
    Frankrijk
    13,5%
    Cijfer: 6

    Loethe: ‘Smaakt beter dan de scherpe geur doet denken. Bij gekruid stoofvlees en spruitjes niet slecht.’ ‘Dit is een echte eetwijn, die moet je niet op zichzelf drinken,’ vinden Jeanet en Ronald. ‘En laat hem even openstaan, daar wordt-ie zachter van.’

  • 11wijn_100091.png
    Mas du petit Azegat 2011

    Plus
    Vin issu de raisins de L’ agriculture Biologique
    Bouches du Rhône, Frankrijk
    14%
    Cijfer: 8

    John: ‘Mmm, hier blijf je van drinken! Lekker zacht, volle smaak met een tinteltje. Ik ben óm naar biologische wijnen.’ Jeanet: ‘Geweldig bij een goede biefstuk en krokante aardappelkoekjes.’

  • 1wijn_10003.png
    Initium Tempranillo/ Merlot 2011

    Puur/Natuurwinkel
    Vino prodcedente de uvas de cultivo ecológico
    Spanje
    13%
    Cijfer: 8

    ‘Geconcentreerde wijn met veel tonen van groen hout, mediterrane kruiden en mos. Echt mijn wijn,’ zegt Jeanet. Loethe: ‘Voor gevorderden. Maar als je durft, wel erg de moeite waard.'


  • wijn_10016.png
    Chicken run reserva 2012

    Organic Chardonnay
    CHILI
    13,5%
    Cijfer: 6-

    ‘Zuur, waterig, met snoepjessmaak. Brrr,’ vindt Ronald. Loethe: ‘Je denkt eerder aan grootschalige fabriekswijn dan aan biologisch.’ Jeanet: ‘Heel veel onaangename zuren en muffe snoepjes. Goed bij patat en kroketten.’

  • wijn_10014.png
    Inycon Organic Gillo 2011

    Gall & Gall
    Sicilïe, Italië
    13%
    Cijfer: 8-

    ‘Dit is citroenig, puur, blijft lekker lang in je mond,’ vinden Ronald en John. ‘Sprankelend,’ vindt Dineke. Jeanet: ‘Een oppepper bij vis en salades. Je wordt er blij van.’ Loethe: ‘Licht, maar tegelijk complex en interessant. Ik zou er gepocheerde zalm bij eten.’

  • wijn_10018.png
    Tilimuqui organic Torontés 2012

    JUMBO
    Famatina Valley, Argentinië
    12,5%.
    Cijfer: 8

    ‘Vederlicht, droog en fris, een tuin vol bloemen,’ zegt Jeanet. Loethe: ‘Ik dacht: dit wordt zoet en zwaar, maar het is een frisgroen kruidenboeket. Verrassend.’