RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Anne-Marie Rem | Fotografie: iStockphoto

KOFFIEMAKERS.jpg

Koffiemakers

Weg met enorme koffiemachines waar je een cursus barista voor moet volgen om ze te snappen. Doe maar gewoon een lekker bakkie. Anne-Marie Rem test drie simpele, mooie koffiemakers.

We testen voor u de volgende 3 koffiemakers:

 1. Espressopot
 2. Upphetta cafetière
 3. Chemex Coffeemaker • 2.jpg
  Cafetière

  Prijs: € 12,99
  Waar: www.ikea.nl
  Cijfer: 7,5

  Dit lijkt mij de eenvoudigste manier van koffiezetten. Wat je nodig hebt, is gemalen koffie (niet te fijn en niet te grof) en een glazen cafetière. De verhouding hoeveelheid water versus koffie schat ik maar een beetje in. Ik doe 8 eetlepels water in de cafetière en ondertussen kook ik het water. Voorzichtig schenk ik het water tot onder de rand en laat het even trekken. Vervolgens gaat het filter erop en duw ik die langzaam naar beneden. Je voelt zelf hoe snel je dit kunt doen aan de weerstand van het koffiedrabje. Beneden aangekomen schenk ik de koffie uit. Hij smaakt goed, ik heb blijkbaar de juiste verhoudingen genomen.

  Resultaat: goede, pittige bak.

 • 1..jpg
  Chemex Coffeemaker

  Prijs: € 38
  Waar: www.misterquality.nl
  Cijfer: 7

  De nieuwste en hipste variant in koffieland is eigenlijk gewoon terug van weggeweest: koffiezetten met behulp van een koffiefi lter. Je kunt uiteraard gewoon een koffiefilter op een kan zetten en water opgieten, maar ik probeer de Chemex Coffeemaker uit. De vormgeving is om te smullen; een mooie stevige glazen kan met een stoer leren bandje. Een gewoon standaard filter past hier niet in, dus koop ik een pakje filters (100 voor € 8,95). Ik kook het water en schenk het langzaam op de met koffie gevulde filter en in 5 minuten is het water doorgelopen.

  Resultaat: ouderwets lekker bakkie!

 • 3.jpg
  Espressopot

  Prijs: € 19,95
  Waar: zusenzokeukengerei.n
  l
  Cijfer: 8


  Dit potje vind ik er al jaren het leukst van alle koffiemakers uitzien, maar ik had er nog nooit koffie mee gezet. Het leek me zo’n gedoe. En ik had visioenen van een kokend hete handgreep. In de praktijk blijkt het eenvoudig. Het onderste gedeelte vul je met water, tot net aan het drukventiel. Het bovenste gedeelte vul je met fijngemalen koffie. Dan schroef je beide delen op elkaar. Daarna gaat het geheel op een zacht pitje. Door het koken stijgt het water en wordt het door het filter in het bovenste gedeelte opgevangen. Als het water flink borrelt, pakje het potje van het vuur. Aan een heerlijk koele handgreep!

  Resultaat: lekker sterke koffie.