RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Loethe Olthuis

GettyImages-638013534_1.jpg

Getest: bitterballen zonder vlees

De belangrijkste conclusie van deze test: de meeste vega-bitterballen kun je gerust aan vleeseters geven. Belangrijk is hoe je ze klaarmaakt; met een airfryer of een friteuse. Natuurlijk zat er ook een flinke misser tussen. ‘Dit is een winegum, verkleed als bitterbal!’

 3promo3nrs

Het panel
Loethe Olthuis, culinair onderzoeksjournalist
Tieneke Leenstra, vegetariër, eet zelden bitterballen
Pim Beets, fijnproever en bitterballenliefhebber
André Wijnbergen, ervaren proever en vleeseter
Mandy Wijnbergen, regelmatig bitterballeneter
Ronald van Eijk, semiprofessioneel proever
Cora van Capelle, beginnend proever
Ingrid Wijnbergen airfryerde/frituurde de bitterballen, waarbij ze ervoor zorgde dat het panel niet wist wat
het kreeg voorgeschoteld

De proeverij
We hebben zeven bitterballen blind geproefd, waaronder stiekem één rundvleesbitterbal (Van Dobben). De andere zes bevatten geen vlees, hoewel de Kwekkeboom Old Amsterdam- bitterballen strikt gezien niet vegetarisch zijn, omdat er wat rundergelatine in zit. De bitterballen van De Vegetarische Slager, Slizzy en van Meat Free Days (Aldi) zijn zowel biologisch als vegan, wat betekent dat er geen enkel ingrediënt van dierlijke afkomst in zit, dus ook geen melk of boter. We hadden  ook de vegetarische bitterballen van Jumbo Veggie Chef willen proeven, maar die bleken bij drie verschillende vestigingen niet verkrijgbaar, waardoor ze uiteindelijk niet zijn meegenomen.
Alle bitterballen zijn klaargemaakt in een Philips Avance Collection Airfryer XXL. Drie soorten (De Vegetarische Slager, Meat Free Days en Slizzy) kwamen daar niet smakelijk uit; daarom hebben we bitterballen van die merken ook gefrituurd. De bitterballen zijn beoordeeld op uiterlijk, temperatuur, knapperigheid van de korst tegenover smeuïge binnenkant, smaak, mondgevoel en stevigheid (niet uitgelopen).
Bij de bitterballen zijn drie soorten mosterd geserveerd (Dijon, grove Limburgse en mosterd-mayonaise) en schijfjes komkommer, om tussendoor de smaak te neutraliseren.

De conclusie
Belangrijkste les: als er niet op de verpakking staat dat de bitterballen geschikt zijn voor de airfryer, dan moet je ze echt frituren! Zoals die van De Vegetarische Slager: volgens de verpakking geschikt voor frituur, al zegt de producent ‘dat ook met de airfryer goede resultaten zijn behaald.’ Nee dus, niet doen. We hebben ze ook nog een keer met olijfolie gesprayd (dat wordt aangeraden voor kroketten/bitterballen die niet specifiek voor de oven of airfryer zijn) maar dat had geen effect: de tweede keer waren ze alleen wat warmer. Na frituren scoorden de ‘alleen voor frituur’-ballen van Meat Free Days en De Vegetarische Slager aanmerkelijk hoger. De Slizzy-bitterballen zouden zowel voor de frituur als voor de oven/airfryer geschikt moeten zijn, maar dat was absoluut niet zo. Het waren de slechtste uit de test: ook na frituren waren de smaken onherkenbaar en de ballen melig. Verder blijkt er nauwelijks verschil te zijn in smaak tussen vleesbitterballen en vegetarische bitterballen. Zowel de ballen van Mora draadjesvleesch als die van Beckers werden aangezien voor vleesbitterballen en bij de Van Dobben-vleesbitterballen werd betwijfeld of er wel vlees in zat.
Je kunt de meeste vega-bitterballen dus rustig aan vleeseters voorzetten. Of de bitterballen vegan of vegetarisch zijn, lijkt ook niet veel uit te maken: de bereidingswijze (frituren/airfryer) is veel bepalender. Bij de meeste bitterballen (op Slizzy na) was na de juiste bereiding het contrast tussen de knapperige korst en smeuïge binnenkant in orde, de bitterballen liepen niet uit. Dat de kaasbitterballen als beste beoordeeld werden, was verrassend. Ze hadden de meest uitgesproken smaak, maar zijn minder duurzaam dan de andere vegetarische bitterballen: de klimaatbelasting van kaas is even hoog als van
varkensvlees. 




Kwekkeboom Old Amsterdam

datum indiening: di 19 nov 2019, 09:29

Geschikt voor oven/airfryer.
Gekocht bij Plus. Prijs: 12 stuks € 3,69
Loethe: ’Ooh, wat een mooie ballen! Met kaasvulling, maar véél lekkerder dan een kaassoufflé. Geef me deze bij een borrel.’ Ronald: ‘Zo horen dus echte bitterballen te zijn! Wat mij betreft de beste.’ Tieneke: ‘Eindelijk een bitterbal waarvan je kunt proeven wat erin zit!’ Pim: ‘Lekker, maar geen echte bitterbal: een káásbal.’ Mandy: ‘Wel vullend, ik zou er niet veel van op kunnen.’ Cora: ‘Prima als onderdeel van een bittergarnituur.’

8-

Kwekkeboom_Old_Amsterdam_bitterballen_1.jpg
Sluiten

INHOUDSOPGAVE