RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Loethe Olthuis | Fotografie: Bob Eshuis

WIJNIII.png

Zoete witte wijn

Zoete wijn kun je vaker drinken dan je denkt. Een deskundig panel proeft zes voordelige zoete wijnen. ‘Deze springt uit het glas en knuffelt je.’

Het panel:
-Loethe professionele eet- en wijnschrijver
-Ronald technisch manager en semi-professionele wijnproever
-Jacques auteur en vertaler van culinaire boeken
-Gerrie bureauredacteur bij een uitgeverij

Zoete drinktips
* Drink zoete wijnen altijd goed gekoeld (en houd ze koel), anders smaken ze naar keukenstroop.
* Zoet is heerlijk met zoet: vollere zoete wijn zoals de Sauternes of Heaven on Earth bij (geflambeerde) flensjes, puddingen, taart en roomijs Frisser en lichter zoet als de Perla del Sur en een betere kwaliteit spätlese zijn lekker bij fruitsalades, aardbeien (met slagroom) en sorbetijs. Rode zoete wijnen - die zijn er ook! - zijn lekker bij chocolade.
* Zoet combineert ook prima met hartig, bijvoorbeeld bij een voorafje. Vollere zoete wijnen als Sauternes of de Heaven bij paté, droge worst, gerookte ham, oude en blauwe kaas, lichter zoet als de Saint Jean bij noten, feta en olijven of de Perla bij geitenkaas, rauwkost en gevulde pepertjes.
* Frisse zoete wijnen zijn ook lekker als aperitief en als hippe ‘spritzer’, gemengd met bubbelwater.

De proeverij
De wijnen zijn ‘blind’ geproefd, wat betekent dat de proevers niet konden zien om welke wijn het ging. Iedere proever had een eigen proefformulier: wat proef je precies? Hoe zoet is de wijn en wat voor soort zoet is het? En tenslotte: welk cijfer geef je?

De conclusie
De twee duurste zoete wijnen, de Sauternes en de biologische Heaven on Earth zijn hun prijs zeker waard, vindt het panel. De muscat de Saint Jean van AH is weliswaar iets goedkoper, maar meteen ook saaier. Dat geldt zeker voor de Graves van Gall & Gall: koop dan liever de sprankelende en voordelige Perla del Sur van de Hema, die is wat prijs/ kwaliteit betreft de favoriet!




  • wijn06.jpg
    DOURTHE GRANDS TERROIR SAUTERNES

    WAAR: Abert Heijn en Gall & Gall
    REGIO: SAUTERNES
    INHOUD: 375 ml, half flesje
    PRIJS: € 9,-
    CIJFER: 8+

    ‘Dit is de winnaar. Rijk en complex, bijna peperig met laurier, rozemarijn en honing,’ zegt Loethe. ‘Houd het schap in de gaten, hij is helaas niet altijd verkrijgbaar.’

  • wijn05.jpg
    GUSTAV SCHMITT RIESLING SPÄTLESE

    WAAR: C1000
    REGIO: Moesel
    ALCOHOL: 8,5%
    PRIJS: € 4,10
    CIJFER: 5

    Spätlese betekent dat de druiven later, en dus rijper, zijn geplukt. Dat zou zoetere wijn opleveren, maar deze is vooral dun en zuur,’ zegt Loethe. ‘Smaakt bizar naar zuurtjes,’ zegt Jacques.

  • wijn04.jpg
    PERLA DEL SUR

    WAAR: HEMA
    REGIO: Valencia, vino dulce moscatel
    ALCOHOL: 12%
    PRIJS: € 8,-
    CIJFER: 8

    ‘Kruidig, licht, sprankelend, met een citrusbittertje,’ proeft Jacques. ‘Zo zomers en zonnig, dit kan ik elke dag wel drinken,’ zegt Gerrie. ‘Zoete frisse grapefruit, een wijn die uit het glas springt en je knuffelt,’ vindt Loethe.


  • wijn03.jpg
    GRAVES SUPERIEURES

    WAAR: Gall & Gall
    SOORT: Moelleux
    ALCOHOL: 12,5%
    INHOUD: 75 ml
    PRIJS: € 6,-
    CIJFER: 6

    ‘Receptiewijn, iedereen vindt dit lekker,’ zegt Ronald. ‘Niet bepaald een wijn die in je mond huppelt. Saai, maar op zich niet slecht,’ vindt Loethe. ‘Niet spannend,’ zegt Gerrie.

  • wijn02.jpg
    HEAVEN ON EARTH

    WAAR: Ekoplaza,
    REGIO: Western Cape
    INHOUD: 375 ml, half flesje
    ALCOHOL: 11%
    PRIJS: € 8,-
    CIJFER: 8

    ‘In elke slok proef je weer iets anders,’ zegt Loethe, ‘kastanje, honing maar ook zure appel.’ ‘Verrukkelijk, maar geen wijn voor een beginner,’ vindt Jacques.

  • wijn01.jpg
    MUSCAT DE SAINT JEAN DE MINERVOIS

    WAAR: Abert Heijn
    REGIO: Petit grain

    INHOUD: 500 ml, ¾ fles
    ALCOHOL: 15%
    PRIJS: € 6,-

    CIJFER: 7+

    ‘Wat minder zoet, zo lijkt het bij de eerste slok, maar later wordt het volzoet met een vleugje sinaasappel,’ proeft Gerrie. ‘Simpel, sterk en mollig,’ zegt Loethe. ‘Niks mis mee.’



Sluiten

INHOUDSOPGAVE
In dit RADAR+ magazine
inhoud_04.png